Novak Đoković (Reuters)
Novak Đoković (Reuters)

Juri Novaka od 2016, neće ga stići, ali može da pravi probleme rovitom Đokoviću

Vreme čitanja: 3min | čet. 18.01.24. | 22:35

Tomas Martin Ećeveri prepreka srpskog asa na putu ka osmini finala

Ako ste zaljubljenik u tenis, ako redovno pratite Novaka Đokovića, verovatno ste čuli priču o momku koji “juri” srpskog teniskog asa od 2016. godine. Juri svog idola na ATP listi, ali i te kako dobro zna da ga neće stići.

Tomas Martin Ećeveri je pre sedam i po godina, kada je osvojio prvi ATP poen, objavio fotografiju koja pokazuje gde je u odnosu na Novaka, odnosno koliko mu još bodova fali da ga prestigne. Ambiciozne fotografije sa listom hartije izašle su u javnost još nekoliko puta, ali bilo je jasno da je taj gest više plod dobre zabave, nego realnih šansi da apsolutni rekorder teniskog poretka ikada bude uhvaćen.

Izabrane vesti

Iz vizure mladog Argentinca 2023. godina bila je posebna zbog renkinga karijere u vidu 30. mesta na ATP listi (trenutno 32), ali i zbog dva sudara sa Novakom Đokovićem. Očekivano je 196 centimetara visoki mladić iz La Plate gubio na startu mastersa u Rimu, te u drugom kolu Pariza, a novu priliku da se izmeri sa teniskim uzorom imaće već ovog jutra (najverovatnije oko 09.00) u trećem kolu Australijan Opena. Biće to još jedan poseban momenat u karijeri Argentinca koji će najboljeg tenisera planete izazvati na njegovom najdominantnijem grend slemu, u areni gde brani šampionski pehar.

Da ne beše Novakovog štucanja u drugom i trećem setu protiv Dina Prižmića i Alekseja Popirina, nema sumnje da bi prognoza bila rutinska pobeda nad Ećeverijem. Ali kako Đoković u Melburn nije došao stoprocentno fizički spreman, kako se simultano borio sa rivalima, bolešću i rovitim ručnim zglobom, nije isključeno da bi i Ećeveri mogao dobro da ga preznoji na putu do osmine finala.

„Sada se već nalazim pri kraju virusne infekcije, ali to me je dosta sputavalo da dam maksimum, jer kada se loše osećate i borite se sa bolešću nemate tu oštrinu. Osećam da mi to nedostaje, pogotovo na forhend strani. Pravio sam dosta grešaka do sada i često me protivnici uhvate iznenađenog, 'na pogrešnoj nozi'. Osećam da se ne krećem dobro, a to je razlog i zbog čega servis stoji”, rekao je Đoković.

Đoković (1,05) - Ećeveri (7,70)

Svestan je i Novak da je Ećeveri na startu sezone napravio iskorak u igri na betonu, da je zabeležio najveći domet na grend slemovima na tvrdoj podlozi, te da je kući poslao dvojicu veterana, Endija Marija i Gaela Monfisa, ne dozvolivši im da osvoje ni set.

„Intenzitet i nivo turnira se podiže, protivnici su sve bolji, Mislim da mi ni žreb nije nimalo lak, za protivnike imam tenisere koji fenomenalno igraju. Sad je na redu Ečeveri, koji igra možda i tenis života na tvrdoj podlozi, ubedljivo je pobedio Marija i Monfisa“, ispričao je Đoković koji je tokom prve dve runde na terenu poveo dva sata više na terenu od predstojećeg rivala.

Pričao je svojevremeno Ećeveri o Novaku, prisetio se kako se kao klinac potpuno poistovećivao sa njim, kako je od Head-a tražio identičan reket s kojim je igrao Đoković, kako je pokušavao da “skida” neke njegove udarce. Danas je Ečeveri svoj čovek koji krči put ka top 20 društvu.

Šelton (1,35) - Manarino (2,90)

Emotivno je proslavio prekjučerašnju pobedu nad Gaelom Monfisom, oteo mu se urlik zadovoljstva nakon meča, imao je i sjajnu interakciju sa publikom u koju je poletela njegova znojnica, a zauzvrat je dobio zastavu Argentine koju je raširio, pa ogrnuo. I publika će sigurno želeti da gleda otpor kakav su Novaku pružili Prižmić i Popirin.

Ali ne zaboravite da je u oba meča prvog kola Đoković bio na nekih 60 odsto kapaciteta i da je uprkos periodima neprepoznatljive igre, uspevao da pronađe volšebna rešenja kada je bilo gusto. Jasno je da će i ovoga puta sve zavisiti isključivo od njega. Nadamo se meču kraćem od tri sata i manjem zamoru materijala pred osminu finala i potencijalni duel sa Benom Šeltonom. Ako Novak opravda epitet favorita protiv Ećeverija, a Amerikanac protiv Manarina, imaćemo u Melburnu reprizu polufinala prošlogodišnjeg US Opena.


tagovi

Novak ĐokovićTomas EćeveriAustralijan open 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara