Foto: Reuters
Foto: Reuters

Novi list istorijske knjige: Enormna veličina rivalstva i moguć pad poslednje Rafine tvrđave

Vreme čitanja: 4min | čet. 10.06.21. | 10:20

Hoće li novi susret da prelomi budućnost u borbi za najvećeg tenisera u istoriji?

Rafael Nadal je na 20 grend slemova, Novak Đoković na 18. Vremena je sve manje. Jasno je da je Nadal apsolutni vladar Rolan Garosa, ali ako mu Novak skine krunu u Parizu u narednom dvoboju u polufinalu grend slema na šljaci, to bi moglo, kao i u suprotnom smeru, da ima veliki uticaj na istorijsku borbu za najboljeg tenisera koji je postojao.

Dvoboj Đokovića i Nadala mnogi nazivaju najvećim u istoriji belog sporta.

Izabrane vesti

"Đoković je jedan od najboljih igrača u istoriji. Znamo se odlično. Svašta može da se dogodi kada igram protiv njega", rekao je Nadal pred polufinale.

Možda je i dobro što je u pitanju polufinale turnira (igra se u petak, nominalno od 12 časova), a ne finale, pa Đoković iz nekog manjeg stresa uspe da dobije Rafu u Parizu. Iako je mnogima jasno da je ovo finale pre finala, ne smeju se nikako potceniti ni Stefanos Cicipas ni Aleksandar Zverev.

Biće ovo čak 58. susret velikih rivala, a Đoković trenutno vodi 29:28 što mnogo toga govori i pokazuje. Nadal je dobio poslednji meč, koji se igrao u Rimu i nije izgubio od srpskog tenisera na šljaci već pet godina.

Kakav posao čeka Đokovića pokazuju i reči četvrtfinaliste Dijega Švarcmana koji je izgubio od Nadala.

"Rafa je nepobediv ovde. Uvek pronađe način da pobedi. Nadam se da sledeće godine neću biti u njegovom delu žreba, već u Đokovićevom", rekao je Švarcman.

O veličini i obimu ovog rivalstva govorili su mnogi, od Džona Mekinroa pa nadalje. Gledajući broj mečeva koji su već odigrali, te kvalitet istih i intezitet, mnogi ga smatraju najvećim u istoriji tenisa.

Đoković je teniser sa najviše pobeda protiv Nadala. Nadal je teniser sa najviše pobeda protiv Đokovića. Srpski teniser je jedini igrač koji je pobedio Nadala na sve četiri podloge i jedini kome je uspelo da savlada Nadala u sedam vezanih finala. Jedini je ko je pobedio Nadala u tri vezana finala grend slema i jedini ko je pobedio Nadala na svim grend slemovima. Nadal je jedini igrač koji je pobedio Đokovića u dva finala na tvrdoj podlozi.

Već 2009. godine njihovo rivalstvo je rangirano kao treće najveće u poslednjoj dekadi, iako je krenulo 2006. Šta tek reći sada, 2021. godine, posle toliko pobeda, osvojenih trofeja?

2006: Prvi njihov međusobni susret odigrao se pre 15 godina u četvrtfinalu Rolan Garosa kada se Novak povukao sa meča u trećem setu zbog povrede. Novakova prva pobeda stigla je na mastersu u Majamiju u njihovom trećem obračunu.

105-2: Skor Rafaela Nadala na Rolan Garosu je impresivan. Jedina dva poraza koja je Španac doživeo bila su protiv Robina Soderlinga (2009) i Đokovića (2015)

79-15: Đokovićev skor na ovom turniru. Drugi je po broju pobeda u istoriji, odmah iza Nadala.

69: Zbir godina ova dva tenisera: Nadal ima 35, a Novak 34

57: Od ovoliko njihovih međusobnih okršaja, 27 je odigrano na tvrdoj podlozi, 26 na šljaci i četiri na travi. Na šljaci je rezultat 19-7.

35: Broj pobeda Rafaela Nadala u nizu. Osvojio je poslednja četiri Rolan Garosa.

20: Toliko Nadal ima grend slemova i ukoliko bude osvojio ovaj Rolan Garos izbiće na prvo mesto. Od toga ima 13 titula na Rolan Garosu. Ukoliko osvoji ovaj turnir, imaće titula na Rolan Garosu koliko je Pit Sampras osvojio u celoj karijeri

A jasno je i Đokoviću kakav ga posao čeka...

"Drugačiji je ovo meč od ostalih. Hajde da budemo realni, to je najveći izazov koji možete da imate: da igrate protiv Nadala na šljaci, na terenu na kom je imao toliko uspeha u završnici grend slema. Teško može gore od toga. Naravno, svaki put kada igramo jedan protiv drugog, postoji drugačija vrsta dodatne tenzije i očekivanja. Vibracije su drugačije kada izlazim na teren protiv njega. Ali zato je naše rivalstvo istorijsko, verujem, za ovaj sport. Privilegija je što sam igrao toliko puta protiv njega", rekao je Đoković.

Urlik na kraju meča protiv Beretinija pokazao je volju i želju koju Đoković poseduje. Ili je tako želeo da uplaši Nadala?

"Na taj način otpustio sam tenziju koja se gradila u meni tokom čitavog meča", rekao je srpski teniser.

Objasnio je dalje koliko mu znači rivalstvo sa Nadalom.

"Moja rivalstva sa njim i Federerom su me načinila boljim teniserom. Pomoglo mi je to da razumem da moram da podignem igru na nivo na kom su oni bili kada sam krenuo da igram tenis profesionalno. Verovatno bih izabrao Rafu za najvećeg rivala kog sam imao u karijeri. Čekanje meča protiv njega, na bilo kom turniru, na bilo kojoj podlozi, drugačije je od bilo kog drugog", rekao je Đoković.

Odnos pobeda na Rolan Garosu između ovih divova je 7:1 za Nadala. Ali to ne brine Novaka.

"Kvalitet i nivo tenisa koji igram u protekle tri-četiri sedmice na podlozi, u Rimu, Beogradu i ovde, daje mi dobar osećaj pred meč. Samouveren sam. Verujem da mogu da pobedim. U suprotnom ne bih bio ovde. Hajde da bude velika bitka", rekao je Đoković.

Onaj Novakov urlik govori u prilog tome da je spreman za rat.

Rolan Garos je možda poslednja Rafina tvrđava.


tagovi

Novak ĐokovićRafael Nadal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara