Janik Siner podiže pehar (AFP)
Janik Siner podiže pehar (AFP)

Mogla je Srbija, osvojila ga je Italija: Siner posle 47. godina popeo Azure na svetski tron (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | ned. 26.11.23. | 20:38

Salatara ide Azurima, posle Arnaldijevog rolekostera, Siner rutinski srušio De Minora za titulu u Dejvis kupu

Tako je jednostavno moralo biti. Kada pobedite Novaka Đokovića na način na koji je to učinio Janik Siner, spasivši tri meč lopte, onda se tu ne zaustavljate, već nezaustatvljivo letite da položite ruke na pehar, onaj, dimenzijski najveći u tenisu, verovatno i u sportu generalno. Bio je Janik Siner heroj Italije juče protiv Srbije, plašt nije skidao ni u današnjem finalu protiv Australije. Uvertiru za duel sa Aleksom De Minorom napravio mu je zemljak Mateo Arnaldi pobedivši Alekseja Popirina, a onda je najbolji teniser sa Čizme, suprotno Arnaldijevom rolekosteru, rutinski pometlao svog rivala i doneo Italiji svetski tron polse 47 godina čekanja i četiri izgubljena finala - 2:0 (6:3, 6:0).

Za tek nešto više od 24 sata, Italija je pregrmela Srbiju, ustala iz mrtvih i bila toliko stabilna i moćna da izbegne dubl sa Australijancima. Na tome se mora skinuti kapa selekciji Filipa Volandrija čiji su puleni napravili najveći uspeh u istoriji italijanskog tenisa posle 1976. godine kada je zvezda vodilja bio Adrijano Panata. Samo su Velika Britanija (između 1936 i 2015), odnosno Francuska (između 1932 i 1991) godine duže ćekale da ponovo zasednu na svetski tron.

Izabrane vesti

Panata je dugo bio najveće ime italijanskog tenisa, ali igrama, uspesima i podvizima iz prethodnih nekoliko meseci, Siner je pokazao da će prešišati legendarnog sunarodnika. U avgustu mesecu prva masters titula preko čoveka kojeg je i danas pobedio, a krajem godine titule u Pekingu, Beču, finale Završnog mastersa i trijumf nad Novakom Đokovićem, a onda i druga pobeda u svega 12 dana protiv najboljeg svih vremena kao uvertira za dan koji će zlatnim slovima biti upisan u istoriju italijanskog tenisa. Nedostaje, za sada, grend slem titula, ali uz kontinuitet i kvalitet koji ga trenutno krasi, samo je pitanje vremena kada će ona doći.

Koliko je Siner bio dominantan večeras protiv De Minora govore i brojke. Dozvolio je Australijancu samo tri gema u prvom setu, nijedan u narednom i meč je rešio za svega 82 minuta! Sa osam uzastopnih gemova savladao je najboljeg igrača petog kontinenta koji nije imao odgovore na njegove servise i ubitačne forhende.

Gubili su Italijani uzastopna finala 1960. i 1961. godine, pa ih je ista sudbina zadesila 1977, 1979. i 1980. kao i 1998. godine. Patili su dugo, ali su očigledno dobili momka za velika dela.


tagovi

Janik SinerDejvis kup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara