Novak Đoković (Reuters)
Novak Đoković (Reuters)

Kralj počinje odbranu rimskog trona: Izazivač momak koji godinama "juri" Novakovo prvo mesto

Vreme čitanja: 3min | pet. 12.05.23. | 09:03

Đoković kreće u juriš na sedmu titulu u Večnom gradu, a prvi protivnik mu je Argentinac Tomas Ečeveri

Ne pamtimo kada je poslednji put Novak Đoković imao tri poraza iz poslednjih pet mečeva. A upravo to se desilo teniskom kralju u poslednja dva i po meseca. Počev od glatkog poraza od Danila Medvedeva u polufinlau Dubaija, preko rane eliminacije u Monte Karlu od Lorenca Muzetija, do aprilskog pada u Banjaluci koji mu je servirao Dušan Lajović.

Razloge neprepoznatljive forme srpskog asa možemo tražiti u nekoliko faktora. Poslovično sporijoj adaptaciji uslovima na šljaci, problemima sa laktom koje vuče još od mastersa u Kneževini, podatku da je od starta sezone imao dva perioda neigranja od po oko mesec dana, ali i činjenici da telo ne sluša isto kao pre pet, deset godina. U svakom slučaju, posle eliminacije u trećem kolu Srpska opena, te preskočenog turnira u Madridu, Novak je spreman da se vrati na omiljeni mu masters u Rimu koji je šesti put u karijeri pokorio prošle sezone.

Izabrane vesti

Tamo ga kao prvi izazivač (ne pre 19.00) čeka momak koji njegov teniski tron "juri" od 2016. godine.

Naravno, više simbolično i šaljivo, jer je svetlosnim godinama daleko, mladi Argentinac Tomas Ečeveri pokazuje ambiciju da sustigne najboljeg na planeti. Još od 2016. godine kada je osvojio prvi ATP poen, momak iz La Plate fotografisao se sa listom papira na kojem je istakao koliko mu još poena nedostaje da sa pijedestala svrgne Đokovića.

Šest godina kasnije, Ečeveri je ušao među najboljih 100 na svetu, a tenisku planetu obišla je njegova nova kalkulacija zaostatka za Đokovićem. Sa nekadašnjih skoro 12.899 poena spustio se na 7,706. Sada, kao 61. teniser sveta još je bliži zacrtanom i poprilično nerealnom cilju. Novak, nakon što su mu kao braniocu trofeja u Foro Italiku skresani prošlogodišnji bodovi, mu beži 5.939 bodova, a Argentinac ima priliku da se sam bori da razliku dodatno umanji. E sada, koliko je to realno uz sve Novakove probleme i činjenicu da je od Australijan Opena daleko od najboljeg tenisa na koji nas je navikao... Ipak je reč o momku što nije bio ni blizu ATP titule, što nema u CV-ju skalp top10 tenisera.

"Sada ima priliku da sam smanji zaostatak. Nisam imao priliku da pričam sa njim, niti previše da ga gledam kako igra. Želim mu svu sreću, osim sutra uveče", rekao je Novak o Ečeveriju tokom jučerašnjeg dana.

Đoković mora da bude oprezan jer je Ečeveriju šljaka omiljena podloga, a takođe jer su ga autsajderi poprilično mučili ove sezone... Tomaš Mahač u Dubaiju, Ivan Gahov u Monte Karlu, Luka Van Aš u Banjaluci. Ečeveri je upravo Van Aša pobedio kako bi zakazao duel sa Đokovićem.

Šestostruki šampion Rima kreće u odbranu trona u Večnom gradu. Ako je uspeo da sanira povredu lakta, sutrašnji meč koji neće početi pre 19.00 trebalo bi da bude samo zagrevanje za sve ono što sledi do kraja nedelje. Počev od mogućeg spektakla sa Stanom Vavrinkom koji će se za treće kolo boriti sa Grigorom Dimitrovim. Da zasad ne idemo dalje od toga.


tagovi

Novak Đokovićatp rimMasters Rim

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara