Janik Siner (©Reuters)
Janik Siner (©Reuters)

Generacija Z dolazi: Novi “zlikovac” u Novakovom stripu

Vreme čitanja: 4min | čet. 25.01.24. | 10:48

Nije još bio prvi na ATP listi, nije još ni igrao grend slem finale. U stvari, ima samo jedno polufinale i tu ga je baš Đoković preslišao. Ali Janik Siner je istinska pretnja po teniski poredak

Izgubljena generacija nestala je u godinama dominacije velike trojke. Rodžer Federer, Rafael Nadal i Novak Đoković bili su toliko surovi da, izuzev jednog izuzetka, među aktivnim igračima trenutno nema mlađih od 36 godina koji za pasom imaju pehar Australijan Opena, Rolan Garosa ili Vimbldona. Dominik Tim i Danil Medvedev bili su najbolji na Ju-Es Openu, a taj jedan izuzetak je Karlos Alkaras sa peharima iz Njujorka i prošle godine sa Vimbldona. Svima ostalima, a bilo je tu izuzetnih igrača, karijere su proticale i oticale bez onih najvećih trofeja da se pamte. Retki su uopšte pošteno i izazvali pomenute autokrate.

Sve dok nije došla generacija Z. Neopterećena istorijom, jer mladima ona ne znači mnogo. Lišena straha, koga još nisu ni spoznali. I treba priznati: blagoslovena time što su Federer  i Nadal sišli sa velike scene. Ostao je samo najveći među najvećima, Novak Đoković i sedam njegovih grend slem titula u prethodne tri sezone. Bilo bi ih verovatno i više da mu 2022. nisu zabranili da igra u Melburnu i Njujorku, jer nije bio vakcinisan na kovid.

Izabrane vesti

Preko puta plejada mladih asova željnih krvi šampiona. I mada smo do sada svi gledali u nešto iskusnije poput Medvedeva, ranije Tima, pa Stefanosa Cicipasa (vezao 10 poraza od Novaka) ili Aleksandera Zvereva (još bez grend slem pehara) očigledno je da je došlo vreme za novu turu izazivača. Za tu generaciju Z, predvođenu Alkarasom, ali i sve opasnijim Janikom Sinerom, Novakovim rivalom u polufinalu Otvorenog prvenstva Australije. I jedinim igračem koji je ove godine stigao dotle bez izgubljenog seta. Đoković je izgubio tri, Medvedev i Zverev po šest.

Nije to slučajno. U Melburnu 22-godišnji Italijan, poznat po nadimku šargarepa zbog čega se u to zdravo povrće oblače i njegovi navijači, igra možda i najbolji tenis. Danil Medvedev, koji bi ako savlada Zvereva u finalu mogao da sačeka Đokovića ili Sinera, ovako je to rekao…

Janik igra toliko dobro sada… Ako ću da budem 100 odsto iskren, a vi me pitate s kime bih voleo da igram u finalu, hajde da kažemo da ću i ja tamo… Mislim, Novak, koji nikad nije izgubio u Melburnu, koji juri neke ludačke statistike? Ili Janik koji ne može da izgubi set ni kada gubi 1:5 u taj-brejku? Iskreno, ne znam. Zaista ne znam”, rekao je Medvedev pre no što je malo u šali, malo u zbilji, rekao čemu se nada od prvog polufinala.

Voleo bih da igraju sedam sati i 30 minuta, da u taj brejku petog seta bude 30:28, pa da možda onda budu umorni za nedelju. Šalim se, biće to sjajan meč. Uživaću koliko budem mogao. Pripremaću se za svoj meč, ali dok budem mogao – uživaću. Njih dvojica imaju i to rivalstvo s kraja prošle godine, iz Torina i Dejvis Kupa, tako da će biti uživanje”.

Janik Siner (©Reuters)Janik Siner (©Reuters)

Mislio je Medvedev tu na tri okršaja Đokovića i Sinera u razmaku od samo 12 dana. Na završnom turniru Siner je srpskog tenisera savladao u grupnoj fazi sa 7:5, 6:7 (5), 7:6 (2), da bi mu se Novak osvetio u finalu sa uverljvih 6:3, 6:3. Pa opet, Siner je uzratio preotevši Đokoviću pehar Dejvis kupa. U polufinalu je spasio tri set meč lopte i okrenuo meč u svoju korist za pobedu od 6:2, 2:6, 7:5.

Možda zbog toga što je odrastao na skijama i snegu, tek ovaj momak ne sagoreva tako lako. U stvari, on na trenutke podseća na mladog Đokovića koji je krvavim radom uspeo da nivo sopstvene igre podigne toliko da ne samo izađe iz senke Federera i Nadala, već i da ih nadmaši. Uoči 2023. godine Siner je imao samo devet pobeda i 21 poraz u sudarima sa igračima iz top 10 na svetu. Samo u 2023. godini Siner je upisao novih 13 pobeda nad top 10 igračima, uz svega šest poraza. Samo je Novak Đoković imao bolji rezultat (17-5) u sudarima sa elitnim rivalima.

Siner dakle nije od onih koji tonu posle neuspeha. Siner uči iz poraza. I polako postaje sila na koju treba računati. Dovoljno govori to što je od poslednjih 11 mečeva sa 10 najboljih tenisera na planeti dobio 10, a izgubio samo taj jedan, protiv Đokovića. Ponavljamo, dva puta ga je i savladao. Medvedeva još tri puta. I Alkarasa je dobio na dva poslednja susreta, nešto ranija doduše.

Janik Siner (©Reuters)Janik Siner (©Reuters)

A, pored Đokovića i Sinera, baš su Alkaras (64,7 odsto) i Medvedev (60 odsto) jedini još imali pozitivan učinak u duelima s 10 najboljih. Obojica su za to bili nagrađeni i prvim mestom na ATP listi. Siner tu još nije bio, kao što nije još igrao ni finale nekog grend slema. I do polufinala je stigao samo prošle godine na Vimbldonu, tamo ga je u tri seta (6:3, 6:4, 7:6) preslišao baš Đoković. Srbin mu je stao na put i u četvrtfinalu Vimbldona 2022. (tada ga je dobio u pet setova), a na istom stepeniku na grend slem turnirima zaustavljali su ga i Cicipas, Alkaras i Nadal.

Delom i zbog toga, Sinera je javnost do sada zaobilazila u diskusijama oko najvećih pretendenata na teniski tron. Tu i tamo bi se njegovo ime provuklo, ali više u apstraktnim pričama o izgledu tura posle Đokovića. Međutim, ako Novaka uporedimo sa strip herojem koji iz broja u broj nadvladava najrazličitije “zlikovce” onda treba na vreme priznati da Siner predstavlja istinsku pretnju za teniski poredak. Samo što ga Đoković već dosta dugo čuva od svih napasnika.


tagovi

Australian OpenNovak ĐokovićJanik Siner

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara