Holger Rune (Reuters)
Holger Rune (Reuters)

Danska lavina iz ponora zatrpala Norvešku: Posle Novakovog skalpa Runeu finale Rima (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | sub. 20.05.23. | 16:34

Danac pobedom nad Kasperom Rudom zavredio šesto mesto ATP liste (od ponedeljka) i najbolji renking u karijeri

Pobeda nad Novakom Đokovićem nagovestila je da je Holger Rune spreman za prvi Masters trofej na šljaci, a potvrda da je titula u Rimu realan cilj, pala je u polufinalu u Foro Italiku. Delovalo je da Holger Rune visi sa licite u skandinavskom derbiju sa Kasperom Rudom, ali je 20-godišnji teniski supertalenat pokazao da ga krasi ogromna mentalna snaga. Uprkos zaostatku od jednog seta i deficita 4:2 u drugom periodu igre, Danac je uspeo da režira spektakularan preokret i plasira se u finale poslenjeg Mastersa na zemljanoj podlozi - 2:1 (6:7, 6:4, 6:2).

Igrao je Rune meč sa teškim psihološkim lancima u vidu činjenice da je do ovog popodneva isključivo gubio od Ruda. Četiri puta ga je Norvežanin dobijao u poslednje dve godine, u tri navrata činio je to na šljaci, ali je finalista Monte Karla iz ove godine stao na put neprijatnoj seriji. Trijumf kojim je Rune pokazao da će se i te kako pitati za poredak na Rolan Garosu i koji ga je lansirao na šesto mesto ATP liste što mu je ujedno i najbolji renking dosadašnje karijere.

Izabrane vesti

Izjednačeni su rivali bili u prvom setu, doveli ga do taj-brejka gde je Rud unovčio nestvaran pad koncentracije Danca. Rune je izgubio prvih pet poena, a Norvežanin projurio auto-putem do osvajanja prvog seta. U narednom je oduzeo servis Runeu, a nakon potvrde brejka došao do činilo se velikih 4:2, prednosti iza koje se nazirala pobeda. Ali mladi danski feniks se digao iz pepela i u nastavku meča osvojio 10 od narednih 12 gemova!

Zaključno sa drugim i početkom trećeg seta, Rune je vezao 12 uzastopnih poena i tada je bilo jasno da je Rud razoren propuštenom šansom. Ključni momenti koji su odlučili pobednika odigrali su se u završnici drugog seta. Rune je prvo nadoknadi brejk zaostatka i sa 4:2 došao do 4:4, a zatim odbio žustre napade Ruda koji je u devetom gemu pretio sa dve brejk lopte. Nakon što je poveo sa 5:4 nezaustavljiva danska lavina stuštila se na Norvešku.

Poraz Ruda mogao bi da bude značajan Stefanosu Cicipasu koji bi potencijalnom pobedom nad Danilom Medvedevim u drugom polufinalu preuzeo četvrtu poziciju, te na Rolan Garos došao kao četvrti nosilac. To bi značilo da će izbeći Novaka Đokovića i Karlosa Alkarasa pre polufinala u Parizu.


tagovi

Holger RuneKasper Rud

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara