Balkanci su kobni za Federera

Vreme čitanja: 3min | sre. 04.09.19. | 09:40

Bugarin Dimitrov u pet setova bolji od povređenog Švajcarca i u polufinalu US opena ide na Medvedeva koji je savladao Vavrinku. Serena Kineskinji Vang prepustila samo gem

Nijedan od dva velika teniska švajcarska asa nije preživeo minulu noć u Njujorku. I Rodžer Federer i Sten Vavrinka su zaustavljeni u četvrtfinalu US opena kada se činilo da nam se sprema polufinale sunarodnika, ali će se u njemu ipak naći jedan Bugarin i jedan Rus.

Federera, koji je imao problema sa vratom i leđima tokom susreta, u pet setova savladao je Grigor Dimitrov, rezultatom 3:6, 6:4, 3:6, 6:4 i 6:2, što mu je prva pobeda nad velikim idolom u karijeri čime je postso 18. "član" odabranog kruga tenisera koji su savladali sve članove "velike četvorke". Momčina is Haskova je inače naslabije rangirani polufinalista njujorškog grend slema još od 1991. Teniser kojeg su na početku karijere zbog sličnosti u stilu igre, ali i šampionskim igrama u juniorskim danima zvali "bejbi Federer" je na US open došao kao 78. na ATP listi, dok je pre 28 godina legendarni Džimi Konors bio 174. Zanimljivo je do ovog momenta ovo bila najgora sezona u profi karijeri Dimitrova, koji je u Veliku jabuku došao sa negativnim skorom od 12 pobeda i 15 poraza, a pred sam US open je poražen u Atlanti od Kevina Kinga, 405. na svetskoj lestvici.

Izabrane vesti

"Niko, pa ni ja nisam očekivao da stignem ovde do polufinala. Bili su ovo teški meseci za mene, ali sam uz pomoć porodice i prijatelja uspeo da ostanem na pravom putu. Jako sam srećan", rekao je bugarski as koji će prodorom u polufinale skočiti na 25. mesto ATP liste, a ukoliko kojim slučajem osvoji titulu, vratiće se u Top 10.

Federer je, očekivano bio prilično razočaran, a novinare je najviše interesovalo da li je njega i Đokovića (za razliku od kojeg je i pored očigledne povrede ipak ostao do kraja meče na terenu) skupo koštalo pakleno finale Vimbldona:

"Niti jednomu toku ovog meča nisam razmišljao o Vimbldonu. To je prošlo vreme, a ja se uvek okrećem onome što me čeka. Taj poraz svakako nije bio razlog ovog pošto sam bio spreman da dam najbolje od sebe. Nažalost. nisam uspeo, Dimitrov je odigrao fantastično i zaslužio da prođe dalje. Naravno da sam razočaran. Što se tiče leđa, to je moj stari problem koji nisam uspeo da rašem. Mučiće me još par dana i nadam se da ću onda moći da krenem sa treninzima"

Bugarin će se u polufinala ukrstiti sa momkom koji ovog leta na tvrdim terenima Severne Amerika igra ubedljivo najbolji tenis. Sve bolji Danil Medvedev, koji polako zida svoj put ka samom vrhu belog sporta, u senci mnogo više eksponiranih mladih asova poput Saše Zvereva ili Nika Kirjosa, skočiće na četvrto mesto na svetu pošto je u četvrtfinalu savladao Vavrinku sa 7:6 (6), 6:3, 3:6 i 6:1. Rus je tako ujedno obezbedio plasman na završni masters sezone u Londonu gde ga već čekaju Nole, Rafa Nadal i Fedeks.

Danil Medvedev

Sinoć su određene i prve polufinalistkinje u singlu, a to su Ukrajinka Elina Svitolina i Serena Vilijams. Amerikanka je odigrala na vrhunskom nivou protiv Kineskinje Ćijang Vang pregazivši je na prepunom "Artur Ešu" sa 6:0 i 6:1. Ukrajinka je prethodno savladala Britanku Džoanu Kontu sa dva puto po 6:4.

(Foto: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara