Marketa Vondrušova (Reuters)
Marketa Vondrušova (Reuters)

Nezapamćena senzacija u Londonu! Vondrušova sa 42. mesta do vimbldonskog pehara

Vreme čitanja: 3min | sub. 15.07.23. | 16:38

Ons Žaber drugu godinu zaredom izgubila finale u Londonu

Pre dve nedelje svetla reflektora obasjavala su Igu Švjontek, Arinu Sabalenku, Jelenu Ribakinu, pa i nekolicinu drugih igračica što čine top 10 društvo WTA liste. Niko nije percipirao Marketu Vondrušovu kao potencijalnu osvajačicu Vimbldona. Ali sjajna Čehinja je napravila nezapamćenu senzaciju u Londonu! Srušila je Ons Žaber u finalnom meču za svega 82 minuta i postala jedini nenosilac u istoriji ženskog tenisa koji je prigrlio vimbldonski pehar - 2:0 (6:4, 6:4).

Otkako je WTA uveo sistem bodovanja i rangiranja, nikada slabije rangirana teniserka nije osvojila titulu na Vimbldonu. Vondrušova je to učinila sa 42. mesta na svetu, a trofej u All-England klubu doneo joj je skok od neverovatne 32 pozicije. Dakle, od ponedeljka će biti 10. na svetu! Poređenja radi, prethodna rekorderka bila je Venus Vilijams koja je 2007. osvojila Vimbldon kao 31, dok je Ribakinoj to pošlo za rukom prošle godine kao 23. teniserki planete.

Izabrane vesti

Tek druga titula u karijeri za 24-godišnjakinju, ali kakva! Jedna od najvećih, a svakako najprestižnija koju tenis može da ponudi. Postala je Vondrušova 59. različita osvajačica u istoriji grend slem turnira, a 24. na Vimbldonu.

U finale je ušla sa iskustvom borbe za pehar na Rolan Garosu iz 2019. godine. Preko puta je imala Žaber koja je pre godinu dana povela, ali izgubila od Ribakine. Tunišanka je bolje otvorila finale, napravila brejk i povela sa 2:0, ali je Vondrušova zadržala pribranost i herojski odigrala naredna dva, izuzetno duga, tenzična i naporna gema. Ekspresno je odgovorila ribrejkom, a u narednom gemu spasila čak četiri brejk lopte. Rolerkoster u prvom periodu igre je nastavljen, jer je Žaber ponovo napravila brejk došavši do prednosti 4:2, ali je Čehinja osvojila naredna četiri gema i došla na pola puta do istorije.

Morala je da juri zaostatk i u drugom setu. Čak četiri brejka viđeno je u uvodnih pet gemova drugog perioda igre. Marketa ga je otvorila brejkom, a onda dva puta prepustila servis protivnici koja je povela sa 3:1. Vratila se Čehinja vrlo brzo, istopila prednost brejka koji je ponovo napravila u devetom gemu. Šok za Tunišanku koja se za tili čas supčavala sa tri meč lopte protivnice. Zadrhtala je ruka Vondrušovoj kod prve, ali drugu je pretvorila u pehar sjajnim volejem.

Interesantno, samo deset vinera je ispalila devojka iz Sokolova, dok je Žaber, koja je znatno više i trčala, poslala u polje protivnice 25 neodbranjivih udaraca. Ali greške su ipak presudile. Tunišanka je napravila čak 31, dok je Čehinja imala samo 13.

Za kraj, još jedan podatak koji svedoči o tome kakvo je iznenađenje napravila Vondrušova. Jedino je Martina Hingis (tri) u Open eri imala manje WTA pobeda na travi pre osvajanja Vimbldona nego Vondrušova. Čehinja je pre dve nedelje samo četiri puta trijumfovala na zelenom tepih, a onda nanizala sedam pobeda za rekord koji bi mogao dugo, dugo da ostane na snazi.


tagovi

Ons DžaberVimbldonVimbldon 2023Marketa Vondrušova

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara