(Reuters)
(Reuters)

Novakovim stilom do novog finala: Medvedev stručnjak za preokret, a Zverev večiti gubitnik

Vreme čitanja: 4min | pet. 26.01.24. | 14:00

Rus opet nadoknadio dva seta minusa i plasira se u borbu tza trofej na Australijan openu

Izgleda da je za Aleksandra Zvereva stalo vreme. Da je i dalje u 2023. Tamo gde je redovno trpeo poraze od Danila Medvedeva. Samo što je počela nova godina, Nemac se suočio sa najvećom sportskom utvarom i morao da čestita Rusu kao što je činio tokom minulih 12 meseci. Ovoga puta posle iscrpljujućeg polufinala Australijan opena, u kome je pružio ruku Moskovaljaninu u znak poštovanja što mu je oteo „viđenu“ borbu za trofej.

Za njega će se boriti finalista iz 2022, jer je protiv Saše uradio ono što je njemu Rafael Nadal pre dve godine na istom mestu. „Okrenuo“ ga. Tad nikom nije bilo jasno kako je Danil ostao bez pehara koji je zaslužio, baš kao što bi verovatno samo on mogao da objasni preobražaj pri rezultatu 0:2 i sa ivice ambisa stigao do šestog finala grend slema u karijeri. Prvog u kome za rivala neće imati Đokovića ili Nadala – 3:2 (5:7, 3:6, 6:7, 6:7, 6:3).

Izabrane vesti

Za drugi veliki pehar u karijeri, prvi posle Ju Es opena 2021, Medvedev će se u nedelju boriti sa Janikom Sinerom, pošto je Italijan ranije „razvlastio“ Novaka Đokovića, koji je dobio baš Rusa pre dve i po godine u Njujorku. Ovog petka u Melburnu Medvedev je zaličio na Noleta, sposobnog da se presvuče u junaka kad ga svi vide kao gubnitnika. A gubnitnik je, zapravo, Zverev. Jedan od najvećih na ATP turu, jer mu ni ogromno vođstvo nije bio dovoljno da se domogne finala.

Posle početne dve etape izgledalo je da ulazimo u ciljnu ravninu. Makar 80 odsto ljubitelja sporta je videlo Zvereva naspram Sinera, jer je imao sve. Prednost od 2:0, sigurnu ruku, držao servis, ali je poklekao. Kao da je video Novaka Đokovića. A zapravo je za njega baš Medvedev onog što je Beograđanin za ostatak planete. Progonitelj. Prošle godine ga je dobio šest puta u sedam okršaja, najviše pobeda u karijeri ostvario baš protiv Saše i evo još jedne. Ukupno 12. u 19. međusobnom duelu. Pobede kojom je Danil potvrdio da je ove godine u Melburnu neuništv, jer je gubio 0:2 i od Emila Rusovorija i ostao četiri sata na terenu u još jednom napetom duelu sa Hubertom Hurkačem i kad je te krivine prošao neokrnjen uspeo je da se snađe i tokom "vožnje" sa Zverevim.

Ruku na srce, i dok je gubio prva dva seta, Medvedev je igrao baš dobro. Jedina je nevolja što je Zverev bio spektakularan. Onda su se uloge zamenile. Finalista iz 2022. je delovao smirenije, nije dozvoljavao sebi da gubi poene i naterao je Aleksandera da greši. Sve češće. Doduše, obojica su u trećem i četvrtom setu čuvali servis, te se ispostavilo kako je Danil do pobede stigao tako što je u tri seta samo dvaput oduzeo servis protivniku i prvi put na meču poveo tek pri 3:2 u odlučujućem setu. I to kad je ovaj već klonuo, u poslednjoj deonici. Način na koji je do nje stigao zaslužuje naklon, jer Medeved je dva prethodna seta dobio bez brejka!? A u taj-brejku pokazao da su mu živci kao konopci.

Protivnikovi su oslabili. Baš kao i procenat ubačenog prvog servisa i broj poena realizovan na taj način, što mu je bila karakteristika u prva dva seta, prepisana iz obračuna sa Karlosom Alkarasom. Čak je dobio maratonski poen, posle 51 razmene pred kraj prvog segmenta kad se činilo da odiše samopouzdanjem baš uslef trijumfa nad Špancem.

Samo, kao da je zaboravio da ga je Medvedev redovno dobijao u 2023. I da je u finalu Ju Es opena 2020, takođe, imao 2:0. Tada je preko puta mreže – a onu na „Rod Lejver areni“ je u završnici duela oštetio – stajao Dominik Tim i osujetio ga da osvoji prvi grend slem trofej u karijeri. Na narednu priliku će čekati, jer nije lako nositi se sa duhovima prošlosti. A više puta je Zverev poklekao u karijeri kad se činilo da će dobiti.



tagovi

TenisATPAleksandar ZverevAleksander ZverevDanil MedvedevAustralijan openAustralijan open 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara