Danil Medvedev (©Reuters)
Danil Medvedev (©Reuters)

Medvedev preko granice bola i Hurkača! Čeka se ’sudar generacija’ protiv Alkarasa

Vreme čitanja: 2min | sre. 24.01.24. | 08:06

Poljak je odigrao fantastičan meč, ali je morao da prizna poraz posle skoro četiri sata borbe

Janik Siner je bio uverljiv, Tejlor Fric je dobrano preznojio Novaka Đokovića, ali ono što je Danil Medvedev preživeo u četvrtfinalu Australijan Opena zaista je testiralo kranje granice njegove izdržljivosti. Na kraju, Rus je uspeo i posle tri sata i 59 minuta borbe savladao upornog i tvrdoglavog Huberta Hurkača sa 3:2, po setovima 7:6 (4), 2:6, 6:3, 5:7, 6:4 za svoje osmo grend slem polufinale.

Delovalo je da bi treći reket sveta mogao i brže do polufinala u kome će se odmeriti sa boljim iz duela Karlosa Alkarasa i Aleksandera Zvereva, imao je u četvrtom setu vođstvo od 4:2, ali Hurkač je danas iščupao sve iz sebe i Medvedeva naterao da izvuče ono najbolje iz sebe.

Izabrane vesti

U petom setu je Poljak ipak ostao bez goriva, a Medvedev je u Melburnu već pokazao da se ne gasi tako lako kada je u drugom kolu pobedio Emila Rusuvorija posle četiri sata i 23 minuta igre. Danas nešto brži, opet prilično isceđen (“Osećam se uništeno“, rekao je posle meča Patriku Mekinrou), ali imaće vremena da se odmori i psihički pripremi za polufinale.

Moći će i da potraži motiv u ovoj današnjoj pobedi, Danilovoj 75. na grend slem mečevima. Medvedev je tako postao tek četvrti teniser rođen posle 1990. godine kome je to pošlo za rukom. Pre njega uspeli su i Aleskander Zverev, Grigor Dimitrov i Dominik Tim, ali niko od njih sa tako uspešnim procentom pobeda od 75 odsto.

Status predvodnika svoje generacije Medvedev je podvukao i time što je protiv Hurkača upisao devetu grend slem pobedu nad igračem iz top 10 na ATP listi što je od igrača iz ere devedesetih uspelo još samo tri godine starijem Timu.

Problem je međutim što niko od njih nije mogao da se trofejima istakne pored aždaja kakve su bile Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer, a evo već se pojavljuje nova, čini se nešto talentovanija “generacija Z”, rođena posle 2000. godine.

Danil Medvedev (©Reuters)Danil Medvedev (©Reuters)

U polufinalu Australijan Opena već je Janik Siner – i to sasvim zasluženo pošto nije dao ni set dosadašnjim protivnicima – a Medvedev čeka da li će do njega dobaciti i Alkaras, projektovani vladar svetskog tenisa u godinama kada Đoković siđe sa velike scene.

Samo, projekcije su jedno, a Alkaras će taj potencijal prvi morati da demonstrira protiv Zvereva, koji istina ne blista u Melburnu, a tek onda, ako prođe, i protiv Medvedeva. Biće to pravi mali rat za budućnost.

Hurkaču za utehu, od ponedeljka će biti osmi teniser na svetu, nikada pre nije bio tako visoko pozicioniran na ATP listi.

Australijan Open, četvrtfinale

Utorak

Novak Đoković – Tejlor Fric 7:6 (3), 4:6, 6:2, 6:3

Janik Siner – Aleksander Rubljov 6:4, 7:6 (5), 6:3

Sreda

Hubert Hurkač – Danil Medvedev 6:7 (4), 6:2, 3:6, 7:5, 4:6

10.35: (1,20) Karlos Alkaras – Aleksander Zverev (4,50)



tagovi

Danil MedvedevAustralian OpenHubert Hurkač

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara