(©Reuters)
(©Reuters)

Lejver kup ili 66:0

Vreme čitanja: 3min | pet. 23.09.22. | 10:01

Na jednoj strani neki od najvećih svih vremena, na drugoj igrači kojima nedostaju veliki trofeji

Bilo je i biće mečeva gde se sastaju izraziti favorit protiv totalnog autsajdera, gde David pokušava da sruši Golijata, ali Lejver kup, koji danas kreće u dvorani O2 u Londonu je verovatno najneravnopravnije takmičenje svih vremena. Barem na papiru.

Jer, kako drugačije opisati okršaj u kojoj su na jednoj strani četvorica igrača koja su obeležila istoriju tenisa u poslednjih 20 godina, oko trojice navijači ratuju koji je GOAT (Najveći svih vremena), a koji zajedno imaju 66 osvojenih grend slemova! Dok su na drugoj strani momci koji zajedno tih istih velikih trofeja imaju – nula. Štaviše, nemaju nijedno jedino finale!

Izabrane vesti

Na jednoj strani, u Timu Evrope su Novak Đoković (21 grend slem), Rafael Nadal (22 grend slema), Rodžer Federer (20 grend slemova) i Endi Marej (tri grend slema), kao istinski teniski velikani, a sa njima su i Kasper Rud, Stefanos Cicipas i kao rezerve Mateo Beretini i Kameron Nori. Selektori su Bjern Borg i Tomas Enkvist.

Naspram njih, u Timu sveta su Tejlor Fric, Feliks Ože-Alijasim, Dijego Švarcman, Frensis Tijafo, Aleks de Minor, Džek Sok i Tomi Pol, a selektori su Džon Mekinro i Patrik Mekinro.

Kada se stave ova imena jedna naspram drugih, jasno je i oni koji ne poznaju tenis previše na koju stranu vaga preteže. Uostalom, Tim Evrope je svaki put do sada završavao takmičenje kao pobednik.

Sistem takmičenja je takav da je pobednička ekipa ona koja prva stigne do 13 bodova. A, bodovanje ide ovako: svaki trijumf ostvaren u petak donosi jedan bod, pobeda u subotu dva, a u nedelju tri boda. Sveukupno na meniju su 24 boda, pa ko prvi dođe do većine...

Prvog dana takmičenja, danas, sastaće se u singlu Kasper RudDžek Sok, Stefanos CicipasDijego Švarcman i Endi MarejAleks de Minor, dok će u dublu Rodžer Federer i Rafael Nadal igrati protiv Džeka Soka i Frensisa Tijafoa.

Iako je Lejver kup više revijalno nego istinsko takmičenje, ovogodišnje izdanje će u potpunosti proći u znaku Rodžera Federera. Švajcarski as je pre nekoliko dana objavio da je završio karijeru, tako da će mu ovo biti „poslednji juriš“, oproštajni turnir, na kojem će igrati okružen najvećim rivalima koje je imao u karijeri. Upravo iz tog razloga prvi put se dešava od osnivanja ovog takmičenja (2017.) da su prisutni i Federer i Nadal i Đoković.

„Zaista izgleda kao da je tako, da je kraj jedne ere. Ovo je tužan trenutak za tenis i za sport generalno, jer moramo da se oprostimo sa jednim od najvećih. Način na koji se ponašao na terenu i van njega donelo mu je ogromnu popularnost širom sveta. Zaslužio je to, jer je bio savršen, na terenu i van njega, kako zbog rezultata, karijere, tako i zbog njegove ličnosti. Skupio je mnogo simpatija ljubitelja sporta širom planete, njegova veličina će trajati zauvek“, poručio je Novak Đoković povodom Federerovog oproštaja.

Danima već traje „provod“ najboljih igrača sveta svih vremena u Londonu, a od večeras će i teniska publika imati priliku da ih pozdravi ovacijama u O2 areni.


tagovi

Novak ĐokovićRafael NadalRodžer FedererLejver kupEndi Marej

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara