Novak Đoković (Reuters)
Novak Đoković (Reuters)

Novakova Igra prestola - večiti grend slem četvrtfinalista nije čovek koji skida krunu

Vreme čitanja: 4min | uto. 11.07.23. | 11:07

Ako je verovati Andreju Rubljovu, neće razmišljati o Đokovićevim uspesima kada danas bude istrčao na teren protiv vlasnika 23 grend slem titule i prvog favorita za vimbldonski pehar

Narativ negativnog, često osuđivačkog izveštavanja zapadnih medija od Novaku Đokoviću ponekad prosečnog Srbina natera da zaboravi koliko je srpski teniski div zapravo poštovan širom zemaljske kugle. Možda je u izveštajima sedme sile van srpskog govornog područja često bilo znatno manje blagonaklonosti u odnosu na Rodžera Federera i Rafu Nadala, ali moramo biti iskreni i podvući da Đoković, posebno kada reketom ispiše neki novi rekord i stranicu istorije, ipak dobije omaž kakav zaslužuje.

Nakon jučerašnje pobede na Hubertom Hurkačom i zakazivanja četvrtfinala protiv Andreja Rubljova koje će se igrati danas, verovatno ne pre 16.00, Vimbldon je jednom fotografijom uveličao 100. meč Srbina na najpoznatijoj londonskoj travi, a BBC otišao korak dalje. Postavio je teniskog kralja na presto, onaj gvozdeni iz planetarno popularne serije Igra prestola (Game of thrones prim. aut.) koju je sam britanski javni servis producirao.

Izabrane vesti

A posle četiri vezane titule u All-England klubu, posle 32 vezane pobede na Vimbldonu, a 43. na Centralnom terenu gde ne zna za poraz od finala 2013. godine, utisak je da je svaki Vimbldon Novakova Igra prestola. Kralj sedi ponosno, izazivači se smenjuju, ali od 2017. godine niko ne uspeva da ga ugrozi. A realno gledano, Rubljov, sa kojim će se sastati kroz nekoliko sati, ne deluje kao rival sposoban da skine krunu najvećem.

"Rubljov je fantastičan igrač sa odličnim forhendom. Sjajan momak, radi više nego svi ostali kako bi bio Top 10 igrača, jedan od dugotrajnijih tu, čudi me da do sada nije bio u polufinalu GS. Videćemo šta će se desiti, moram drugačije da se pripremim za njega jer je drugačiji od Hurkača jer je njegova moć na osnovnoj liniji", rekao je Novak o predstojećem rivalu.

Đoković (1,10) - Rubljov (7,00)

I iz Đokovićeve izjave se vidi da je četvrtfinale barijera koju Rus nikada nije uspeo da probije. Biće mu ovo osmo četvrtfinale, prvo vimbldonsko u tek četvrtom nastupu. Trava mu nije omiljena podloga, na Vimbldonu je do ove sezone imao pet pobeda i tri poraza. Isto toliko puta gubio je od Novaka Đokovića kojeg je jedini put savladao prošle sezone na šljaci Serbia Opena.

„Ne mislim mnogo o istoriji. On zna da je jedan od najboljih igrača u istoriji, pogotovo ovde na Vimbldonu, na ovom terenu. Zašto je potrebno da razmišljam o njegovim uspesima? Ja kao ja, moram da razmišljam o sebi. Ako Novak bude razmišljao o tome da sam izgubio sva svoja četvrtfinala, neka razmišlja“, pričao je Rubljov pre nekoliko dana za Sportklub i dodao: „Nekada mu pomaže i sama misao protivnika da je preteško igrati protiv njega. Često suparnika tera na dodatni potez i grešku. Dobro servira. Šta više, predobro – u svim pravcima, blizu linije. Veliki su mu procenti prvog servisa, teško je napraviti brejk, a ritern mu radi na svakoj lopti“.

Priznao je Novak nakon meča protiv Hurkača da nikada nije jadnije riternirao. Izgubio je prvi set na ovogodišnjem Vimbldonu, ali se postarao za jedan neverovatan podatak. Naime, od starta turnira pa do jučerašnjeg trećeg seta protiv Poljaka, vezao je 53 gema u kojima rivalu nije dozvolio, ne brejk, već ni šansu za oduzimanje servisa. Bio je na pragu da postane tek treći teniser u poslednjih 25 godina na Vimbldonu koji je završio tri uzastopna meča ne dozvolivši brejk šansu. Za dlaku mu je izmakao ulazak u društvo Ive Karlovića (2009) i Rodžera Federea (2018).

No, Novaka protiv Andreja kojeg je pobedio u ovogodišnjem četvrtfinalu Australijan opena dozvolivši mu samo sedam gemova, očekuje poptuno drugačiji meč u odnosu na osminu finala. Servis Rubljova nije ni približno razoran kao Hurkačev, ali je Rus zato spremniji da se nadigrava sa Novakom sa osnovne linije. Poen kojim je pripremio meč loptu u petom setu protiv Aleksandera Bublika verovatno je najspektakularniji u dosadašnjem toku turnira.

Međutim, kroz čitavu karijeru Rus se muči sa nervoznom glavom, a kada kratak fitilj sagori, obično krenu gunđanja i monolozi koji mu misli odvraćaju od terena. A sposobnost vraćanja na pravi mentalni kolosek nije mu tako ekspresna kao kod Đokovića.

Uz iole bolje ritern i fokus sa kakvim je izašao na teren protiv Stana Vavrinke, neće biti problema za branioca titule. Neka se jubilej u vidu 400. nastupa u glavnim žrebovima grend slem turnira pamti po pobedi. Još jednoj na putu ka novim, nenadmašnim dostignućima.


tagovi

Novak ĐokovićVimbldonVimbldon 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara