Foto; Reuters
Foto; Reuters

Istorija u Njujorku: Radukanu od kvalifikanta do grend slem titule bez izgubljenog seta

Vreme čitanja: 3min | ned. 12.09.21. | 00:04

Britanka u finalu savladala još jedno tinejdž-čudo Lejlu Fernandez - 2:0 (6:4, 6:3)

Nepredvidiv tokom praktično čitavog svog postojanja, umeo je ženski tenis da nam donese brojne neverovatne priče, ali ona koju je ovog septembra ispisala Ema Radukanu u Njujorku teško da će se u skorije vreme ponoviti. Britanska teniserka stigla je na US open kao kvalifikant, a sa poslednjeg grend slem turnira u sezoni otišla sa trofejem u rukama. Podvig kskav nikada ranije nije viđen u istoriji, kako muškog, tako i ženskog tenisa. I pride je Radukanu do njega došla bez izgubljenog seta - isto je poslednji put uradila Serena Vilijams 2014. godine - pošto je baš kao i u prethodnih šest mečeva u glavnom žrebu - i još tri u kvalifikacijama - u finalu savladala Lejlu Fernandez sa 2:0 (po setovima 6:4, 6:3).

I tako postala druga najslabije rangirana teniserka u istoriji - 150. na svetu - koja je stigla do grend slem trofeja. Jedina šampionka sa slabijim renkigom bila je Kim Klajsters - večeras bila na tribinama - koja je na istom ovom mestu 2009. godine slavila kao 186. igračica sveta. S tim da je belgijska teniserka do pomenutog podviga stigla u svojoj 26 godini, kao dvostruka finalistkinja Rolan Garosa (2001, 2003.) i šampionka US opena (2005.). Dok Radukanu s druge strane ma svega 18 leta i praktično nikakvo iskustvo igranja na velikoj sceni...

Izabrane vesti

Na Turu ima ukupno 18 mečeva uključujući i večerašnji, na grend slem turnirima još manje. Sa ovih sedam na US openu, ukupno 11 (ne računajući kvalifikacije). Prethodno je odigrala još samo četiri na ovogodišnjem Vimbldonu, gde je učešće završila u četvrtom kolu. A tokom čitavog turnira u Njujorku delovala je kao da i te kako zna šta radi.

Doduše, imala je i malo sreće, jer žreb joj se savršeno otvorio, pa je do trofeja stigla, a da reket nije ukrstila ni sa jednom od teniserki iz TOP deset na turniru. Kako bilo, ostaće upamćena i kao najmlađa osvajačica grend slema još od 2004. godine, kada je tada 17-godišnja Marija Šarapova pokorila Vimbldon. Posebno će je pamtiti u njenoj Velikoj Britaniji, s obzirom na to da je prva teniserka sa Ostrva osvajačica grend slema još od Virdžinije Vejd i 1977. godine.

Baš onako kako je Boris Beker opisao njenu igru u najavi finala - podsetivši na čuvenu rečenicu Mohameda Alija - ponela se Radukanu na stadionu Artur Eš. Kretala se kao leptir, ubala kao pčela. I u presudnim trenucima bila maksimalno fokusirana, čime je još jednom potvrdila da poseduje mentalnu snagu potrebnu za najviše domete.

Ima je zapravo i Fernandezova, o čemu govori podatak da je uspela da spase tri set-lopte u prvom setu, potom i dve meč lopte u drugom, ali je utisak da ju je, osim što nije bila na dovečerašnjem nivou, savladao i umor. Ipak je 19-godišnja Kanađanka na putu do finala na terenu provela oko pet sati više u odnosu na večerašnju rivalku, i na njemu savladala Naomi Osaku (3. nosilac), Anđeliku Kerber (16.), Elinu Svitolinu (5.) i Arinu Sabalenku (2.).

Došla je na turnir kao 73. na svetu (od sutra će biti 28.), išla korak po korak i ispisivala priču vrednu pojavljivanja na filmskom platnu, ali je na poslednjem stepeniku zastala i postala sporedni lik jedne još veće i neverovatnije. Istorijske priče...


tagovi

Ema RadukanuLejla FernandezUS open

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara