Đoković (©Reuters)
Đoković (©Reuters)

Bivši direktor AO objasnio: Đoković je ispoštovao sve procedure, odluka o zabrani je birokratska brljotina

Vreme čitanja: 3min | čet. 06.01.22. | 09:36

„Dobio je izuzeće od dva nezavisna tela, dobio vizu, ali pravila se stalno menjaju“, kaže Pol Meknami

Još ima trezvenih ljudi i u Australiji, iako su mnogi zakrvavljenih očiju dočekali informaciju da bi Novak Đoković, nevakcinisan, ali sa medicinskim izuzećem, mogao da zaigra u Melburnu.

Nekadašnji australijski teniser i bivši direktor Australijan opena u periodu od 1995. do 2006. godine Pol Meknami je u kolumni za portal „D Ejdž (The Age)“ doslovno nacrtao da sve što se dešava Novaku nije njegova greška, već neka suluda politička zavrzlama unutar države.

Izabrane vesti

Činjenica je da su postojala pravila, koja je Đoković ispoštovao, ali da mu ni posle toga vrata Australije nisu otvorena i da sada ima status gotovo ilegalnog zatvorenika u Melburnu.

Novak Đoković je dobio vizu. Sada imamo problem oko vakcine. On očigledno nije vakcinisan. Da li je to zato što ne veruje u nju ili zato što je imao koronu drugi put, mi to ne znamo. U svakom slučaju ima pravo na izbor, ali tu su i posledice. To znači da je jedini način da zaigra na Australijan openu bio da dobije medicinsko izuzeće. Bez obzira da li vam smeta što tako nešto postoji, to je opcija koja je predstavljena igračima pre više meseci. Odlukom da se ne vakciniše on je izabrao da se kocka i da prihvati posledice, jer je i tada bio svestan da ako ne dobije medicinsko izuzeće, neće moći da dođe“, piše Meknami.

I potom ubada poentu, koje, izgleda, mnogi nisu svesni.

„Nije Đoković izmislio pravila. Dobio je vizu da uđe u Australiju i dobio je medicinsko izuzeće dva nadležna, nezavisna i kompetentna tela. Na osnovu toga imao je puno pravo da veruje da je rešio celu stvar. Pa, gde je onda zapelo? Sigurno ne kada je napustio Evropu, jer su svi njegovi papiri bili u redu i ispravni da bi poleteo ka Australiji. Problem je nastao na našoj granici“.

Tu gde počinju političke zvrčke...

Federalna vlada kaže da Novak nije ispunio zahteve za ulazak u zemlju. To može da znači samo jednu stvar, da razlog zbog kojeg je dobio medicinsko izuzeće od države Viktorije nije u skladu sa federalnim zahtevima. A, znamo jako dobro da ima čestih problema u unutrašnjim relacijama između vlasti pogotovo u poslednje dve godine. Pravila se stalno menjaju i u tolikoj meri da ih je nemoguće pohvatati. Da li je i politika uključena? Mislim da vest o Đokovićevom dolasku nije bila baš popularna u društvu koje je izmrcvareno zbog kovida i da se sada sve gleda ispod mikroskopa. Na kraju, ne mislim da je odluka doneta iz političkih razloga, već je više birokratska brljotina“.

Istakao je Meknami da je ovo presedan kada je Australijan open u pitanju.

Koliko znam, nikada ranije se nije desilo ništa slično u istoriji Australijan opena. To što se sve desilo aktuelnom šampionu, voleli ga ili ne, osobi koja stoji iza svojih stavova i koja se povinovala svim pravilima koja su mu predstavljena, možda će biti pozdravljeno kod dela naroda, ali neće doneti užitak Australijan openu ili međunarodnoj reputaciji Australije kao otvorene, poštene i gostoljubive nacije“, napisao je Pol Meknami.



tagovi

Novak ĐokovićAustralijan openTenis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara