Novak Đoković (Reuters)
Novak Đoković (Reuters)

Atmosfera kao pre 13 godina: U Novaka se gleda i veruje, nedostaje specijalista za dubl

Vreme čitanja: 4min | čet. 23.11.23. | 07:59

Srbija će se od 16.00 boriti sa Velikom Britanijom za polufinale Dejvis kupa

Štriklirao je Novak Đoković sedmu titulu u sezoni, momentalno iz Torina doleteo u Malagu da ispuni i poslednji cilj u spektakularnoj 2023. godini.

Izabrane vesti

“Ovo je jedna od najboljih mojih sezona. Kada osvojimo salataru, biće najbolja”, bile su Đokovićeve reči dan uoči četvrtfinalnog duela sa Velikom Britanijom u Dejvis kupu.

Dan za prvi od, nadamo se, tri susreta srpske teniske reprezentacije na jugu Španije je osvanuo, od 16.00 časova Novak i drugovi krenuće po polufinale protiv oslabljenih Britanaca. A kada kao vođu ima najboljeg tenisera svih vremena, Srbija, ne mora da brine. Već svojom pojavom svetski broj jedan uneo je novu dozu euforije u tabor teniske reprezentacije. Atmosfera u srpskom timu - kao pre 13 godina kada je osvojena prva, i za sada jedina salatara, protiv Francuske u Beogradu... Potvrdili su to i Janko Tipsarević i Viktor Troicki. Podgreva je Novakova uverenost u uspeh.

Srbija (1,50) - Velika Britanija (2,41)

Ipak, poziva šampion Završnog mastersa i osvajač ovogodišnjeg Australijan Opena, Rolan Garosa i US Opena na oprez. Jer Britanci imaju ozbiljan pedigre i 10 titula u Dejvis kupu, čak i kada sa njima nije Endi Mari koji je učešće otkazao ranije zbog povrede ramena.

„Velika Britanija je jedna od najvećih teniskih nacija – jedna od jačih federacija, Vimbldon, mnogo uspeha… Nori i Drejper su obojica levoruki, nisam igrao sa mnogo levorukih u poslednje vreme, ali uspeli smo da nađemo prave sparing partnere danas i juče. Britanija ima mnogo opcija i za singl i za dubl. Mari i Evans nisu tu sada, ali u ovom formatu Britanija ima jak tim, pogotovo dubl sa Skapskim, Salisburijem“, rekao je Novak i dodao: „Mi nemamo specijalistu za dubl, ali spremni smo da damo sve od sebe. Biće mnogo navijača britanskih sutra, ali biće i naših. Atmosfera je drugačija, buka i tokom poena, ali u tome je draž Dejvis kupa“.

Dva puta se Srbija sudarila sa Velikom Britanijom u poslednjih 36 godina, a (ne)prisustvo Novaka Đokovića je u oba navrata odlučilo. Sada već davne 2006. godine, Srbija je zahvaljujući Beograđaninu trojumfovala u Glazgovu, ali je deset godina kasnije, Britanija priredila revanš srpskom timu bez lidera Đokovića na čelu. Te 2016. godine u Beogradu zablistao je Kajl Edmund i skalpovima Janka Tipsarevića, odnosno Dušana Lajovića odveo svoju reprezentaciju u polufinale.

Sada su oči ostrvske selekcije uprte u Kamerona Norija. Tinja nada Britanaca da Kameron Nori, njihov trenutno najbolje rangirani teniser (18) može da saplete Novaka Đokovića i približi ih plasmanu među najbolja četiri. Nori nikada u prethodna tri međusobna okršaja nije pobedio Novaka, a njihov poslednji meč na ovogodišnjem mastersu u Rimu ostao je upamćen i po Norijevom smečovanju loptice u Novaka dok je Srbin bio leđima okrenut mreži. Ipak, Britanac

"Ekstremno je impresivno šta Novak radi u kontinuitetu protiv najboljih na svetu. Dejvis kup je drugačija vrsta pritiska, mnogo navijača, mislim da to radi u našu korist, spremni smo da se takmičimo. Još od Beča se spremam za Novaka, ručni zglob mi se oporavio. Boriću se za svaki poen, uživaću u atmosferi, uzbuđen sam. Kada je publika protiv njega, to mu se dopada. Tada je bio previše dobar za mene. Ja ću samo biti svoj, velika je privilegija igrati protiv njega i nemam šta da izgubim, pokazaću zube. Trčaću za svaku loptu“, rekao je Nori i dodao: "On čini da osećaš da je teren jako mali, tera te da previše rizikuješ. Servis mu je potcenjen, gledao sam ga u Torinu, protiv Sinera je toliko dobro servirao prvih set i po… Na svoj servis moram da budem spreman da igram mnogo, moram da budem uvek spreman da trčim više nego inače i da probam da ne žurim previše kada kontrolišem poen“.

Na trijumf Đokovića se maltene unapred računa, pa će biti izuzetno važno šta će pre njega uraditi jedan od trojice naših tenisera koji su u opticaju za duel sa Džekom Drejperom. Na perspektivnog Britanca, trenutno 60, a početkom godine 38. tenisera planete, udariće ili Laslo Đere, ili Miomir Kecmanović ili Dušan Lajović.

Slaba tačka Srbije na papiru jeste dubl. Nekada je alfa i omega bio Nenad Zimolnjić, a sada najrealnije deluje uparivanje Novaka Đokovića i Miomira Kecmanovića. Njih dvojica su u paru nastupili na prethodnom mastersu u Parizu, baš zbog Dejvis kupa i okršaja sa Britancima. Novakov skor u dubl konkurenciji nije sjajan, pobedio je samo na četiri od 11 mečeva i u seriji je od četiri poraza kada igra u paru. Međutim, zbog odsustva Evansa, ni rival Srbije ne može da računa na svoju najmoćniju dubl kombinaciju.


tagovi

Dejvis kupNovak ĐokovićTeniska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara