Gozba gladnih, trava za dezert: Još jedan Novakov dan u kancelariji, Alkarasov trenutak života

Vreme čitanja: 5min | ned. 16.07.23. | 08:21

Rađanje jednog novog teniskog rivalstva u finalu Vimbldona - Đoković juriša na 24. grend slem, a osmu vimbldonsku titulu, Španac na drugi pehar sa najvećih teniskih turnira

Prošlo je vreme kada su se grend slem titule odlučivale duelima između Novaka Đokovića, Rodžera Federera i Rafaela Nadala. Švajcarac je karijeru završio, Španac kraj najavio (za 2024.), a poslednji Mohikanac deluje nikad moćnije i gladnije, da ne kažemo "halapljivo" kao retko kada. Mada je konkurencija najboljih verzija Novaka Đokovića kroz najveću tenisku karijeru svih vremena, blago rečeno paklena.

Vremena su se promenila, pa će Đoković treće grend slem finale ove godine igrati protiv različitog izazivača. Posle Stefanosa Cicipasa u Australiji, Kaspera Ruda na Rolan Garosu, Karos Alkaras će u finalu Vimbldona (15.00) pokušati da prekine Đokovićev put ka kalendarskom slemu, 24. tituli na najvećim teniskim turnirima i osmoj na najpoznatijoj londonskoj travi.

Izabrane vesti

Da Alakars nije prevremeno ili pravovremeno stasao u malog teniskog mostruma, teško da bi bilo ko imao kakve-takve šanse da zaustavi Đokovića na Centralnom terenu Vimbldona, mestu gde gospodari već punih deset godina. Veliko je pitanje i koliko će novo špansko tenisko čudo uspeti da napravi štete srpskom gladijatoru. Kada otvori kutiju sa striktno teniskim alatima svakako može da parira najboljem teniseru svih vremena, ali za najveće pobede u belom sportu, poslovično je potrebno i mnogo više od savršenog forhenda, bekhenda, servisa, voleja ili drop šotova koje Španac izvodi možda i najbolje na ATP turu.

Đoković (1,57) - Alkaras (2,55)

Ipak, lik i delo Novaka Đokovića svakome ko se nađe sa druge strane mreže ulivaju svojevrsno strahopoštovanje. A nekada preovlada prvi deo ove složenice. I nećemo reći da se Alkaras plaši finala protiv četvorostrkog uzastopnog šampiona Vimbldona, ali da oseća nervozu kada vidi vlasnika 23. grend slem titule preko puta, to je i sam nekoliko puta potvrdio.

"Pokušaću da izađem na teren ne tako nervozan kao što sam bio u polufinalu Frenč Opena. Ne znam šta ću da radim, ali pokušaću sa nekim vežbicama kako bih ostao miran i zaboravio da igram finale protiv Novaka Đokovića. On ne greši na terenu. Fizički je zver, mentalno je zver. Mislim da je on miks svega onoga što najviše cenim."

Nedavno polufinale Rolan Garosa između Novaka Đokovića i Karlosa Alkarasa najavljivano je kao potencijalno jedan od najsenzacionalnijih mečeva u novijoj teniskoj istoriji, ali grčevi koje je svojim pametnim tenisom i planskom igrom Novak isporvocirao, počeli su da more Alkarasa toliko da je Španac od starta trećeg seta uglavnom predstavljao džak za udaranje. Ali samo mesec dana kasnije, zaslužio je Karlitos priliku za revanš i činjenicom da će ponovo udariti na neprikosnovenog Đokovića, dao javnosti materijala da ponovo rasplamsa priču o, veruje se, epskom sudaru.

Na osnovu viđenog u prethodne dve nedelje utisak je da, da kojim slučajem Đokovića ili Alkarasa nije bilo na ovogodišnjem Vimbldonu, put do titule za onog drugog bio bi ništa drugo do šetnje. Jer Đoković pripada nekom drugom - ako se ne prezivate Federer ili Nadal - nedokučivom teniskom univerzumu... Naročito na travnatoj podlozi. A Alkaras je, ne računajući Đokovića, u ovom trenutku za klasu bolji teniser od ostatka top 10 društva. To se jasno videlo u bespoštednom malteretiranju Holgera Runea u četvrt i Danila Medvedeva u polufinalu Vimbldona. Đoković jeste imao nešto teže ispite protiv Huberta Hurkača i Andreja Rubljova, ali ni u jednom trenutku nije delovalo da ne drži situaciju pod kontrolom, te da bi protivik mogao da ga uvede u značajnije probleme.

Pritom, zar medijska pompa koja od kraja maja i početka juna prati potencijalne duele Novaka i Karlosa, još u momentima dok oni tek treba da nanižu nekoliko pobeda kako bi došli jedan naspram drugog, ne govori da prisustvujemo rađanju jednog novog teniskog rivalstva. Neće ono biti ni približno veliko kao ona što je srpski as gradio sa Nadalom i Federerom, ali bi nakon polufinala madridskog mastersa iz prošle godine, polufinala ovogodišnjeg Frenč opena, te vimbldonske veličanstvene borbe za pehar, mogli da gledamo još nekolicinu njihovih susreta u finalima grend slemova. Novak i u 37. godini života čisti konkurenciju kao od šale, a Alkarasa uglavnom niko osim Novaka i ne može da zaustavi. Njihovo današnje finale neće biti samo borba za pehar, već i za povratak ili ostanak na čelu ATP liste.

Dakle, ulog znatno veći nego pre samo mesec dana u Parizu. Iako su Alkarasa tada osakatili grčevi, Španac je nakon meča tvrdio da je problem prvenstveno bio psihološke, a ne fizičke prirode.

„U Parizu je bio prefokusiran na polufinale sa Novakom i počeo je da razmišlja o njemu prerano, momentalno čim je završio sa četvrtfinalom. Trebalo bi malo da se siri i opusti, da skrene misli sa finala. Da skrene misli sa finala", savetovao je Mats Vilander Karlosa Alkarasa, a iskreni španski 20-godišnjak nije krio ni da je u pomoć pred meč karijere pozvao psihologa sa kojom radi od 2020. godine: “Ona mi puno pomaže. Razgovaraću sa njom o tome kako da pripremim meč jer je ovo važan trenutak za mene. Neće biti lako. Igrati finale Vimbldona je nešto o čemu sam sanjao dok sm počinjao da igram tenis. Još je bolje što igram protiv Novaka i zato će ovaj meč za mene biti posebno emotivan. Ali pokušaću da ostanem smiren. Za Novaka je to samo još jedan dan, jedan meč. Za mene će to biti najveći trenutak u životu"

Alkaras je u parisko polufinale ušao kao favorit protiv Đokovića, a ovoga puta neće imati tu dozu tereta jer slovi za igrača sa znatno manjim šansama za pobedu. Ipak će mu ovo biti tek drugo grend slem finale naspram Đokovićevih rekordnih 35, ipak je rival čovek sa 45 pobeda na centralnom terenu Vimbldona, gromada koja nije juriša na petu uzastopnu vimbldonsku titulu i koja grend slem meč nije izgubila od četvrtfinala Rolan Garosa prošle godine.

Ali i Španac ima svoje adute - sirovu energiju koju će morati bolje da kanališe nego u njihovom prethodnom duelu i 11 vezanih pobeda na travi kao pokazatelj da se jako brzo prilagodio zahtevnoj podlozi, znatno brže nego što su to svojveremeno uspevali Rodžer, Rafa i Novak.

Prošlost, sadašnjost i budućnost tenisa, protiv sadašnjosti i budućnosti belog sporta. Tražili ste? Uživajte!

Jer kako reče Novak Đoković "On je gladan, a gladan sam i ja. Hajde da priredimo gozbu." A ova bi mogla da bude jedna od najbogatijih godinama unazad. Bar od onog nezaboravnog finala Đokovića i Federera iz 2019. godine. Neka Novak, kao i tada, negde u kasno poslepodne, počne da gricka travu kao dezert.


tagovi

Novak ĐokovićKarlos AlkarasVimbldonVimbldon 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara