NAJ, NAJ, NAJVEĆI!!!

Vreme čitanja: 5min | ned. 14.07.19. | 19:50

Najduže finale u istoirji Vimbldona, skoro pet sati i pet setova paklenog tenisa, po prvi put super taj-brejk, dve vezane meč lopte Federera, ali naš as je našao način da slavi i ponese petu krunu iz Londona i 16. sa grend slemova - 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6 i 13:12 (3)

Meč za anale, borba za pamćenje, rezultat za istoriju. NAJ, NAJ, NAJ! Novak Đoković je peti put u karijeri uspeo da podigne prestižni pehar na Vimbldonu, što mu je ujedno i 16. grend slem u karijeri. Bio je to meč kakav se jednom u životu gleda, a na kraju je nakon velike, teške borbe sa Rodžerom Federerom slavio Srbin sa 3:2, po setovima 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6 i 13:12 (3). Meč je trajao četiri sata i 55 minuta, što je najduže singl finale u istoriji Vimbldona.

Odigrali su veliki majstori najduži i najbolji meč na ovogodišnjem izdanju Vimbldona. Bilo je to, sasvim je sigurno jedno od najboljih finala grend slemova u istoriji koje je pokazalo neverovatnu psihičku snagu oba majstora, a posebno Novaka koji je, ruku na srce u početku slabo odigrao, ali je i pored toga uspeo da vodi i slavi.

Izabrane vesti

Finale je otvoreno servis gemom Rodžera Federera koji ga je bez većih problema i osvojio. Inače, već  tada je počela da se nazire taktika dva asa - Novak se trudio da spusti brzinu, a Fedeks da što više ubrza igru. Na početku meča naš as je bio nešto nervozniji, te je slabo pogađao prve servise. Uspeo je Fedeks zahvaljujući tome, ali i odlilčnom forhendu da dođe do brejk prilika, ali je Nole srećom uspeo da se odbrani.

Kada bi se igra razvila prvi reket sveta je dominirao, ali Federer nije dozvoljavao dugačke poene i uglavnom ih je završavao agresivnim forhendima koji jesu veliki rizik, ali su i jedino rešenje protiv Đokovića. Iako je Švajcarac po statistici bio bolji do taj-brjka, čak i vodio sa 5:3 u istom, mini-serijom grešaka prepustio je prvi deo igre Srbinu.

Usledio je nagli pad u igri Novaka Đokovića, koji se i pre toga mučio, koji ga je doveo veoma brzo, kako to već ide kada je sa druge strane mreže 20-struki grend slem šampion, u zaista lošu situaciju i drugi set je furiozno i više nego zasluženo osvojio Švajcarac. Federer je taj koji je diktirao tempo susreta, posebno iz servisa koji je Nole teško čitao. Pored toga, Švajcarac je bio mnogo konkretniji i ubitačniji, te je tada delovalo da je daleko bliži peharu. Samo 12 poena osvojio je u drugom setu naš as.

Hrabrilo je to što je sličan, očajan period igre imao Đoković i u polufinalu protiv Aguta, da bi onda podigao nivo i stigao do pobede. Ali, u finalu ga je dočekvao naoštreni Federer koji je i u trećem setu nastavio da teroriše iz servisa koji, kada bi ga pogodio naš teniser prečesto nije uspevao da ukroti lopticu. Sve je podsećalo na ono polufinale Rolan Garosa iz 2011. kada je Švajcarac servisima uništio našeg asa. Istina, tada je Nole bolje igrao nego danas u većem delu odmeravanja...

Da li je žreb zapravo učinio "medveđu uslugu" našem teniseru, to jest prilično laki protivnici, veliko je pitanje. Sa druge strane, ni Federer nije imao mnogo teških oponenata, ali je odigrao pravo oktansko polufinale sa Rafom Nadalom, zbog kog je podigao nivo igre na šampionski nivo.

U prva tri seta Đoković nije imao niti jednu brejk priliku, ali je vodio sa 2:1 pošto je treći deo igre ponovo bukvalno "oteo" od meštera iz Bazela, opet u taj-brejku. Neverovatno je koliko je Beograđanin psihički jak, jer se sve vreme mučio, kaskao, a onda kada je bilo potrebno zgazio je na gas i slomio duh protivniku. Takve sportske situacije ulaze u legendu.

Osvajanje trećeg seta očigledno je pozitivno uticalo na Đokovića koji je krenuo sigurnije da servira i napada. S druge strane, Federeru je trebalo malo da objasni sebi kako gubi, a bolji je u skoro svim statističkim pokazateljima. Brzo se Švajcarac oporavio, naopravio dva brejka prednosti, što je bilo dovoljno da izjednači u setovima. Istina, Novak, koji je prošao još jednu, ali kratku krizu mu je konačno nakon skoro tri sata igre uzvratio brejkom, što nije bilo dovoljno da ga stigne.

Došao je Đoković do dve vezne brejk lopte već u četvrtom gemu odlučujućeg seta, veoma važne, možda i krucijalne, ali je Federer uspeo da se spasi iako je oba puta morao da se iskopava iz drugog servisa. Treću je spasao asom. Velika, velika prilika je prokockana. Ali usledile su nove koje je Srbin prigrlio, da bi mu Fedeks odmah uzvratio.

Svaki udarac, poen, gem bili su tada veliki kao kuća, svaki je bio praktično odlučujući. Znali su to obojica, pa su igrali najbolje što znaju i mogu nakon više od tri i po sata igre. Imao je brejk prilike Novak, ali je pravio u tim momentima nekarakteristične greške. Umor je činio svoje na obe strane mreže.

Jurio je naš as taj brejk, bio bliži od Federera i opasniji, ali se stari vuk fantastično branio i snalazio. I čekao svoju šansu. Publika je mahom, naravno bila uz njega, što mu je davalo energije da izdrži. Nivo tenisa je malo opao, ali je bila neverovatno napeto. Što dole na travi, što na tribinama. Ne gleda se stalno ovakav instant klasik.

Kada je Federer došao do brejka i poveo ss 8:7 činlo se da je sve gotovo. Stigao je Švajcarac i do dve vezane meč lopte za titulu, ali mu Novak jednostavno nije dozvolio. Od tog momenta Beograđanin je osvojio sedam poena. Bili su to sportski trenuci, slike koji se pamte čitav život. Momenti koji ulaze u legendu. Kao što će sigurno i ovo epsko vimbldonsko finale.

Sve se dodatno zakuvalo pri rezultatu 11:11 kada je Nole poveo sa 40:0, ali dozvolio Federeru da stigne do brejk poena izvanrednim bekhendom koji je samo liznuo liniju. Nšeg tenisera je iznerviralo tada što je sudija dozvolio njegov protivniku da proveri odluku linijskih sudija koji su pozvale aut, iako je prošlo možda i previše vremena. Naravno, usledile su salve zvižduka sa "federerovih tribina" koje su pošteno častile našeg asa tokom celog meča. Kažu da je tenis sport gospode, ali u ovakvim mečevima to izgleda ne važi. U tom gemu Federer je pri veoma važnim poenima podizao prašinu sa belih linija, kao na treningu. Neki bi rekli da ga je htelo, a neki da je to on, da je to njegovo majstorstvo zbog čega je možda i najbolji na svetu.

Meč je, kao da su obojica želela da uđe u istoriju, završen u super taj-brejku, novouvedenom pravilu koje kaže da se peti set igra do 12:12, a onda ko prvi stigne do sedam poena uz dva prednosti. Epsko odmeravanje, koje je već svima, ne samo nama navijačima potrošilo živce, a igračima i energiju rešeno je u super taj-brejku koji je dobio naš as.

Plasman u finale je doneo Fedeksu 1.200 ATP poena i 1.175.000 funti, dok šampionu sledi 2.000 bodova i 2,35 miliona.

STATISTIKA MEČA

(Foto: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara