DEJVIS KUP Moderno doba

Vreme čitanja: 3min | pon. 18.11.19. | 13:33

Novi format jednog od najstarijih takmičenja počinje danas od 16 časova u Madridu, na betonski teren u čuvenoj Kaha mahiki izlaze aktuelni šampioni, Hrvati protiv Rusije, a u isto vreme igraju i Italija - Kanada i Belgija - Kolumbija

Velika lova je ušla u sve pore sporta, a pred našim očima "padaju" i poslednji bastioni amaterizma. Nedavno se to desilo jednom od najjcenjenijh i najstarijih takmičenja uopšte, Dejvis kupu kada ga je "Kosmos grupa" predvođena čuvenim fudbalerom Barselone i Španije, Đerarom Pikeom otkupila na četvrt veka za tri milijarde dolara.

Sada je to sasvim drugačije takmičenje teniskih nacija, pošto u svom 108. (!) izdanju se završava velikim finalnim turnirom na kojem, podeljeno u šest grupa učestvuje 18 reprezentacija, a među njima i Srbija i to kao prvi nosilac. Biće to dobra prilika i da se zaradi, jer ne samo da "Komsos grupa" daje 600.000 dolara takmičarima u timu i upola manje federacijama, već će se prodor u dalji tok takmičenja dodatno isplatiti. Tako ekipama za četvrtfinale sleduje 1,28 miliona, savezima 600.000, za polufinale 1,5 miliona/750.000, za finale 1,75 miliona/844.000, a za titulu čak 2,4 miliona/1,06 miliona. Sveukupno, budžet finalnog turnira Dejvis kupa je 18 miliona "zelembaća" za igrače, a upola manje za federacije. Ulsovi u Madridu za sve učesnikke su zaista vrhunski  što su potvrdili i naši reprezentativci koji bi trevali da zaisgraju sutra, u utorak.

Izabrane vesti

SASTAV GRUPA

A SRBIJA, FRANCUSKA, JAPAN
B HRVATSKA, RUSIJA, ŠPANIJA
C NEMAČKA, ARGENTINA, ČILE
D AUSTRALIJA, BELGIJA, KOLUMBIJA
E V. BRITANIJA, KAZAHSTAN, HOLANDIJA
F ITALIJA, KANADA, SAD

Danas, prvog dana finalnog i inaguralnog turnira u Madridu, koji se završava u nedelju, na programu su tri susreta sa po tri meča (dva singla i dubl). Od 16 časova aktuelni prvaci, Hrvati ukrštaju rekete u okviru Grupe B sa Rusima. I jedan i drugi tim su stigli oslabljeni u Španiju, Hrvati bez najboljeg, povređenog Marina Čilića, kao i Rusi kojima je Danil Medvedev rekao da je preumoran. Baćuške, koje sa klupe predvodi nezmenljivi Šamil Tarpišćev su bez sumnje favoriti za singlove pošto za njih nastupaju Karen Hačanov (17. na ATP listi) i Andrej Rubljov (23), a za naše susede Borna Ćorić (28) i malo poznati Borna Gojo (280), 21-godišnjak iz Splita koji tek što je završio studiranje u SAD. U dublu su Hrvati u velikoj prednosti pošto imaju jedne od najboljih na svetu u toj konkurenciji, Ivana Dodiga i Nikolu Mektića

DEJVIS KUP - KVOTE

Na Terenu broj 2 u Kaha mahiki u isto vreme sastaju se Italija i Kanada što bi moglo da bude zaista interesantno odmeravanje. Azuri imaju odličnu generaciju predvođenu Fabijom Fonjinijem (12) i Mateom Beertinijem (8), koji pak i nisu tako ubitačni na tvrdim terenima, koliko su specijalisti za šljaku. Za razliku od Kanađana koji su "rođeni" na betonu, a pod čijom zastavom će nastupati u singlu mladi lavovi Denis Šapovalov (15) i Feliks Ože-Alijasim (21). Zanimljivo je da su Šapovalov i Alijasim pre pet godina na istom mestu, istina sa šljakastom podlogom, osvojili juniorsko izdanje Dejvis kupa. U singlu su favoriti Italijani, dok u dublu očekujemo veliku borbu.

Najmanje pažnje navijača i javnosti, zbog čega je logično taj susret lociran na Terenu broj 3 biće između Belgije i Kolumbije. Evropljani, predvođeni Davidom Gofanom (11) računaju na uspeh protiv slabašnih Latinoamerikanaca koji se oslanjaju na zaista jak dubl koji čine Sebastijan Kabal i Robert Farah.

*** kvote su podložne promenama

(Foto: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara