Španci slave gol (©Reuters)
Španci slave gol (©Reuters)

Španci igrali ševe sa nemoćnim Kostarikancima i pogađali kad god su poželeli - čak sedam puta! (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 23.11.22. | 18:58

Potpuna dominacija ekipe Luisa Enrikea za laganih 7:0

Nekada Ćavi i Inijesta, danas Pedri i Gavi. I Feran Tores, Dani Olmo, Alvaro Morata, Marko Asensio...

Po premijernom nastupu u Kataru, utisak je da je Luis Enrike od Španije stvorio mašineriju spremnu da melje rivale. Prva je to na svojoj koži osetila Kostarika, koja je sedam puta morala da vadi loptu iz mreže! Bez ijednog pokušaja da ugrozi Unaija Simona.

Izabrane vesti

Bivši tandem Barselone predvodio je reprezenaciju Španije do svetskog trona 2010. godine u Južnoj Africi, a njihovi naslednici u klubu i nacionalnom timu pokušaće to da učine u Kataru. Po istom receptu, odnosno čuvenoj Barsinoj tiki-taki.

Tandem tinejdžera komandovao je veznim redom Crvene furije u premijernom meču na tekućem Mundijalu i činio to vrlo samouvereno. Lopta je toliko tečno išla od noge do noge igrača u crvenim dresovima, kao brzinom munje za protivničke igrače i čak triput za prvih pola sata završila u mreži Kostarikinog gola. U drugom poluvremenu još četiri, za konačnih 7:0!

Nije Španija svrstavana među uže favorite za trofej uoči turnira, ali posle ovakve partije mnogi bi mogli da promenie mišljenje.

Poptunu dominaciju od prvog sudijskog zvižduka imao je tim Luisa Enrikea nad centralnoameričkom selekcijom. Delovalo je kao da španski fudbaleri mogu do pogotka u bilo kom trenutku pored ne toliko statičnih koliko nemoćnih Kostarikanaca. Trčali su i oni, pokušavali da preseku neki pas, ali svaki put kada bi neki fudbaler Španije dobio loptu, na raspolaganju je imao bar dva-tri rešenja.

Situaciju na terenu najbolje oslikava posed lopte koji je većim delom meča bio 85-15 odsto su korist Crvene furije. Ili broj dodavanja koja su Španci izveli preko 1.000 puta, naspram nešto više od 200 rivalovih.

Doneo je Mundijal u Kataru već dva ogromna iznenađenja, kao što su porazi Argentine od Saudijske Arabije (1:2) i Nemačke od Japana (1:2), ali izabranici Luisa Enrikea su poput kolega iz Engleske (6:1 protiv Irana) vrlo ozbiljno shvatili rivala bez obzira na njegov renome i nametnuli svoj ritam igre. A, on im je doneo pogotke Danija Olma u 12, Marka Asensija u 21, Ferana Toresa u 31. (iz penala) i 54. minutu.

I onda, u 75. minutu, poslastica: gol iz voleja, spoljnim delom kopačke, najmlađeg igrača u istoriji Španije na nekom velikom takmičenju i trećeg najmlađeg strelca na Svetskim prvenstvima - Gavija. Sa svega 18 godina i 110 dana vezista Barselone već ima 14 nastupa i četiri gola za A selekciju svoje zemlje. I jedan je od najvažnijih igrača u timu Luisa Enrikea, zajedno sa Feranom Toresom, koji je večerašnjim golovima prestigao Alvara Moratu po broju golova pod vođstvom aktuelnog selektora. Tores je sada na 15, dok je iskusnijem Morati nešto više od pola sata na terenu bilo dovoljno "samo" za jedan pogodak, ukupno 14. od dolaska Enrikea na klupu.

Upravo je njegov gol u drugom minutu nadoknade i stavio tačku na rezultat, a prethodno je u 90. pogodio i Karlos Soler.

S obzirom na brzo završen posao svojih igrača, Luis Enrike je imao priliku da brojnim izmenama odmori pojedine prvotimce za derbi meč sa Nemačkom u drugom kolu (27. novembra), a pružio je i priliku 19-godišnjem Alehandru Baldeu (još jednom od brojnih igrača Barselone u reprezentaciji Španije) da debituje za seniorsku selekciju. Ni manje ni više u meču Svetskog prvenstva.

Jasno je da će mečevi sa Nemačkom i Japanom biti daleko teži izazovi za Špance, ali pokazali su mladići sa Pirineja da su i te kako spremni doputovali u Katar. Pored fantastične igre u napadu, nisu dozvolili rivalu nijedan šut. Ne u okvir gola, već uopšte!

ŠPANIJA - KOSTARIKA 7:0 (3:0)

/Olmo 11, Asensio 21, Tores 31p, 54, Gavi 74, Soler 90, Morata 90+2/

Stadion: Al Tumama (Doha);

Kapacitet: 40.000;

Sudija: Mohamed Abdula Hasan Mohamed (UAE);

Žuti kartoni: Kalvo, Kembel (Kostarika).

ŠPANIJA (4-3-3): Simon – Aspilikueta, Rodri, Laport, Alba (od 67. Balde) – Gavi, Buskets (od 67. Koke), Pedri (od 57. Soler) – Tores (od 57. Morata), Asensio (od 69. Vilijams), Olmo.

KOSTARIKA (5-4-1): Navas – Martinez (od 46. Vaston), Fuler, Duarte, Kalvo, Ovijedo (od 82. Matarita) – Kembel, Borhes (od 72. Agilera), Teheda, Benet (od 61. Zamora) – Kontreras (od 61. Ruiz).

SVETSKO PRVENSTVO – 1. KOLO

GRUPA E

Sreda

Nemačka - Japan 1:2 (1:0)

/Gundogan 33 pen - Doan 76, Asano 83/

Španija - Kostarika 7:0 (3:0)

/Olmo 12, Asensio 21, F. Tores 31 pen, 54, Gavi 75, Soler 90, Morata 90+2/



tagovi

Fudbalska reprezentacija ŠpanijeKatar2022GaviLuis Enrike

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara