Nimalo lako, ali ipak rutinski: Novak preko Raonića u polufinale Australijan opena

Vreme čitanja: 4min | uto. 28.01.20. | 12:33

Za dva dana je na redu jubilarno 50. odmeravanje sa Rodžerom Federerom

Novak Đoković je u tri seta, ali ne bez mnogo znoja, muka i neiskorišćenih (brejk) prilika savladao Miloša Raonića i tako se plasirao u novo polufinale Australijan opena. Naš as je nakon nešto malo manje od tri sata igre na Rod Lejver areni bio bolji rezultatom 6:4, 6:3 i 7:6 (1).

Bilo je ovo njihovo 10. odmeravanje i 10. pobeda Beograđanina u meču koji nije nimalo ličio na onaj "infarktni" koji su pre njih na istom stadionu odigrali Rodžer Federer i Tenis Sandgren. Nit' mnogo uzbuđenja, nit' preokreta, a i visokog intenziteta... Sve je od samog početka do kraja bilo u rukama Đokovića.

Izabrane vesti

Već na startu meča, u prvih nekoliko poena se videlo da će ići kako se i moglo pretpostaviti. Dok je Novak više-manje bez ikakvih problema osvajao gemove na svoj servis, Raonić se mučio. Ali i neprestano vadio paklenim servisima. Čim bi se igra razvila, on ne bi znao šta će sa sobom i lopticom, ali je zato na prelomnim poenima bio zaista ubitačan iz servisa.

Znao je visoki Podgoričanin tačno šta ga čeka ove melburnške večeri, tako da nije gubio živce. Njegovo je bilo da sve od sebe, posebno iz servisa, pa kako bude. To jest kako Đoković odigra. U suštini je bio konstantno lovina, a Nole lovac, što se videlo i iz brejk prilika.

Prvi poen koji je Miloš Raonić osvojio na servis našeg asa bilo je tek u šestom gemu prvog seta, a odmah potom je stigla i brejk šansa koju je Novak lako rešio. A sa takvom statistikom, nema šta da se radi protiv verovatno najboljeg na svetu. Prvi set je rešen nakon 54 minuta igre u kojoj je Kanađanin pokušavao da što duže preživi, što je opet pohvala njegovom severskom umeću, ali i strpljenju. No to mu nije mnogo pomoglo kada je Nole osetio krv, iskoristivši četvrtu set loptu u 10. gemu. Sveukupno naš as je imao čak devet brejk šansi u prvom delu četvrtfinala, a do kraja susreta ih je sabrao čak 16.

Gubitak prvog seta bio je znak Raoniću da malo pojača igru i da krene više da rizikuje jer je polako gubio vreme za eventulano iznenađenje i preokret. Istina, osnove u statistici nije imao pošto je iz prvog seta izašao sa čak 18 neiznuđenih grešaka, a sve je to plod velikog pritiska drugog reketa sveta koji je konstatno vodio igru i tražio prilike.

Raonić je strpljenjem pokušao da nadoknadi evidentan nedostatak teniskih kvaliteta u odnosu na svog dobrog prijatelja i komšiju iz Monte Karla (u krajnjem slučaju čovek sa kojim govori isti maternji jezik), što je taktika koja ume da upali, ali samo ako je protivnik taj dan slab. A Novak na sreću nije bio danas.

Nastavio je Srbin da ređa brejk prlike i u nastavku meča, a prvu je realizovao u četvrtom gemu. Pokušao je Raonić da pojača agresivnost, ali ga nije ni reket dobro služio, tako da nije mogao kvalitetno da napada. Napad na najboljeg odbrambenog igrača mora biti savršen, a Kanađaninu je retko bio danas takav.

Treći set je bolje otvorio Raonić i to tek drugom brejk prilikom na meču (Novak ih je dotle izbrojao čak 12). Kanadski teniser crnogorskih korena nije imao više šta da izgubi te je krenuo malo više da rizikuje, možda i prekasno pošto upošte tada nije loše izgledao. No, ovo nije bio njegov dan, niti je ovo bio protivnik kojem može da stane na rep. Podignut je i nivo igre te je i Đoković mora da ponudi skoro pa svoju najbolju verziju u pojedinim momentima. Namučila su i sočiva našeg asa koji je jedno vreme imao problema sa vidom te je deveti gem bukvalno propustio i prepustio protivniku. Sve je rešeno u taj-brejku za koje je naš as u Melburnu pravi tata-mata. U 2020. je slavio na svih šest koje je igrao!

Biće ovo u polufinalu melburnškog grend slema Novaku Đokoviću i Rodžeru Federeru jubilarno 50. odmeravanje, četvrto na Australijan openu (3-1 za Noleta). Naš as vodi sa 26-23, na grend slemovima je taj odnos 10-6, od čega su 10 odigrali baš u polufinalima četiri najveća turnira.

Plasmanom u polufinale Novak je odbranio 720 ATP poena od 2.000 koliko ih je pokupio prošle godine uz titulu. Za prodor u borbu za pehar sleduje sigurnih 1.200 bodova.

ĐOKOVIĆ OSVAJA TRI ILI VIŠE GREND SLEMOVA U SEZONI - 7,50!

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara