Novak Đoković (Reuters)
Novak Đoković (Reuters)

Najbolja verzija najboljeg

Vreme čitanja: 5min | sre. 12.07.23. | 08:27

Tenis je jednostavna igra, dva čoveka tuku lopticu preko mreže tri do pet setova i na kraju uvek Novak pobedi

Ponekad Novak Đoković jednostavno deluje kao čovek kojem je dosadilo da čisti konkurenciju, pa onako usput odluči da izgubi set samo kako bi video šta će dalje da se desi. I možda se ponekad zaprepasti, ma razočara koliko su izazivači daleko i kada deluje da su blizu da mu naude. A možda mu se baš zbog toga i nasmeši brk.

Juče set minusa protiv Andreja Rubljova, prošle godine rub provalije u četvrtfinalu Vimbldona protiv Janika Sinera, pretprošle dva seta zaostatka u finalu Rolan Garosa sa Stefanosom Cicipasom, a iste sezone i izgubljen prvi set u finalu londonskog grend slema protiv Matea Beretinija. Pre, kasnije i između, još sijaset sličnih izazova i uglavnom isti epilog.

Izabrane vesti

Ona čuvena klepanica Garija Linekera o Nemcima mogla bi da se primeni i na beli sport, odnosno grend slemove - Tenis je jednostavna igra, dva čoveka na suprotinim stranama mreže tuku lopticu tri do pet setova i na kraju uvek Đoković pobedi.

Alkaras (1,25) - Rune (3,95)

Evo ima već 44 meča na Centralnom terenu kako mu niko nije uzeo meru, 33 puta zaredom neporažen je na vimbldonskoj travi. Možda onako prvoloptaški, na pomen ovih brojki, čoveku promakne šta se zaista tu krije. Koliko obračuna sa top 10 teniserima, koliko mentalnih previranja, trenutaka sumnje koji vam prave kašu u mozgu, pa koliko spasenih set lopti... Da ne pričamo o one dve Federerove meč lopte iz antologijskog finala 2019, koje bi lako moglo da dobije dokumentarac.

Sazrevao je Novak Đoković sa svakom novom sezonom... Igrački, mentalno, ljudski. Godina njegovog velikog teniskog praska bila je 2011. Tada je objedinio sve grend slem titule osim Rolan Garosa. Vanserijska je bila i ona 2015. Da ne beše Stena Vavrinke i njegovog tenisa života u finalu Rolan Garosa, Novak bi davno proslavio kalendarski grend slem. Desila se i ona 2021. Kalendarski slem je ponovo izmakao, a ovoga puta je stao na poslednjoj prepreci - finalu US Opena, odnosno Danilu Medvedevu. Jedan od retkih momenata celokupne Novakove karijere u kojem ga je pristisak važnosti meča paralisao.

Baš taj poraz, te sve ono što se Đokoviću izdogađalo u Australiji početkom 2022. vodilo je ka kulminaciji koju gledamo u aktuelnoj sezoni - najboljoj verziji Novaka Đokovića otkako je uzeo reket u ruke.

Još po broju grend slem titula nije izjednačio dostignuća iz pomenutih 2011, 2015 i 2021, ali uradio to ili ne, osvojio kalendarski slem ili ponovo ostao kratak za dostignuće koje nije viđeno još od 1969. i Roda Lejvera, neće to mnogo promeniti činjenično stanje.

"Novak Đoković očigledno ide u pravcu svog 24. grend slema i sustizanju rekorda Margaret Kort sa najviše titula u obe teniske konkurencije. Ona nije igrala u Open eri, pa je teško uporedivo, ali to je brojka. Dakle, biće najveći svih vremena. Ako i nije najbolji svih vremena u poređenju sa drugim ljudima, mislim da smo u 2023. godini videli najbolji verziju Novaka Đokovića", rekao je Mats Vilander, a zatim elaborirao svoje reči i dodatno im dao na težini: "Način na koji je osvojio Australijan open, koliko je snažno odigravao forhende, kao nikada ranije. Zatim Rolan Garos i način na koji je tamo igrao. Bio je neverovatan u polufinalu protiv Karlosa Alkarasa. Diktirao je stvari, čovek koji ima 36 godina. Nisu li godine te zbog kojih je shvatio: 'Moram da budem agresivniji jer se posle dugih mečeva neću oporavljati onako brzo kao pre deset godina'. Dakle, ovo je već pokazatelj da je bolji igrač, udara lopticu jače, očigledno je sve mudriji i mudriji... Bio je već dovoljno pametan i kao mlad igrač, ali teniski IQ je mnogo češće primetan u njegovim mečevima. Miksuje udarce, slajsove, drop šotove, izlaske na mrežu. Svaki aspekt njegove igre je danas za nijansu bolji nego što je ikada bio. Možda je izuzetak jedino kretnja s obzirom na njegove godine, ali za mene Novak nije samo najbolji muški teniser, već najbolja verzija sebe dosad".

Biće sigurno onih što se neće složiti. Tvrdiće da je ranijih sezona osvajao grend slemove preko Rodžera Federera, Rafe Nadala, Endija Marija, a da se ove sezone neće sastajati sa najvećih teniskim rivalima i veličinama. Ali samo se zapitajte gde su trenutno Đokovićevi vršnjaci. Za Federera je logično što je u petoj deceniji života okačio reket o klin.

Ribakina (1,60) - Žaber (2,19)

Novak je u 2023. ponovo prevazišao sebe i to je nešto što se može potkrepiti čitavim spektrom argumenata. Igra protiv kompletne nove teniske generacije i ne dozvoljava joj da se probije. Sam je na braniku stare garde, ali i dalje stoji. Ne da stoji, nego je gazi... "Oduzima i noge i dušu", kako reče Endi Rodik. U petak će se za finale boriti sa Janikom Sinerom, 14 godina i 86 dana mlađim teniserom od sebe što je najveća razlika u starosti u polufinalima Vimbldona otkako je počela Open era.

"Znam da svi hoće moj skalp, da me pobede, ali ne dešava se još uvek", rekao je Novak nakon što je završio meč sa Rubljovim.

I obraćanja medijima su mu se promenila. Postao je odsečniji, otvoreniji, spreman da reže rečima, a da istovremeno ne izgubi na gospodstvu i pristojnosti.

Kao nebrojeno puta u karijeri, pronašao je način da promenom stila igre, olakša svom telu, a ne izgubi na kvalitetu. Naprotiv. Daleko je od slučajnosti to što poslednjih pet godina, u četvrtoj deceniji života, odnosno u završnoj trećini karijere, sarađuje sa Goranom Ivaniševićem, čovekom koji mu je servis doveo do perfekcije. Većina teniskih analitičara će se složiti da je Novakov servis udarac koji je najviše unapređen u čitavoj istoriji tenisa.

U najizazovnijim životnim situacijama poput zatvaranja, te deportacije iz Australije, prethodno i ridanja u peškir u pomenutom finalu protiv Medvedeva, stena je odolela i na ovogodišnjem Rolan Garosu jasno stavila do znaja Kasperu Rudu da se scenario Medvedev neće ponoviti.

Zbog te nove, najbolje verzije koju je Novak prigrlio, ne prestaje da se licitira do koliko će grend slem titula dobaciti do kraja karijere.

"Ne znam zašto ne bi bio u stanju da osvoji 28, 29, 30 grend slem titula. Favorit je na Vimbldonu što ga čini i favoritom na US openu. Favorit je u Australiji, jer je tamo osvojio 10 pehara, a brani titulu na Rolan Garosu", rekao je Mats Vilander.

Kada jedan Mats Vilander, nekada najveći kritičar, a u poslednjih nekoliko sezona čovek koji svaki čas sipa komplimente na Novakov račun, ovako velikodušno hvali, nije li to dokaz da je najboljih svih vremena, ponovo u nekom novom teniskom ruhu kakvo do sada nije viđeno?


tagovi

Novak ĐokovićVimbldonVimbldon 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara