Novak Đoković (Reuters)
Novak Đoković (Reuters)

Od Rafinog pada Novak ostao uljez na svojoj planeti

Vreme čitanja: 4min | sub. 25.03.23. | 17:39

Srpski teniser u trofejnoj sali ima 93 pehara, svi ostali teniseri što trenutno čine top 10, samo 74 ATP titule, a među njima tek dva grend slema i 11 mastersa

Napropuštao se Novak Đoković prošle godine silom prilika i Mastersa i grend slem turnira. Iz dobro znanih razloga nije ga bilo na Australijan i US Openu, izostao je i sa svih mastersa na severnoameričkog tlu, a opet, uprkos ispresecanom ritmu, dugim pauzama i izostanku kontinuiteta igranja takmičarskih mečeva uspeo da se domogne pet titula, između ostalih vimbldonske i onih sa završnog i rimskog mastersa.

Pet titula nakalemio je na ukupni saldo u prošloj takmičarskoj godini, u aktuelnoj je izvojevao još dve za ukupnu brojku od 93 ATP pehara. A kako teče prva nedelja još od 18. aprila 2005. godine kako Rafael Nadal nije među deset najboljih tenisera planete, Novak je u vrhu belog sporta ostao sa "obdaništem" koje mu, kada se ukrsti svih devet preostalih reketa nije ni do kolena.Otkako je povreda urnisala Rafin bodovni saldo, Novak kao da je ostao "uljez" na svojoj planeti.

Izabrane vesti

Karlos Alkaras je viđen kao legitimni naslednik Noleta i Rafe, posle titule u Indijan Velsu, krenuo je i po odbranu titule u Majamiju, samim tim i odbranu liderske pozicije ATP liste baš od Novaka. Teško da bi mladi španski lav dotakao prvo mesto da je srpski as imao pravo da nastupa na američkom betonu, ali da ne dužimo o tome šta bi bilo kada bi bilo.

Đoković će se na teren vratiti 9. aprila na šljaci Monte Karla, a dok se ne baci u akciju, ne preostaje nam ništa drugo do da se, za početak pozabavimo time koliko je njegova trofejna sala bogatija od ostatka kompanije što trenutno slovi za top 10 na svetu.

Na Novakove 93 ATP titule, Alkaras, Stefanos Cicipas, Kasper Rud, Danil Medvedev, Feliks Ože Aljasim, Andrej Rubljov, Holger Rune, Hubert Hurkač i Tejlor Fric mogu da odgovore sa zbirno tek 74 trofeja. Među njima su dvocifreni jedino Rusi - Medvedev ima 18 titula, Rubljov 12, a setimo se da je Novak samo u sezonama 2011 i 2015 osvajao 10, odnosno 11 trofeja.

TOP DESET TENISERI (prema trenutnom renkingu) I BROJ TITULA KOJE SU OSVOJILI

1. Karlos Alkaras - 8 titula (US Open, Majami masters, Masters u Indijan Velsu i Madrid masters)

2. Novak Đoković - 93 titule (Australijan Open x10, Rolan Garos x2, Vimbldon x7, US Open x3, 38 masters titula, završni masters x6)

3. Stefanos Cicipas - 9 titula (Masters u Monte Karlu x2)

4. Kasper Rud - 9 titula

5. Danil Medvedev - 18 titula (US Open, Masters u Kanadi, završni Masters, Šangaj Masters, Pariz Masters, Sinsinati Masters)

6. Feliks Ože Aljasim - 4 titule

7. Andrej Rubljov - 12 titula

8. Holger Rune - 3 titule (Pariz Masters 2022.)

9. Hubert Hurkač - 6 titula (Majami Masters 2021.)

10. Tejlor Fric - 5 titula (Masters u Indijan Velsu 2022.)

Ako bismo Novaku računali samo gren slemove i masterse (60), a ostalima sve turnire, samo bi mu prisustvo Danila Medvedeva smetalo da i dalje prednjači brojem trofeja. Gorepomenuta devetorica tenisera zajedničkim snagama izvojevali su tek 11 masters titula i dve na grend slemovima. Ože Aljasim, Rud i Rubljov u cv-ju nemaju jači turnir od ATP 500 kategorije, grend slem šampioni su jedino Alkaras i Medvedev.

Pozvaće se pojedinici na činjenicu da Novak ima 35 godina i podatak da ostala devetorica imaju prosečnu starost od 23,4 godine. Ali isto tako, Đokoviću je ovo 20. godina u profesionalnom tenisu, a zajedničkim snagama devetorica junaka koji mu gledaju u leđa tri puta više.

Već nekoliko godina unazad u epicentru Novakovog fokusa su isključivo grend slemovi. Kao što je sam svojevremeno rekao, telo ne sluša istovetno kao pre desetak godina, a iz toga je više nego jasno da je taktika da se izbegnu nepotrebni napori i učešća na turnirima serije 250 i ponekim iz serije 500.

Mada, da je tokom 2022. imao pravo da igra na tlu Severne Amerike (četiri Mastersa i US open), da nije bio deportovan iz Australije, te da je ovog marta mogao da učestvuje u Indijan Velsu i Majamiju, realno bi bio bar za nekoliko koraka bliži jubilarnoj 100. tituli.

A kada smo već kod teniskih nepravdi, setićemo se i US opena 2020. i eliminacije zbog nenamernog peha i pogađanja linijskog sudije lopticom. Tada je zausttavljen u četvrtfinalu protiv Pabla Karenja Buste, a da je scenario bio drugačiji, do kraja bi u žrebu imao Denisa Šapovalova, Aleksandera Zvereva i potonjeg osvajača turnira Dominika Tima. Ali sada je to već dalja istorija. Srpski gladijator će u mesecima koji slede masterse na šljaci iskoristiti za tempiranje forme i napad na Nadalov Rolan Garos, 23. grend slem titulu i prevagu u GOAT trci.


tagovi

Novak ĐokovićATP lista

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara