Srbija bušnija od sira: Švajcarska nas resetovala i poslala kući (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pet. 02.12.22. | 21:59

Orlovi imali vođstvo u rukama, a onda ponovo nestali sa terena – 3:2

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Katara)

Srbija ide kući. Mundijal je završen potpunim krahom, sa jednim osvojenim bodom i porazom u utakmici koju su Orlovi morali da pobede. Švajcarska je još jednom došla glave našoj reprezentaciji, ovog puta čisto, prosto je bila tim koji se mnogo više pitao za sve na terenu – 3:2 (2:2). Iako joj je odgovarao bod, Švajcarska je napadala sve vreme, jer je videla koliko su klimavi temelji srpske igre i nije gubila glavu ni kada je bila u zaostatku. Srbija je još jednom uspela da napravi preokret, da minus pretvori u plus i još jednom da ga prokocka. Zato umesto u osminu finala ide – kući.

Izabrane vesti

Velike nade i očekivanja nacije polomile su se u Dohi u paramparčad. Još od Brazila videlo se da to nije ista ona Srbija kakva je bila tokom kvalifikacija i Lige nacija. Ali, uvek je ostajala trunka nade da će biti bolje protiv lakših rivala, pa da će biti Orlovi najbolji kad je najpotrebnije i tako redom od utakmice do utakmice. Kada se podvuče crta na kraju, ispada da je od 270 mundijalskih minuta Piksijev tim igrao kako treba možda kada se sve sabere, jedno poluvreme. A, ostatak je bio očajan. Za takve nema mesta među 16 najboljih na svetu.

Ni za koga nije tajna da je odbrana Srbije slabiji deo tima, ali ovakav disbalans kakav je viđen u Dohi je zapanjujući. Defanzivna igra Orlova je bila na nivou drugoligaša. Zalutala na takmičenje. U konstantnom neredu, neskladu, bez balansa, bez valjanog pregleda terena, ikakve anticipacije. Napad nije mogao da postigne golova koliko su zadnja linija i “obezbeđenje” ispred nje još jednom uspeli da prime.

SRBIJA – ŠVAJCARSKA 2:3 (2:2)

/Mitrović 27, Vlahović 35 - Šaćiri 20, Embolo 44, Frojler 48/

Stadion: 974, Doha

Gledalaca: 41.378

Sudija: Fernando Rapalini (Argentina)

SRBIJA (3-4-1-2): V. Milinković Savić – Milenković, Veljković (od 54. Gudelj), Pavlović – Živković (od 78. Đuričić), Lukić, S. Milinković Savić (od 68. Maksimović), Kostić – Tadić (od 78. Radonjić) – Mitrović, Vlahović (od 54. Jović);

ŠVAJCARSKA (4-2-3-1): Kobel – Vidmer, Akandži, Šer, Rodrigez – Frojler, Džaka – Šaćiri (od 69. Zakarija), Sou (od 68. Fernandes), Vargas (od 84. Fasnaht) – Embolo (od 90+6. Okafor).

Od prve lopte bilo je za srčani udar. Umesto frontalnog napada Srbije, umalo primljen gol u prvom minutu. Dve fantastične odbrane Vanje Milinković-Savića su spasle Orlove da ne počnu utakmicu iz još dubljeg minusa, ali je taj napad Švajcarske potpuno isekao Piksijev tim, kojem je dugo trebalo da dođe do vazduha.

Odbrana je ponovo igrala kriminalno, duvalo je sa svih strana, a pogotovo po desnoj gde Živković nije stizao da se vrati na vreme, a Milenković nije uspevao da stigne svuda. U tom raskoraku pucale su ionako razvučene linije tima, dok organizacije igre gotovo da nije ni bilo, sve se svodilo na duge lopte ka špicevima, koji do nje nisu uspevali da dođu. Jedino je Tadić uspevao da svojim individualnim kvalitetom pravi pometnju u odbrani rivala.

I onda – stativa. Prva ozbiljnija akcija Srbije završena je sjajnim udarcem Živkovića, koji je zaustavio okvir gola. Za ono što su Švajcarci promašili u prvom, vratilo se u 11. minutu.

Ali, tačno kada je otkucao 20. minut ponovo je sve puklo po našem desnom boku, Milenković je ostao visoko, Rodrigez je pobegao Živkoviću, a napad je završio Šaćiri koji je pogodio za 1:0 i pokazao srpskim navijačima da – ućute.

Od tog momenta počela je utakmica za nove srčane udare za sve one kojima su srpske boje na srcu. Objektivni posmatrači su sigurno uživali, jer su prisustvali goleadi, svemu onom što nedostaje na većini utakmica. Mitrović je na asistenciju Tadića pogodio glavom kao rukom, dao svoj drugi gol na Mundijalu i vratio meč na početak – 1:1.

Onda je Šaćiri promašio zicer nakon što je Veljković zaspao i nije izašao da napravi ofsajd zamku, a upravo je Švajcarac rođen u južnoj srpskoj pokrajini poklonio Orlovima čistu loptu koju je Vlahović sproveo u mrežu za veliki preokret i skok Srbije na vrata osmine finala – 2:1.

Samo što ni tada, objektivno rečeno, Piksijev tim nije briljirao na terenu i dalje je pravio velike greške, teško nosio loptu preko pola, linije su mu bile previše razvučene... Kompaktna Švajcarska je napala, jednu priliku je Pavlović zaustavio glavom u padu, a pred sam kraj poluvremena ponovo se raspala zadnja linija, ostavila samog Vidmer na desnom boku, koji je elegantno dodao Embolou da sa pola metra ćušne fudbal u praznu mrežu – 2:2.

Vatromet golova, nestvarne oscilacije u igri, ali ostala je nada da u nastavku Srbija može da se presabere i odigra mnogo bolje, da dođe do pobede.

Umesto toga desio se gol Švajcarske iz prvog napada, kao na malom fudbalu, gde je cela odbrana Srbije izvozana i matirana. I to je bilo to. Osim jednog pokušaja Mitrovića da izbori penal i udarca preko gola, Orlovi ništa nisu odigrali. Izgledali su kao tim koji se predao, koji nema više mrve vere u sebe da može nešto da promeni.

Mundijal je za Srbiju završen. Velika očekivanja su potpuno zgažena, Orlovi koji su došli da se bore za visok plasman izgledali su kao glineni golubovi na strelištu.

Još jedan plasman za zaborav, čisto da se upiše da smo bili prisutni…

GRUPA G

Srbija - Švajcarska 2:3 (2:2)

/Mitrović 27, Vlahović 35 - Šaćiri 20, Embolo 44, Frojler 48/

Kamerun - Brazil 1:0 (0:0)

/Abubakar 90+2/



tagovi

Katar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara