Novak Đoković i Holger Rune nakon finala u Parizu prošle godine (Reuters)
Novak Đoković i Holger Rune nakon finala u Parizu prošle godine (Reuters)

Najveći mangup nove teniske garde i "dekica" što i dalje deli vaspitne

Vreme čitanja: 3min | sre. 17.05.23. | 09:42

Uprkos nedavnim porazima od Muzetija i Lajovića, okršaj sa Holgerom Runeom predstavljaće najveći ispit za Novaka Đokovića u poslednja dva i po meseca

Sa Karlosom Alkarasom se neće sudariti na putu do sedmog trofeja u Rimu, niti će mu protivnik na omiljenom mastersu biti Janik Siner. Obojica supertalentovanih lavova mlade teniske garde završila su učešće u Večnom gradu mnogo ranije od očekivanog. Ali ostao je onaj treći, najtemperamentniji i upravo će on pokušati da zakomplikuje život Novaku Đokoviću u četvrtfinalu u Foro Italiku (13.00).

Holger Rune je željan nove bitke sa Novakom. Apsolutno šampionski stav i razmišljanje, jer da biste postali najbolji, morate da pobeđujete najbolje, odnosno najboljeg. Biće to istovremeno najveći ispit Runeu od starta 2023. godine, ali i Novaku u poslednja dva i po meseca. Jer od početka marta i finala turnira u Dubaiju, odnosno okršaja sa Danilom Medvedevim koji je glatko izgubio, srpski as, bar na papiru, nije imao težu prepreku iako je gubio od Lorenca Muzetija u Monte Karlu i Dušana Lajovića u Banjaluci.

Izabrane vesti

Ipak, nakon što je Novak u Rimu poslao kući Tomasa Ečeverija, Grigora Dimitrova i Kamerona Norija, deluje da je konačno uhvatio pravi kurs i da njegova mašina podiže radnu temperaturu za završnicu poslednjeg Mastersa na šljaci, odnosno Rolan Garos kao krunu sezone na zemljanoj podlozi.

Nori je možda smečujući mu lopticu u telo dok je bio okrenut leđima ka mreži pokušao da ga izbaci iz ritma, ali nije mu uspelo da ozbiljnije uzdrma mentalnog giganta. Sudeći po poštovanju prema Novaku koje isijava iz Runeovih izjava, sumnjamo da će najveći mangup nove teniske generacije, često spreman da se verbalno zaigra sa publikom ili rivalima, preći granice fer-pleja.

“Iskreno, ne mogu da dočekam da igram protiv svetskog broja jedan. Biće to sjajno iskustvo iako smo se sastajali već dva puta. Poslednji duel je bio ludački, to je najveća pobeda moje karijere", rekao je Rune nakon što je u osmini finala eliminisao Australijanca Alekseja Popirina.

Poštovanje je očigledno obostrano - pokazuju Đokovićeve izjave koji u danskom teniseru vidi lične obrise.

“Pomalo me podseća na mene po načinu na koji igra tenis. Odlično je fizički pripremljen, sjajno se brani, ali podjednako je dobar i u kontranapadima, kada menja ritam. Može da vam naudi kako sa forhend, tako i sa bekhend strane. Vrlo solidno servira, a agresivno riternira. Reč je o svestranom igraču na svim podlogama. Deluje mi da posebno uživa kada igra na šljaci. Igrao je finale Monte Karla, bio vrlo blizu tituli tamo", rekao je Novak.

Rune je inače pre mesec dana u Monte Karlu bio nadomak druge masters titule, ali mu je planove u finalu pokvario Andrej Rubljov. Premijernu je napravio upravo skalpom Novaka Đokovića. Glatko je tada izgubio prvi set, ali uspeo da izrežira veliki preokret, kompletira petu uzastopnu pobedu protiv Top 10 tenisera i sam se probije među pomenuto društvo.

“Verovao sam da mogu da pobedim mnoge tenisere na turu i pokazao sam da sam sposoban da srušim mnoge momke sa vrha, ali pobeda nad Novakom mi je mnogo pomogla jer je jedan od najvećih svih vremena", rekao je Rune.

Neće se Rune ovog popodneva boriti samo za novi skalp Novaka Đokovića, već i za potencijalo novi rekordni rang na ATP listi. Doduše, da bi preskočio Andreja Rubljova, sedmoplasirani teniser sveta moraće bar do finala, a ukoliko želi top 5, morao bi da osvoji turnir, a da pritom Stefanos Cicipas ne zaigra finale.

Dakle, za Novaka su Ečeveri, Dimitrov i Nori predstavljali zagrevanje u Rimu, a sada sledi jedan od najzahtevnijih izazivača koji su ostali u Večnom gradu. Pobeda bi po ko zna koji put bila poruka novoj teniskoj generaciji, bez obzira što će na Rolan Garos doći kao drugi na svetu nezasvisno od dometa u prestonici Italije, da "dekica" (kako je Novak sebe često umeo da nazove u poslednje vreme) i dalje deli vaspitne.

ATP RIM, ČETVRTFINALE

Danas

13.05: (1,33) Đoković – Rune (3,00)

19.05: (1,65) Rud – Serundolo (2,11)

Sutra

12.00: (1,30) Danil Medvedev - Janik Hanfman (3,20)

12.00: (1,30) Stefanos Cicipas – Borna Čorić (3,20)


tagovi

Novak ĐokovićHolger RuneMasters Rim

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara