FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Kecmanović briljirao pa prosuo novu veliku pobedu, Beker popravio Runea

Vreme čitanja: 3min | uto. 24.10.23. | 20:15

Sve je imao Miša u svojim rukama, a onda se Danac pokazao pred novim trenerom

Kuburio je Miomir Kecmanović s lošom formom mesecima. Gotovo nikog nije mogao da pobedi, odaljio se značajno od TOP 30, mesta koje mu po talentu nesumnjivo pripada.

Konačno je Miša proigrao u dvoranskim uslovima, prošle je sedmice počistio šestog tenisera sveta Holgera Runea u Stokholmu, a danas je protiv istog rivala prosuo sve dobro što je uradio u sat i kusur igre. Nakon preokreta poražen je od prvog nosioca ATP turnira iz serije 500 u Bazelu 2:1 (1:6, 7:5, 6:3), čime je propustio veliku priliku da i drugi put u roku od šest dana uzme skalp Skandinavcu.

Izabrane vesti

Prethodne srede preslišao je Kecmanović 20-godišnjeg Danca u osmini finala turnira kategorije 250 u Stokholmu gde je kasnije dogurao do polufinala, a sada je sjajnu partiju iz švedske prestonice ponovio i u dobrom delu meča prvog kola u Švajcarskoj. Od samog starta jasno je stavio do znanja Runeu da ga njegov visok renking ne plaši. Oduzeo je 24-godišnji Srbin servis Runeu već u drugom gemu, a iz ranog deficita Danac nije mogao da se vrati do kraja seta. Samo 26 minuta bilo je potrebno 55. teniseru sveta da u prvom setu počisti prošlogodišnjeg finalistu Bazela s 6:1.

Nije želeo Rune da s baš potpuno osramoti i drugi put za šest dana izgubi od istog protivnika. Krenuo je da pokazuje delić onoga zbog čega se smatra jednim od najtalentovanijih tenisera današnjice. Pokazao je novom treneru Borisu Bekeru kvalitete zbog kojih je Nemac pristao na izazov da ga trenira makar do kraja 2023. godine. Uprkos tome, i dalje je Kecmanović delovao veoma dobro, napravio brejk i poveo s 4:3. Delovalo je da će meč biti rešen kroz nekoliko minuta, ali je onda srpski teniser sve uprskao komplikovanjem s drob-šotovima i odigravanjem loših smečeva. Baš ga je jedan takav koštao izgubljenog poslednjeg gema u drugom setu. Rune je osvojio četiri od poslednjih pet gemova u tom delu igre i izborio odlučujući treći set.

Ponovo su isplivale stare Kecmanovićeve boljke. Još jednom je srpskom teniseru falilo samopouzdanja u trenutku kada krene loše. Brzao je, duplirao broj neiznuđenih grešaka u trećem setu i već u četvrtom gemu ispustio servis. Postao je i Rune hrabriji, krenuo da ređa vinere prvi put na meču i Srbinu nije bilo povratka. Meč je završen nakon nešto više od dva sata igre. Rival Danca u osmini finala biće Argentinac Sebastijan Baes.

Sreće s žrebom u Bazelu nije imao ni Dušan Lajović. Naleteo je na jednog od igrača s najboljom formom na čitavom ATP turu Huberta Hurkača. Poljak je pre samo devet dana osvojio masters u Šangaju, vrlo je blizu povratka među deset najboljih tenisera sveta, a u Švajacarskoj je postavljen za četvrtog nosioca. Pohod na novi trofej počeo je trijumf protiv srpskog tenisera 2:0 (7:6, 6:3).

Držao se ravnopravno Lajović četrdesetak minuta, dogurao do taj-brejka, ali se kod 26-godišnjaka iz Vroclava u tim momentima ustalilo njegovo najjače oružje - ubitačan servis. Prepustio je Hurkač samo dva poena 53. igraču na ATP listi u taj-brejku, a onda je veći deo drugog seta bio rutina, pošto je pri rezultatu 3:3 Lajović pretpeo brejk.

Ovo je 33-godišnjem Srbinu treći uzastopni poraz, prethodno je eliminisan na startovima turnira u Šangaju (od Fabijana Marošana) i Stokholmu (od Lorenca Sonega).


tagovi

Miomir KecmanovićHolger RuneDušan Lajović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara