Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Novak i povređen dobio balkansku bitku protiv Dimitrova

Vreme čitanja: 4min | sub. 21.01.23. | 12:22

Srpski as i pored problema sa zadnjom ložom u tri seta savladao bugarskog tenisera i plasirao se u osminu finala Australijan opena

Uhvatio se Novak Đoković u koštac sa vrlo motivisanim Grigorom Dimitrovim. Pritom ga je morila i povreda zadnje lože sa kojom se nosi od starta turnira, ali ništa nije moglo da ga spreči da se domogne četvrte runde Austrlalijan opena. Pa ni maratonske razmene sa raspoloženim Bugarinom koji je igrao vrlo dobro, što dokazuju i 53 vinera. Ostao je Novak strpljiv, uzdao se u mentalnu snagu koja ga krasi tokom čitave karijere i još jednom dobio u igri nerava, da bi na kraju slavio 3:0 (7:6, 6:3, 6:4), iako nije bilo tako lako kako rezultat ukazuje.

Kakav je otpor pružio Dimitrov govori i da je meč trajao tri sata i sedam minuta. Samo prvi seta sat i 19. Spasio je pregršt brejk lopti, vraćao se i kada je delovalo da je gotov. Uprkos svemu tome, Novak je igrao svoju igru, lomio rivala udarac po udarac i na kraju nastavio pohod ka desetoj tituli u Melburnu. U osmini finala sastaje se sa domaćin teniserom Aleksom de Minorom.

Izabrane vesti

Statistika je prilično interesantna. Dimitrov je imao više asova (15:11) i skoro duplo više vinera (53:28), ali ključnim se pokazao parametar za greške u kojem je Bugarin posebno "dominirao". Čak 50 neprisiljenih je napravio, a sa takvim bilansom se ne može dobiti ni daleko slabiji protivnik od Novaka.

Đoković je odigrao koliko je bilo potrebno da se upiše nova pobeda. Na mentalnu snagu, istrajnost, upornost... Ponovo je tražio i lekarsku pomoć tokom susreta, a kad god se činilo da mu ponestaje snage, jedan dobar servis ili forhend ubrizgavali bi mu dodatnu energiju. Hranio se i podrškom sa tribina, publika je aplauzom pozdravila svaki njegov dobar potez, svesna da gleda rekordera na Ozi openu kako hita ka jubilarnom 10. peharu, rekordnom 22. grend slemu.

Sve je počelo brejkom za Novaka i činilo se da bi mogao da se prošeta do četvrte runde. Odmah ga je potvrdio i stekao dva gema prednosti. Imao je tri prilike da iskoristi višak i u devetom gemu dođe do prednosti u setovima, ali je Dimitrov spasao tri set lopte i na kraju sačuvao servis. A onda ga je oduzeo Novaku i poravnao na 5:5! A onda je poveo i u 12. gemu stigao do set lopte. Odbranio se Novak, ali se Grigor ubrzo dočepao još jedne prilike da povede. Đoković je imao drugačije planove. Spasao je i drugu set loptu, a onda i gem na svoj servis, pa se otišlo u taj-brejk.

Iako je poveo sa 5:2, nije bilo dovoljno da na miru privede set kraju. Dimitrov je vezao tri poena i izjednačio. Pa je spasao jednu set loptu i sam došao do prilike da povede, ali onda je srpski as podigao broj obrtaja i nivo koncentracije, vezao tri poena i konačno poveo - 1:0 u setovima.

Rešio je drugi set daleko ubedljivije, nije bilo mnogo jednostavnije. U četvrtom gemu se vodila neverovatna borba. Dimitrov je spasao tri brejk lopte, Đoković ga nebrojeno puta sprečio da dođe do gema na svoj servis, ali je na kraju Bugarin ipak odservirao za 2:2. Nije uspeo da izdrži dva gema kasnije, kada je Novak došao do ključnog brejka i potom ga sjajnim servisima potvrdio, pa je sa 6:3 otvorio vrata ka pobedi.

Treći set je bio potpuno haotičan. Počeo je tako što je Novak poveo na protivnikov servis. Vodila se velika borba za drugi gem, srpski teniser je spasao dve brejk lopte i na kraju poveo sa 2:0. Kada je u borbi za naredni gem oborio Dimitrova na njegov servis, činilo se da je sve gotovo. Ali žilavi Bugarin je imao još borbe u sebi. Iz petnih žila je izvukao snagu i vratio Đokoviću jedan brejk. Samo da bi u narednom ponovo izgubio na svoj servis, bez izgubljenog poena... Totalno ludilo je usledilo u narednom gemu, pri rezultatu 4:1 za Novaka. Dimitrov je uzeo drugi brejk. Odbijao je da se preda.

Ali Novaka nije ni to pokolebalo, uzdao se u svoj servis, nije maltene ni pokušavao da novim brejkom stigne do trijumfa. Bio je svestan da ima brejk prednosti, kontrolisao dešavanja na terenu servisom, došao do meč lopte i odmah je iskoristio.

AUSTRALIJAN OPEN - TREĆA RUNDA

Subota

A. Rubljov - D. Evans 3:0 (6:4, 6:2, 6:3)

U. Umber - H. Rune 0:3 (4:6, 2:6, 6:7)

B. Bonzi - A. De Minor 0:3 (6:7, 2:6, 1:6)

T. Pol - Dž. Bruksbi 3:0 (6:1, 6:4, 6:3)

Dž. Dž. Volf - M. Mo 3:0 (6:4, 6:1, 6:2)

E. Mari - R. Bautista 1:3 (1:6, 7:6, 3:6, 4:6)

A. Popirin - B. Šelton 0:3 (3:6, 6:7, 4:6)

G. Dimitrov - N. Đoković 0:3 (6:7, 3:6, 4:6)


tagovi

Novak ĐokovićGrigor DimitrovAustralijan Open 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara