Malo bol u ruci, malo razgoropađeni De Minor: Novak spustio glavu i prvi put poražen u Australiji posle šest godina

Vreme čitanja: 2min | sre. 03.01.24. | 11:43

Najbolji teniser planete u dva seta izgubio na Junajted kupu u Pertu

U redovnim okolnostima ne bi bilo problema, nevolja je što su ovo vanredne. Povreda ruke zarađena tokom meča grupne faze sa Jiržijem Lehečkom, pogoršala se tokom četvrtfinalnog duela sa Aleksom de Minorom i značajno uticala da Novak Đoković spusti glavu, ne liči na sebe, izgubi prvi meč u kalendarskoj godini, čime je Srbiji suzio stazu do polufinala Junajted kupa, da bi se ona nešto kasnije zatvorila porazom Natalije Stevanović od Ajle Tomljanović.

Đoković nije mogao protiv povrede, ali ni protiv raspoloženog protivnika, koji je doslovce leteo terenom stadiona u Pertu i revanširao se Beograđaninu za poraz u Melburnu pre 12 meseci. Ovih 2:0 je usmerilo Australiju polufinalu skoro revaijalnog takmičenja, ali ne bi smeli da zabrinu najboljeg na svetu pred prvi grend slem u sezoni. Čak ni ta povreda ruke. Jeste bilo uočljivo da se zbog nje muči, ali taj problem deluje rešivo pre početka značajnijeg takmičenja, na kome je Novak prošle godine, na putu ka trofeju, zgromio De Minora. A ovaj, valjda motivisan svim što je pratilo njihovu „istoriju“, odigrao možda i meč karijere i slavio sa 6:4, 6:4.

Izabrane vesti

Nevolje po Đokovića bile su uočljive od sredine prvog seta, kad se požalio na bol u ruci. Ima malo i do organizatora koji najpre nisu dozvolili medicinski tajm-aut, malo i do nesnalažljivosti turnirskog lekara, ali i do samog Noleta, čiji je govor tela tela posle toga nije bio prepoznatljiv. Zato i prvi poraz na tlu Australije posle šest godina i 43 vezane pobede.

Grešio je. Za njega nesvojstveno. Čak 18 puta u prvom setu, naspram De Minorovih pet omaški. Slično je bilo i u nastavku, kad je domaći igrač opet ostvario brejk i priveo meč kraju, uz napomenu da je Aleks sjajno koristio prvi servis. U jednom trenutku je imao čak 30 osvojenih poena na taj način. Iz 30 pokušaja. Savršeno, sve do pred kraj, kad je posustao.

Video je to i Novak. Nije baš da se predao, ali u podsvesti sigurno ima ono što sledi za desetak dana. Na kraju krajeva, jeste posle šest godina izgubio meč u Australiji, jeste to u opremi reprezenatcije, ali svi, uključujući i Đokovića, znamo da je bitnije ono što sledi u Melburnu.

Pre Australije, plasman u polufinale Junajted kupa osigurala je Poljska. I to zahvaljujući pobedi nad Kinom. Najpre je Hubert Hurkač savladao Žižen Žanga (6:3, 6:4), da bi Iga Švojntek bila bolja od Ćinven Ženg (6:2, 6:3). Već tad je postalo jasno da je evropska selekcija ponovila uspeh sa prošlog izdanja, da bi u u maltene revijanom dubl okršaju slavila sa 2:1. Poljska je tako završila obaveze u Pertu i seli se u Sidnej, gde će joj rival biti bolji iz okršaja Holandije i Francuske.


tagovi

Aleks de MinorNovak Đoković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara