Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Australijo, pokloni se kralju! Novak Đoković deseti put šampion Melburna

Vreme čitanja: 3min | ned. 29.01.23. | 12:43

Cicipas bez rešenja za srpskog asa u finalu – 3:0

Australijo, pokloni se kralju! Nakloni se čoveku kojeg si pre godinu dana prognala kao kriminalca, a koji je danas servirao najlepšu moguću osvetu – ponovo te pokorio reketom!

Novak Đoković je ponovo šampion Melburna. Deseti put. Rekorder je bio i do sada, ovo je sada već apsolutna dominacija na terenu koji nosi ime po Rodu Lejveru. A, komotno bi mogao da ga promeni i ponese po srpskom teniseru. Najvećem svih vremena. Stefanos Cicipas nije imao nikakvo rešenje u finalu prvog grend slema u sezoni, iako je odigrao dobar meč, izgubio ga je „s nulom“ – 3:0 (6:3, 7:6, 7:6) za dva sata i 55 minuta igre.

Izabrane vesti

Ako izreka kaže da se osveta servira hladna, ova je bila najhladnija moguća. Godinu dana čekana. Servirana sa osmehom, bez izjedne preke reči. Ali izvedena surovo, hirurški precizno. Sedam protivnika nije imalo nikakvu šansu protiv najboljeg tenisera kojeg je Australijan open ikada video.

Nije imao šansu ni Cicipas. Odavno je Đoković ušao u glavu grčkom teniseru. Vezao je devet pobeda nad njim pre današnjeg finala. Pa, kako onda da 11 godina mlađi momak iz Atine prekine taj niz u Novakovoj kući? Nije bilo realno.

Deseta kruna u Melburnu, 22. grend slem titula u karijeri. Novak Đoković je sada rame uz rame sa Rafaelom Nadalom po broj tih najvećih trofeja, ali po svim ostalim segmentima teniske igre ga je nadmašio. Danas da se podvlači crta, bilo bi jasno ko je Najveći svih vremena. Ali, da neka ostane ta zabava do kraja godine, jer nas čeka definitivno spektakularna sezona. U kojoj će se za sve pitati – Novak Đoković.

Ovo je bilo drugi put da se srpski as i Grk sastanu u finalu grend slema, ali nije bilo ni nalik tom duelu na Rolan Garosu. Tada je Cicipas imao 2:0 u setovima, pa izgubio. U Melburnu je Novak nagazio papučicu gasa od starta. Napravio je brejk za 3:1 i u laganom ritmu, bez pretnji na njegov servis, došao do prvog seta.

Očekivano je bilo da Cicipas pritisne u drugom. Nije više imao šta da izgubi, niti šta da čeka. Opustio je Grk ruku i počeo da pogađa, da igra daleko bolje, pa da povremeno deluje i nešto bolje na terenu od Đokovića, kojeg je odjednom uhvatila mala nervoza. Počeo je da se raspravlja sa svojim boksom, da promašuje neke poene... To ga je dovelo u nevolju da je na 4:5 morao da spasava set loptu. I uspeo je.

Odluka je pala u taj-brejku, gde je opet uz oscilacije, Đoković bio bolji igrač i poveo sa 2:0 u setovima.

Treći set je krenuo brejkom koji je napravio Cicipas, ali ga je kratko imao u rukama, Novak mu ga je oduzeo već u sledećem gemu. I onda opet igra nerava do taj-brejka, u kojem je srpski teniski, sportski gigant nadigrao Grka i deseti put u karijeri krunu Australije stavio na glavu.

Kako samo sada deluje daleko onaj januar prošle godine, pritvor, ekstradicija, sudovi, svi užasi koje je Australija servirala Novaku Đokoviću. Džaba, samo tako i mogu da ga pobede. Na terenu se zna ko je gazda Melburna, ko je kralj Australije.


tagovi

Novak ĐokovićStefanos CicipasAustralijan Open 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara