Novak Đoković (AFP)
Novak Đoković (AFP)

Nije sveto trojstvo, već 'usamljeni' Novak Đoković: Pade još jedan rekord

Vreme čitanja: 3min | pon. 08.04.24. | 10:16

Srbin je od danas najstariji svetski broj jedan, nastavlja da pomera granice i pod naletima Sinera i Alkarasa, momaka koji će u narednih deset godina dominirati svetskim tenisom...

Svi najvažniji, svi teniski rekordi sa najvećom težinom odavno su u rukama Novaka Đokovića. Dugovečnost na vrhu ATP liste, broj grend slem i masters titula, pozitivan skor u međusobnim okršajima sa dva najveća teniska takmaca zbog čije dominacije i dugovečnosti nastade klepanica "Velika trojka".

Ipak, to sveto trojstvo belog sporta "obezvredio" je upravo srpski titan. Naizgled velika trojka, u praksi - Novak Đoković koji stoji sam na vrhu teniskog Olimpa. Jer, par sekundi biće vam potrebno da na Guglu dođete do liste najvećih teniskih dostignuća, a u preko 90 odsto kategorija, nema ni Rodžera Federera, ni Rafaela na dala, već prosto, konstatacije - Novak Đoković stoji sam!

Izabrane vesti

Od danas, zakoračivši u 420. nedelju na čelu ATP liste, obrisao je još jedan rekord što beše u rukama teniskih arhineprijatelja, ovoga puta u vlasništvu Federera i postade najstariji prvi reket sveta otkako je 1973. godine ustanovljen teniski poredak.

Danas je tačno 36 godina i 321 dan otkako se rodio najveći što je ikada uzeo reket u ruke, a za nešto manje od tri meseca biće navršeno 13 godina kako je Đoković premijerno preuzeo prvo mesto na svetu. Ko je to četvrtog juna 2011, nakon što je u finalu porazio Rafaela Nadala i podigao prvi vimbldonski pehar, osim samog Novaka i eventualno najbližih mu, pomislio da će u narednih deceniju i po krenuti hegemonija jednog čoveka. Rafa jeste poslovično dominirao na Rolan Garosu, u tom periodu na osam titula u Parizu uzeo tri US Opena i jednu Australiju (onu 2022. godine kada Novak deportovan), ali ni zajedno sa Rodžerom u poslednjih 13 godina nije dosegao taj, novakovski nivo dominacije.

Od 4. jula 2011. godine do 8. aprila 2024. godine, Đoković je proveo svojih 420 sedmica na teniskom tronu, što znači da je u nepunih 13 godina, punih osam godina čuvao vrh ATP liste. Poređenja radi, Federer čiji je rekord danas poslao u istoriju je u istom periodu proveo samo 22 sedmice na prvom mestu. Ona nedelja od 18. juna 2018. godine donela je Švajcarcu rekord koji je Novak danas preradio.

Kada izvlačimo argumente za najboljeg svih vremena, hvatamo se egzaktnih podataka o rekordima, ali retko naglašavamo možda i najvažniju činjenicu. Zar nije GOAT onaj što je najduži vremenski period karijere proveo dominirajući? Novak je počeo strahovladu u 24. godini života i ona, bez obzira što je početkom 2024. godine nastupila kriza, traje i danas kada je Đoković blizu ulaska u 38. godinu.

Janik Siner i Karlos Alkaras nadiru, pokazali su da su sposobni da pobeđuju Novaka u velikim mečevima i na velikim turnirima i pitanje je vremena kada će jedan od njih dvojice (Siner brani znatno manje poena na šljaci) oteti prvo mesto Đokoviću. Ali i pod najezdom momaka koji će u narednih desetak godina dominirati svetskim tenisom, Novak je još kadar da obara rekorde... Nadamo se i za još neki pehar u blistavoj kolekciji gred slemova... Naravno i olimpijskom zlatu, jedinom velikom teniskom trofeju koji do sada nije dopao Đokovićevih šaka.


tagovi

Novak Đoković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara