Novak: Godine su samo broj, sada sam najkompletniji i najbolji

Vreme čitanja: 2min | ned. 11.07.21. | 21:58

Đoković kaže da je o rekordima poečtro da razmišlja pre dve ili tri godine

Popeo se Novak Đoković danas na teniski Olimp osvajanjem 20. grend slem titule u karijeri. S pravom ga mnogi smatraju najboljim teniserom svih vremena i on ne beži od tog zvanja.

Na konferenciji za medije posle osvajanja Vimbldona se dotakao teme o najvećem svih vremena.

Izabrane vesti

“Smatram sebe najboljim i verujem da sam najbolji, inače ne bih pričao o osvajanju grend slemova i stvaranju istorije. Bez obzira da li sam najbolji svih vremena ili ne, tu raspravu prepuštam drugima. Teško je upoređivati teniske ere. Imamo različite rekete, tehnologiju, lopte, terene. Teško je uporediti današnji tenis sa onim od pre 50 godina”.

Ne krije Novak da je rivalitet sa Federerom i Nadalom izvukao iz njega ono najbolje.

“Napredovao sam u svakom aspektu svoje igre, kao i što se tiče mentalne snage. Sada znam da se borim sa pritiskom, kako da završim meč. Ako moram da izaberem jednu stvar u kojoj sam najviše napredovao to je ta sposobnost da se nosim sa pritiskom. Što više mečeva igrate, to više iskustva imate. Što više iskustva imate, to više verujete u sebe. Onda i više pobeđujete. Sve je to povezano… Osećam da su za mene godine samo broj. Ne osećam da sam sada star. Naravno, neke stvari se menjaju i morate da im se prilagođavate. Ali, kada pogledam celokupnu karijeru, sada sam najkompletniji igrač“.

Oborio je do sada mnoge rekorde i još će da ih obara.

“O broju Grend slemova, nedelja na prvom mestu sam počeo da razmišljam verovatno pre dve, tri godine. Ranije mi se činilo da je to sve van dometa. Oduvek sam verovao da mogu da igram najbolji tenis na grend slemovima. Znam da sam u prošlosti pokazao da imam igru za sve podloge. Ali tek u poslednje dve i po, tri godine, shvatio da ću dostići prvo mesto u broju nedelja, koji je bio moj primarni cilj. Neverovatno je da sam to, kao i broj GS titular, uspeo u istoj godini da ostvarim”.

Što se današnjeg finala tiče, kaže da je u nekim momentima bio previše defanzivan.

“Nije dobro kada izgubite prvi set, ali sam samo želeo da se završi kako bih mogao da igram kako želim. To se i dogodilo u uvodnim gemovima drugog seta, osećao sam se mnogo bolje. Naravno, bilo je ujednačenih gemova u trećem setu, on je imao šansu da se vrati. Ali osećao sam da kontrolišem situaciju na terenu. Uvek je teško kada na travi igrate protiv dobrog servera kao što je Mateo. Bio sam svestan da me čeka veliki izazov. Možda sam u nekim momentima bio previše defanzivan, ali to je zbog uloga koji je ovaj meč imao“


tagovi

Novak Đoković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara