Novak tragač u grend slem poteri, misija GOAT realna do kraja godine?

Vreme čitanja: 3min | ned. 21.02.21. | 13:47

Svetski broj jedan mora da osvoji dva, a Federer i Nadal nijedan od preostala tri najveća turnira kako bi ih sustigao do kraja 2021.

Moraće mlađa generacija još da čeka da im najveći u istoriji belog sporta povlačenjem raščiste put ka grend slem trofejima i poziciji broj jedan. Dok se to ne dogodi,  Novak Đoković, Rafael Nadal i rekovalescent Rodžer Federer u narednim sezonama vodiće bitku za zvanje onog što je osvojio najviše titula na četiri turnira koji vrede više od ostalih.

Novak je u deficitu i biće tragač u poteri za Švajcarcem i Špancem. Rafa i Rodžer sakupili su po 20 trofeja, srpski as 18. Ali način na koji je otvorena sezona nagoveštava da bi na njenom kraju mogao da stigne bar jednog, ako ne i obojicu najvećih rivala otkako je profesionalo uzeo reket u ruke.

Izabrane vesti

Pishološki, pakleno težak turnir u Australiji za svetskog broja jedan. Ali ako nas je u protekloj deceniji nešto naučio to je da je na “ti” sa pritiskom i da što ga je više, to će ga bolje prenebregnuti. Ni povreda mišića protiv Frica, ni konstantno neafirmativno izveštavanje medija usmereno na njegov račun, ni ruski bombarder Medvedev nisu uspeli da da poremete Novaka, niti da mu oduzmu odno što mu pripada. Deveti trofej u Melburnu i drugi put u karijeri treći uzastopni trijumf na Oziju.

Prvi od dva velika, najveća cilja Novaka Đokovića je ostvaren. Uskoro će postati teniser sa najviše provedenih nedelja na čelu ATP liste. Ali kao što ga kroz čitavu karijeru odlikuje da jedan podstrek ne umanjuje želju i intenzitet traganja za novim, tako se za Novaka 17. maja nastavlja trka – ona u kojoj trenutno prednjače Federer i Nadal sa po 20. titula na gren slemovima.

Da se ne lažemo, šanse Federera koji se na teren vraća osmog marta da se okiti titulom na Roland Garosu najblaže rečeno nisu blistave. Nadal će juriti 14. naslov najboljeg na Frenč openu nakon što je prošlog oktobra (pomeranje od par meseci zbog pandemije korone) naterao Đokovića da prođe golgotu (6:0. 6:2, 7:5). I zato je Rafa apsolutni favorit za potvrdu zvanja Kralja pariske šljake.

Posle grada svetlosti sledi Vimbldon, a tamo je širok spisak onih koji bi lako mogli da eliminišu Rafu. Londonska trava je ujedno i jedna od poslednjih, realnih šansi za Federera da poveća broj slemova, ali objektivno će prvi favorit biti Novak. Željan je šeste titule i odbrane pehara koji je osvojio protekle sezone, a rešen je i da pokori preostala dva velika teniska događaja koja slede posle Vimbldona.

Olimpijske igre su Đokovićev nedosanjani san, ono što mu fali da bi mogao da kaže da je osvojio – SVE! A US open trebalo bi da mu bude osvetnički poligon. Jer da organizatori nisu odlučili da ga diskvalifikuju jer je “ugrozio zdravlje žene na poziciji linijskog sudije”, teško da bi ga bilo ko zaustavio.

Misiju GOAT (najbolji svih vremena), Đoković bi mogao da okonča do kraja 2021. prve godine. Potrebne su mu pobede na minimum dva gren slema, kao i da Rodžer i Rafa ne podignu ni jedan od preostala tri najteža pehara do kraja sezone. Istorija je pokazala da je praktično nezaustavljiv u Parizu, ali čak i da ode na brojku od 21. gren slema, misija će samo biti prolongirana na 2022. godinu.


tagovi

Novak ĐokovićAustralijan Open 2021.Rafael NadalRodžer Federer

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara