Zoran Terzić (©CEV)
Zoran Terzić (©CEV)

Zoran Terzić: SP se završilo kako smo svi priželjkivali, Arina Fedorovceva je ekstrem kao Tijana Bošković

Vreme čitanja: 6min | uto. 01.11.22. | 10:57

Trofejni trener za Mozzart Sport o prvom osvojenom peharu na klupi Fenerbahčea, početku prvenstva Turske, preuzimanju Rusije, novoj svetskoj tituli Srbije...

Teško da je sezona mogla da počne bolje za Zorana Terzića i Fenerbahče. Ne samo da je podignut trofej u Superkupu, nego je i na kolena bačen klub koji je tokom prethodne takmičarske godine osvojio sve što je bilo moguće - prvenstvo Turske, Kup, Superkup, Ligu šampiona, Svetsko klupsko prvenstvo. Moćni Vakifbank je ovog puta ostao bez odgovora na odličnu igru Terzićeve ekspedicije, pa samim tim i bez prvog trofeja.

U već odavno dobro popunjenim vitrinama srpski trener će morati da napravi mesta za novi pehar. Dočekao ga je posle četiri sezone u Istanbulu...

Izabrane vesti

S obzirom na to kakav tim ima na raspolaganju, nada se da je sada samo probijen led i da će uspesi nastaviti da se nižu.

"Ovakav početak je fenomenalna stvar za svaku ekipu, pa tako i za našu. Nije to samo do trofeja, nego i zbog samopouzdanja. Raspoloženje igračica i svih u klubu se penje na neki mnogo viši nivo. Sve je onda mnogo lakše - i da se igra i da se prebrode neke poteškoće. Nama se namestio na startu težak raspored – prvo Superkup sa Vakifom, pa u prvom kolu prvenstva Ezačibaši, pa onda ponovo Vakif u domaćem šampionatu. Moglo je da počne sa nekim porazima, pa da atmosfera ne bude bog zna kakva za nastavak. Sa prvim peharom u sezoni sve izgleda drugačije, lakše je trenirati, raditi... Lakše podnose i one mene, a i ja njih", u svom stilu je započeo razgovor za Mozzart Sport bivši selektor Srbije Zoran Terzić.

Pobeda protiv čete koju od ovog leta predvodi Paola Egonu, nijednog trenutka ne zavarava trofejnog stručnjaka.

"Treba biti realan, pre svega. Pogledati ko ima kakvu ekipu, uslove... Vakif je definitivno ispred nas. Ulaganja u tim su drastično veća, a onda i sve drugo. Oni uvek slove za glavne favorite. Mi smo njih prošle sezone pobedili četiri puta, oni maltene nisu izgubili nijednu utakmicu osim od nas. Bilo je to dobro, ali kada ste tako blizu, onda ostaje žal za nekom titulom ili prolaskom u finale Lige šampiona, jer smo ih u principu pobedili. Izgubili smo 3:1 prvi meč polufinala, dobili 3:0 drugi, ali zbog idiotskih pravila – moram da kažem, to se gleda kao isti rezultat, pa smo igrali zlatni set i izgubili ga. Ali, u svakom slučaju oni su favoriti i dalje, bez obzira što smo mi njih pobedili u borbi za prvi trofej. Sigurno da su glavni kandidati da osvoje i prvenstvo i kup. Naše je da probamo da ih opet „prevarimo“ neki put i da im uzmemo još koji trofej".

U odnosu na prethodnu sezonu sastav Fenera je za nijansu drugačiji.

"Bilo je promena, ali ne drastičnih. Osim na poziciji dizača, gde je Naz otišla iz kluba, a doveli smo Brazilku Makris Karinero, temelje ekipe je ostao isti. Primači, korektori, libero... Samo na poziciji srednjeg blokera je otišla Mina Popović, a došla Asli Kalač. One su slični igrači. Dobro je da nije bilo preteranih promena, jer ako menjaš ekipu svake godine, onda ti treba nekoliko meseci da ih središ, uigraš i sve drugo. Nije to baš tako lako, a rezultati se traže od prvog kola".

 TIJANA NEKE UTAKMICE ODIGRA SA POLA GASA, ALI PROTIV MENE UVEK BRILJIRA

Prvenstvo Turske za odbojkašice počinje danas, a već sutra Fenerbahče čeka još jedan velikii derbi sa Ezačibašijem. Imaće priliku Terzić da se sastane sa Majom Ognjenović i Tijanom Bošković.

"To su uvek zanimljivi dueli. Imamo običaj malo i da se šalimo pre ili posle tih utakmica... Posebno sa Tijanom. Ona ume neke utakmice da odigra sa pola gasa, ali kad igra protiv mene onda briljira, prikaže njene najbolje partije. Jednom prilikom sam se sreo sa njenim ocem posle utakmice i onako ljut sam ga pitao: Da li je moguće da protiv mene igra najbolje? A on mi je rekao da nemam prava da se ljutim, jer sam je ja sve naučio. Biće sigurno zanimljivo, kvalitetno, obe ekipe imaju svetske zvezde... Bilo bi lepo da i to pobedimo".

Dovoljno vremena je srpski trener proveo u Turskoj, da odlično zna šta ga očekuje u novoj takmičarskoj godini.

"Turska liga je izuzetno jaka, ali sad se već napravio mali jaz između prvih nekoliko ekipa i nekih iz donjeg dela. Kvalitet je drastično na strani Vakifa, Ezačibašija, Fenera, tu su i Turkiš Erlajns, Galatasaraj... A ima i onih poslednjih - četiri, pet koje su slabije. Ali, prvenstvo je veoma kvalitetno i naporno, jer se veći deo igra na svaka tri dana. Ima veliki broj timova u ligi – 14. Nije lako, moraš da imaš duži roster da bi sve izdržao, plus što naravno mi igramo i Ligu šampiona. Favoriti se znaju – Vakif je prvi, Ezačibaši i Fenerbahče su drugi i treći, pa Turkiš koji može da iznenadi prva tri".

Melisa Vargas (CEV)Melisa Vargas (CEV)

Tokom novembra će Fenerbahče biti posvećen obavezama na domaćoj sceni, a u decembru će početi bitke u Ligi šampiona... U grupi D se nalazi zajedno sa ekipom Lođa i Štutgarta, a još jedan klub će stići posle trećeg kola kvalifikacija.

"Imali smo veliku šansu da uđemo u finale prošle sezone. Ove godine će biti još teže, jer sve italijanske ekipe su veoma jake, isto tako i tri turske su ekstremno dobre. Biće mnogo teško doći do polufinala, a kamoli do finala. Ali, dobro. Nama u januaru dolazi Melisa Vargas, koja igra u Kini prvi deo sezone. S njom ćemo biti prilično jači, tako da postoji mogućnost da u drugom delu Lige šampiona igramo bolje i budemo konkurentni za najviši plasman".

 ČUDNO JE KADA POSLE 20 GODINA PROMENITE OPREMU

Otišao je Terzić sa klupa Srbije posle dve uspešne decenije i preuzeo reprezentaciju Rusije. Taj nacionalni tim zbog ratnih dešavanja u Ukrajini nije ove godine učestvovao u međunarodnim takmičenjima, ali je Zoran svakako imao pune ruke posla.

"Jeste bilo čudno, sasvim logično kada promenite opremu posle 20 godina. To je naš posao, to je normalno. Moraš da se privikneš brzo", pojašnjava Terzić kako je doživeo promenu. "Bili smo tamo dva meseca. Izvanredno je bilo što se uslova tiče i svega ostalog. Ruskinje imaju izuzetno perspektivnu ekipu, mladu, kvalitetnu. Trebalo bi u narednim godinama da budu jedan od glavnih favorita za osvajanje medalja na svim takmičenjima. Kada će dobiti priliku da igraju i kada će politika dozvoliti da sport ne bude vezan za te neke priče – videćemo. Ne zavisi od nas. Naše je da probamo da se spremimo najbolje što možemo i da čekamo taj trenutak".

Arina Fedorovceva (CEV)Arina Fedorovceva (CEV)

I u reprezentaciji Rusije i u turskom klubu - Terzić ima priliku da sarađuje sa Arinom Fedorovcevom. Tek joj je 18 godina, a već prikazuje vrhunske partije... Bila je najzaslužnija za osvajanje Superkupa, pa je dobila i MVP priznanje.

"Ona je taj neki ekstremni talenat, koji se pojavljuje veoma retko. Kao Tijana Bošković koja je počela sa 16, 17 godina da igra za našu reprezentaciju. One su ekstremi. Od Fedorovceve se mnogo očekuje i u Fenerbahčeu, a i u reprezentaciji Rusije. Da bude najbolji igrač, lider, vođa... Sigurnim korakom ide tim putem i mislim da ako bude zdrava, neće biti problema da dođe do toga da bude jedan od najboljih igrača na svetu".

Dobro se pamti u Srbiji da je Tijana već sa 17 dobila mesto u postavi na SP... Ni kada je Fedorovceva u pitanju, strah kod trenera nije postojao.

"Uvek sam razmišljao o tome ko je kvalitetan igrač, a ne koliko ko ima godina. Jednostavno, ako neko zaslužuje da igra sa 15 godina, onda i treba da bude na terenu. Vrlo prosto. Retki su takvi, ali kada se pojave treba ih podržati".

Iako je bio posvećen obavezama u klubu, našao je vremena da ispratio još jedan pohod Srbije na svetski tron.

"Sve što je moglo da se vidi, gledao sam. Kad god nisam imao treninge i obaveze, pratio sam utakmice. Hvala bogu, završilo se onako kako smo svi priželjkivali. Čuo sam se posle sa nekim igračicama, naravno. Čestitke i sve što ide uz to. Klasika...", podvukao je Terzić za kraj razgovora.

PRVENSTVO TURSKE ZA ODBOJKAŠICE – 1. KOLO

Utorak

15.30: (1,50) Čukurova – Ankara PTT (2,41)

Sreda

12.00: Turk Hava Jolari – Ajdin

14.00: Ilbank – Nilufer

15.00: Kuzejbor – Galatasaraj

15.30: Fenerbahče – Ezačibaši

16.00: Bolu Beledijaspor – Vakifbank

17.00: Mert Grup Sigorta – Sarijer

***kvote su podložne promenama


tagovi

CEV Liga šampionaŽOK FenerbahčeZoran TerzićArina FedorovcevaTijana Boškovićženska odbojkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara