©AFP
©AFP

Da utisak ima vrednost, Kanada bi večeras slavila! Ali malo neiskustva, malo nepravde i Belgija ima tri boda (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 23.11.22. | 21:55

Selekcija Džona Herdmana nadigrala Crvene đavole, ali to nije bilo dovoljno ni da se izbegne poraz na startu Mundijala - 0:1

Pričaće se o Kanadi kao prijatnom iznenađenju Mundijala u Kataru, Džonu Herdmanu kao treneru koji bi mogao da napravi ozbiljnu karijeru, ali utisci se, baš kao ni statistika, nažalost ne mere bodovima. Ono su pripali Belgiji, koja je malo na iskustvo, a malo i do nepravde iz finiša prvog poluvremena, kada nije dosuđen čist jedanaesterac za Kanađane, došla do slavlja koje bi moglo da bude presudno po pitanju plasmana u osminu finala - 1:0 (1:0).

Igrač odluke je bio Miši Batšuaji, koji je u 44. minutu iskoristio fenomenalan dubinski pas Tobija Aldervejrelda i više nego sigurnom egzekucijom matirao Milana Borjana. A sve je moglo da bude drugačije da u 11. minutu Tobo Kurtoa nije odbranio jedanaesterac Alfonsa Dejvisa, te da su u VAR sobi videli kako Vicel prvo gazi, a potom i nogom dodatno ruši Ričija Lareju. Nije to bilo sve, Kanađani su daleko više napadali, imali mnogo više opasnih napada i neiskorišćenih prilika. Ipak, sada im preostaje samo da u naredna meča sa Hrvatskom i Marokom pokušaju da se domogunu nokaut faze takmičenja.

Izabrane vesti

Milanu Borjanu će ostati samo da žali što mu se mreža tresla u situaciji kada nije mogao mnogo bolje da reaguje, a kasnije gotovo da nije ni imao posla. Belgiji se jasno vidi da je "zlatna generacija" na izmaku, ali sada ima sve u svojim rukama i priliku da već za četiri dana protiv Maroka reši pitanje plasmana u osminu finala.

Osnovni kvalitet jednog trenera meri se na osnovu sposobnosti da kvalitet koji ima u svojim redovima stavi u svrhu kvaliteta igre, a na kraju i rezultata. Džon Herdman upravo uspeo u tome, jer je delovalo prilično ipresivno kako reaguje njegova napadačka trojka onda kada oduzme posed protivniku. Dolazi do ekspresnih kontranapda i silovite završnice, koja večeras ipak nije bila nagrađena i rezultatom.

Belgijanci su u prvom poluvremenu imali dosta problema sa istračavanjima Dejvisa, Dejvida i Hojleta, dok je u drugom poluvremenu sastav Roberta Martineza uspeo donekle da uspostavi balans i čak dođe do situacije da postigne i drugi pogodak. Ipak, nalet Crvenih đavola i pokušaj Batšuaija da se drugi put upiše u strelce u 67. minutu je izblokirao Lareja.

Kanađani su u finišu utakmice učinili sve da izbegnu poraz, ali im se nije dalo. Kurtoa je zablistao i u 80. minutu, kada je Kajl Larin gađao glavom, ali je čuvar mreže Real Madrida zablistao. Na kraju, u samoj završnici je ponovo bio Larin, ali mu je Vertongen odlično ušao u šut i sprečio promenu rezultata.

BELGIJA - KANADA 1:0 (1:0)

/Batšuaji 44/

Stadion: Ahmad bin Ali (Al Rajan)

Sudija: Džani Sikazve (Zambija)

Žuti kartoni: Karasko, Menije, Onana (Belgija), Dejvis, Džonston (Kanada)

BELGIJA (3-4-3): Kurtoa - Aldervejreld, Vertongen, Dendonker - Kastanj, De Brujne, Vicel, Karasko (46. Menije) - Tilemans (46. Onana), Batšuaji (78. Openda), E. Azar (62. Trosar).

KANADA (3-4-3): Borjan - Džonston, Vitorija, Miler - Hojlet (58. Larin), Hačinson, Eustakio (81. Osorio), Lareja (74. Adekugbe) - Bjukenan (81. Milar), Dejvid, Dejvis.

GRUPA F:

Maroko - Hrtvatska 0:0

Belgija - Kanada 1:0 (1:0)

/Batšuaji 44/



tagovi

Katar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara