Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Lagana šetnja kroz Novakov “kostur” na AO

Vreme čitanja: 10min | ned. 15.01.23. | 08:48

Gde bi mogla da bude “mina” i ko su mu redovne mušterije

Opšti stav svetske teniske javnosti je da se kolo sreće u odnosu na neke prethodne grend slemove okrenulo i da je Talija ovog puta pomilovala Novaka Đokovića, a da je Rafaelu Nadalu namenila paklen put na Australijan openu.

Bez dileme, Španca, koji brani titulu u Melburnu, čeka na papiru daleko teži put nego Srbina, koji sve tamo do završnice turnira ne bi trebalo da ima preteške prepreke. No i u tenisu je loptica okrugla isto koliko u drugim sportovima, tu je i povreda zadnje lože za koju se i ne zna stoprocentno koliko muči Đokovića, a i dve nedelje turnira su dug period, te valja biti oprezan.

Izabrane vesti

S druge strane, ako je negde Novak veliki favorit, onda je to Melburn, jer je tu devet puta osvajao titulu, rekorder je takmičenja, zna u dušu svaki centimetar dva najveća terena.

Pre nego što Đoković prvi put podbaci lopticu za prvi servis na Australijan openu, da malo pročešljamo taj njegov deo kostura, potencijalne rivale, one najjače, sa kojima bi mogao da se sretne do završnice.

PRVO KOLO: Na premijeri Novak Đoković će igrati protiv Roberta Karbalesa Baene, 75. tenisera sveta. Tu mu je negde i najbolji rejting u karijeri – 71. mesto. Dakle, nikada nije bio ni blizu top nivoa.

Španac je u Melburn došao sa turnira u Puneu, gde je završio takmičenje u drugom kolu. U prvom je savladao zemljaka Zapatu Miraljesa (2:0), a onda je izgubio od Marina Čilića (2:1).

Baena nije nepoznat Đokoviću, jednom su igrali jedan protiv drugog, na US openu 2019. godine i tada je srpski as slavio sa 3:0. Ne bi trebalo Španac da bude išta više od zagrevanja za Novaka, jer nikada u karijeri nije pobedio igrača iz Top10, mnogo se bolje snalazi na šljaci nego na betonu (17-29 bilans), a u Australiji je samo pre dve godine došao do drugog kola.

DRUGO KOLO: Sada već ulazimo u zonu predikcije s kim bi Đoković mogao da igra.

Gledajući ATP listu, možda malo paradoksalno, ali srpski as bi trebalo da ima lakši zadatak u drugom nego u prvom kolu. Potencijalni rivali su mu Ugo Delijen, Bolivijac koji je na 132. mestu ATP liste i Francuz Enco Kuako, koji je na 190. mestu. Dakle, totalni autsajderi u odnosu na Novaka, koji god da pobedi.

Đoković je Delijena glatko pobedio (2:0) u jedinom duelu do sada, na Olimpijskim igrama u Tokiju, dok se sa Kuakom do sada nije sretao. A, nisu se sastajali ni Bolivijac i Francuz međusobno do sada.

Iako je slabije plasiran na listi, Kuako je favorit u ovom meču jer je do glavnog žreba došao sa tri pobede u kvalifikacijama, pre toga je nanizao četiri trijumfa na turniru u Kanberi pre poraza od Jana-Lenarda Štrufa, dok se Delijen tek vraća na teren posle šestomesečne pauze, jer nije odigrao nijedan meč još od Vimbldona.

Đoković u Adelejdu (©Reuters)Đoković u Adelejdu (©Reuters)

TREĆE KOLO: Tu su već jači rivali sa kojima bi Đoković mogao da ukrsti rekete. Biće to jedan iz kvarteta Grigor DimitrovAslan Karacev i Zizu BergsLaslo Đere.

Po rejtingu, svakako da bi najteži rival bio Dimitrov. Bugarin spada u grupu nepredvidivih tenisera, kojima sve zavisi od toga na koju nogu ustanu. Mada, objektivno, „bejbi Federer“, kako su ga nekad zvali, odavno nema rezultate vredne divljenja. Poslednju titulu je osvojio 2017. godine, prošle godine su mu polufinala u Monte Karlu i Beču bili najbolji rezultati. Novu godinu je otvorio pobedom nad Gofanom i porazom od Cicipasa na Junajted kupu. Protiv Đokovića ima bilans 1:9, tu jedinu pobedu je ostvario 2013. godine.

Aslan Karacev je bio „Pepeljuga“ Australijan opena 2021. godine. Do tada relativno nepoznati igrač je razneo konkurenciju i došao do polufinala, gde ga je zaustavio upravo Novak Đoković. Igrao je Rus te godine jako dobro, a onda je polako počeo da pada. Danas je 52. teniser sveta, lani je osvojio jednu titulu u Sidneju, a ovu godinu je otvorio nastupom u Puneu, gde ga je u polufinalu eliminisao Holanđanin Grikspor. Inače, prošle godine, nakon titule na prvom turniru u Sidneju, Karacev gotovo nigde nije uspeo da prođe tri kola, a i do trećeg je retko stizao. Njegov bilans sa Novakom je 1:2, jedini trijumf je ostvario na – Serbia openu.

Laslo Đere bi takođe mogao da ukrsti rekete sa Đokovićem u trećoj rundi. Veliku dozu samopouzdanja momak iz Sente je dobio pobedom nad Holgerom Runeom u Oklendu, iako je posle toga izgubio gotovo dobijen meč protiv Lestijena. Ali, sve to su dobri znaci za Đerea pred jedini grend slem na kojem do sada nikada nije uspeo da prođe prvo kolo. Sada ima veću šansu nego ikada. U jedinom dosadašnjem duelu sa Đokovićem bio je Đere blizu trijumfa, na prošlogodišnjem Serbia openu, ali je tu šansu ispustio. Njemu je šljaka omiljena podloga, na betonu nema tako sjajan bilans, što bi mu bio veliki hendikep u susretu sa Novakom.

Poslednji potencijalni rival za Đokovića u ovoj rundi je Zizu Bergs, 131. igrač sveta, koji je do glavnog žreba došao kroz tri runde kvalifikacija. U pitanju je igrač koji ima 23 godine i samo tri pobede na ATP turu, od grend slemova je jedino igrao na Vimbldonu jedno kolo.

ČETVRTO KOLO: Verovatno bi se Novak najviše obradovao kada bi sa druge strane mreže video jednog starog dužnika – Pabla Karenja Bustu.

Sa navijačima u Adelejdu (©Reuters)Sa navijačima u Adelejdu (©Reuters)

Španac ga je pobedio u meču za bronzu na Olimpijskim igrama, a bio je i na terenu kada je Đoković suspendovan sa US opena jer je linijskog sudiju pogodio loptom u grlo. Pored toga, Busta je često u medijima na pogrdan način govorio o srpskom teniseru, pritom je na terenu tipično španski vrlo iritantan igrač, sa čestim primedbama, žalopojkama, gestovima... Đoković vodi protiv njega 4:2 u međusobnim duelima. Busta je u ovoj godini igrao samo na Adelajd 2 turniru, gde je odmah ispao od Korejca Kvona.

Iz tog dela žreba još jedan solidno težak rival bi bio Aleks de Minor, domaći teniser, sa zvanjem 22. nosioca. Njemu su, kao i Đokoviću, Australijan open i Vimbldon omiljeni grend slemovi, na njima je stizao do četvrtog kola, ali nikada do sada se nije sreo na terenu sa Novakom. O De Minoru se dosta pisalo početkom godine kada je na Junajted kupu pobedio Rafaela Nadala, ali je posle toga izgubio od Kamerona Norija.

Od ostalih mogućih Novakovih rivala najzvučnije je ime Džona Iznera, američkog bombardera iz servisa, ali je njegova teniska zvezda u silasku. U Oklendu pre nekoliko dana je izgubio u prvom kolu od kvalifikanta Barera, poslednji ozbiljniji rezultat je ostvario na mastersu u Sinsinatiju, gde je u četvrtfinalu izgubio od Cicipasa. Izner protiv Đokovića ima skor 2:10. Poslednju pobedu je ostvario 2013. godine.

Pitanje je da li će Izner i proći prvo kolo, jer Adrijan Manarino ume da bude jako nezgodan rival svima. Istina i on je dugo bez dobrog rezultata: u Oklendu je odmah izgubio od Džej Džej Volfa, dok je na Junajted kupu dobio Koriju, a izgubio od Hrvata Goja. Najbolji tenis lani je igrao do avgusta, kada je pobedom nad Laslom Đerem osvojio Vinston Sejlem. Nakon toga je samo jednom prošao drugo kolo. Manarino je izgubio sva četiri dosadašnja susreta sa Đokovićem.

Tu je i Benžamen Bonzi, koji je u Puneu došao do finala, koje je izgubio od Grikspora. Na turniru u Indiji je pobedio Filipa Krajinovića. Tako da u dobroj formi dolazi na Australijan open. Drugo kolo na grend slemovima mu je najdalji domet, protiv Đokovića nikada nije igrao.

ČETVRTFINALE: Sada već ulazimo u zonu ozbiljnog tenisa, najviše klase. Spisak najtežih rivala sa kojima bi Novak mogao da se sretne čine Holger Rune, Andrej Rubljov, Nik Kirjos, Dominik Tim, Danijel Evans, Filip Krajinović...

Novak i Kirjos (©Reuters)Novak i Kirjos (©Reuters)

Gledajući po rejtingu, najteži bi trebalo da bude Andrej Rubljov, mada je pitanje da li je to tako. Rus je na oba nastupa u Adelajdu na startu ove sezone ispadao na prvoj prepreci, najpre ga je savladao Bautista Agut, a onda i Kokinakis, tako da ne deluje da je u najboljoj formi došao u Melburn. Rubljov je šesti teniser sveta, a nikada nije igrao ni polufinale bilo kojeg grend slema. Protiv Đokovića ima bilans 1:2, tu pobedu je upisao na Serbia openu.

Pitanje je da li će Rubljov proći i prvo kolo, jer će naspram njega biti Dominik Tim. Finalista Australijan opena iz 2020. godine je, istina, daleko od nekadašnje forme, što pokazuje i tek 99. mesto na ATP listi, ali je Austrijanac u finišu prošle godine pokazao naznake povratka na viši nivo. Tim ima solidnih 5:7 protiv Novaka, međutim, šanse da u ovakvoj formi dođe do četvrtfinala su baš male.

Holger Rune je posle osvajanja mastersa u Parizu, gde je u finalu pobedio Novaka Đokovića, malo zaspao na lovorikama, pa je prvi meč u novoj sezoni izgubio od Nišioke u prvom kolu Adelajda. Mladi Danac je prošle godine ispao na startu Australijan opena, međutim, u nastavku sezone je pokazao da ima kvalitet za velika dela. Pa i samim tim što je savladao Đokovića u finalu mastersa. Sada im je bilans 1:1. Njemu će prvi rival biti Filip Krajinović, koji jeste naš, ali je ipak autsajder protiv Runea.

Predstojeći Melburn bi mogao da bude velika odskočna daska za Nika Kirjosa. Finalista Vimbldona je pre godinu dana pričao da mu je to možda i poslednji Australijan open, na kojem je ispao u drugom kolu od Danila Medvedeva, ali mu se želja za tenisom vratila osvajanjem titule u dublu sa najboljim drugom Tanasijem Kokinakisom. Kirjos nije igrao na Junajted kupu, odustao je u poslednjem trenutku, te niko ne zna u kakvoj formi dočekuje grend slem. Međutim, veliki je favorit u prve dve runde, a onda bi, po žrebu, trebalo da ukrsti rekete sa Runeom. Nik je jedan od retkih igrača na turu koji ima pozitivan skor protiv Đokovića – 2:1.

Pozitivan bilans protiv Novaka ima i Danijel Evans – jedan meč, jedna pobeda. U Monte Karlu 2021. godine. Tada je rekao kako će unucima pričati o tom trijumfu. Evans je igrao četiri meča u novoj sezoni, tri na Junajted kupu i jedan na Adelajdu 2 i dobio je samo jedan, protiv Alberta Ramosa. Izgubio je od Mekdonaldsa, Tijafoa i Australijanca Kublera, što govori da ne dolazi u Melburn u baš idealnoj formi. Njegov najbolji rezultat na Australijan openu je četvrto kolo, ali ostvaren 2017. godine.

ĐOKOVIĆ OSVAJA AO - KVOTA 1.85

POLUFINALE: Ukoliko dođe do mesta među četvoricom najboljih, Novak Đoković će igrati protiv rivala iz najdonjeg dela kostura. Tamo je prvi nosilac Kasper Rud, a od igrača koje vredi izdvojiti su i Mateo Beretini, Endi Marej, Aleksander Zverev, Dijego Švarcman, Tejlor Fric...

Norvežanin Rud je treći teniser sveta, imao je izvanrednu 2022. godinu i sada će testirati sebe da vidi može li sve to da ponovi, nadmaši... Igrao je lani u dva grend slem finala, ali nijedan nije osvojio. U Australiji nije nikad išao dalje od četvrtog kola. Od Novaka Đokovića je izgubio sva četiri meča, dva u prošloj godini. Nikada mu nije uzeo ni set.

Endi Marej je daleko od nekadašnjih visina, teško da može do polufinala. On je najvernija Novakova mušterija u Melburnu, četiri puta je gubio finala od srpskog asa, kao i jednom u polufinalu.

U grupi najboljih igrača poslednje decenije je Aleksander Zverev, ali on u Melburn dolazi potpuno van forme. Nemac nije igrao šest meseci, od Rolan Garosa zbog teške povrede zgloba, sve do uvodnog dela nove sezone. Imao je polovičan učinak na revijalnim mečevima, dok je jedina dva takmičarska, na Junajted kupu, izgubio od Frica i Čeha Lesecke.

Dvojica igrača koji su posebno opasni su Mateo Beretini i Tejlor Fric. Amerikanac možda i više u ovom momentu, jer je imao sjajnu prošlu sezonu.

Fric je dobio četiri od pet mečeva na Junajted kupu, dobio je sva tri revijalna u Saudijskoj Arabiji, pre toga je slavio i u Dejvis kupu... Na završnom mastersu u Torinu je dobio dva od tri meča u grupi, tukao je Nadala i Ožea-Alijasima, izgubio od Ruda, a onda ga je u polufinalu zaustavio Novak Đokovića u dva tesna taj-brejka. U šest dosadašnjih duela sa srpskim asom doživeo je svih šest poraza, ali posebno zanimljiv je bio njihov duel na Australijan openu 2021. kada je Đokoviću usred meča pukao mišić trbušnog zida, Fric je to iskoristio da izjednači na 2:2 u setovima, ali je u petom doživeo poraz. Amerikancu nedostaje iskorak na grend slemovima, četvrtfinale Vimbldona mu je najdalji domet do sada.

Stari Novakov znanac je i Mateo Beretini. Rival iz finala Vimbldona 2021. Tada je Italijan dobio prvi set, a opet je doživeo poraz na kraju. Beretiniju je ta godina bila najbolja u karijeri, očekivalo se da ode još dalje u sledećoj. Na Australijan openu 2022. je stigao do polufinala, gde ga je pobedio Nadal, a u nastavku sezone su ga povrede i kovid ukočile, te je ispao Top10. Italijan zna da igra na betonu, snalazi se dobro u Melburnu, tako da ne bi bilo iznenađenje kad bi on sačekao Novaka u polufinalu. Istina, protiv Đokovića baš i ne voli da igra, ima 0:4 protiv Srbina.

FINALE: Tu je već široka lepeza. Najveći kandidat da dočeka Novaka Đokovića u finalu, naravno pod uslovom da obojica dođu do njega, ima Danil Medvedev. Rus je specijalista za beton, igrao je dva puta finale AO, osvojio US open... Prošla godina mu nije bila najsjajnija, zato se sad očekuje da „uzvrati udarac“.

Rafa Nadal je branilac titule, o njemu nema šta mnogo da se priča. U novu sezonu nije ušao najbolje, na Junajted kupu je doživeo poraze od Kamerona Norija i Aleksa de Minora, međutim, jasno je kao dan da to ništa ne znači, grend slemovima su neka druga „zverka“, na koju je Španac posebno naoštren.

Tu su i mlade nade Janik Siner, Sebastijan Korda, pa Feliks Ože-Alijasim, koji je u velikom naletu, te Stefanos Cicipas... Za sve njih, ipak, dalek je put do finala grend slema. A i jedno im je zajedničko: ako i dođu do meča za trofej, ne bi voleli da sa druge strane mreže vide Novaka Đokovića.


tagovi

Novak ĐokovićAustralian Open

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara