Karlos Alkaraz (Reuters)
Karlos Alkaraz (Reuters)

Alkaraz krupnim koracima gazi ka top 5 - sebi za rođendan poklonio četvrtfinale sa Nadalom (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | čet. 05.05.22. | 23:54

I potencijalno ima šansu da se u polufinalu mastersa u Madridu sastane sa Đokovićem, ukoliko Novak eliminiše Huberta Hurkača

Krajem prošle teniske sezone Karlos Alkaraz je nekim maratonskim mečevima na US openu (protiv Stefanosa Cicipasa i Petera Gojovčika) nagovestio ono što mu se dešava u 2022. godini. Tada je telo tinejdžera još bilo nedovoljno snažno i izdržljivo za uzastopne višečasovne napore - videlo se to i u četvrtfinalu poslednjeg grend slema predajom meča Feliksu Ože Aljasimu - ali dete je poraslo, što ono kažu, osamostalilo se i sada krupnim koracima gazi ka mestu među najboljih pet na svetu.

Od starta ove godine osvojio je Rio de Žaneiro (ATP 500), masters u Majamiju, zatim pokorio i Barselonu (ATP 500), a nakon što je večeras u osmini finala madridskog mastersa, na rođendan poklonio sebi pobedu u tri seta protiv Kamerona Norija - 1:2 (4:6, 7:6, 3:6), ostaju mu još tri prepreke do četvrtog trofeja u ovoj sezoni, a prva je bez sumnje najteža kada su u pitanju bitke na šljaci.

Izabrane vesti

Za polufinale moraće da se suoči sa zemljakom i jednim od najvećih u istoriji belog sporta Rafaelom Nadalom, čiji je u očima javnosti punopravni naslednik u godinama koje dolaze. Potencijalno ima šansu da se u polufinalu sastane sa Novakom Đokovićem, ukoliko prvi put u trećem međusobnom okršaju pobedi Rafu, a prvi reket sveta eliminiše Huberta Hurkača.

Nije Nori uspeo da pomrsi račune supertalentovanom Špancu koji nakon prvog plasmana među najboljih osam u prestonici Španije u džepu ima sedmu poziciju na ATP listi. Mogao bi nakon turnira u Madridu da se popne i na šesto mesto, ali za to mu je potreban trijumf nad Nadalom i ispadanje Andreja Rubljova od Stefanosa Cicipasa.

Tvrd je orah bio Britanac i u prvom setu koji je trajao 56 minuta. Dozvolio je Alkarazu brejk u četvrom gemu, na 5:3 u maratonskom gemu uspeo da odbrani set loptu, te da napravi brejk, ali nije uspeo da ga potvrdi te je Španac poveo. U drugom setu, 11. tenisera sveta je odlično služio servis, što se nije moglo reći za 18-godišnjaka iz Mursije. Viđen je po brejk na obe strane, a u taj-brejku igralo se u egalu do 4:4. Potom je Nori došao do mini-brejka i svojim servisima potvrdio izjednačenje.

Odlučujući set obelodanio je sjajnu mentalnu stabilnost Španca koji je već u prvom gemu došao do brejka, a zatim u četvrtom i šestom uspevao da spase ukupno tri brejk lopte Norija. Budući da je na premijeri Madrida rutinski počistio Nikoloza Basilašvilija, Alkarazu sigurno neće škoditi što mu je Britanac pružio ozbiljan otpor i odlično zagrejao za okršaj sa Nadalom. Španac je novim brejkom zatvorio meč i pun samopouzdnja ide na Rafu koji je posle četiri spasene brejk lopte u meču sa Gofanom priznao da Alkaraz trenutno igra bolji tenis od njega.


tagovi

Karlos AlkarasKameron NoriRafael NadalATP Madridmasters

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara