Ko će do pehara u Melburnu? (©Reuters)
Ko će do pehara u Melburnu? (©Reuters)

Đokovićevi glavni konkurenti u Melburnu i šta kažu kvote – koliko će ove godine uzeti grend slemova?

Vreme čitanja: 3min | pet. 13.01.23. | 08:45

Uz srpskog asa samo još Danil Medvedev ispod dvocifrene granice

Prošle sezone tortura, ove nastavak trke Novaka Đokovića i Rafaela Nadala za status najboljeg u istoriji tenisa. Jedan od dva argumentata (drugi je zlato u singlu sa Olimpijskih igara) koji trenutno nije na Novakovoj strani je taj što je Nadal osvojio jedan više grend slem trofej – 22 naspram Đokovićevih 21 – ali ta bi prednost mogla da se istopi već za dve nedelje, jer na Australijan openu se zna ko je prvi favorit.

Đoković ove godine napada jubilarnu, desetu titulu u Melburnu i svima je jasno da će zadatak „ostatku sveta“ biti da njega eliminišu. O tome govori i kvota 1,80 u Mozzart kladionicama da će srpski as ponovo podići pehar i ček na 2.975.000 australijskih dolara, odnosno oko 1.910.000 evra.

Izabrane vesti

Međutim, kada započnemo razgovor o njegovim glavnim konkurentima slika nije tako jasna. Nadalu je već 36 godina, povrede ga odavno lome, mada često deluje da i preuveličava, a Melburn svakako nije njegov omiljeni grend slem turnir. Dokaz su i „samo“ dve titule. Pa opet, Nadala nikada ne treba otpisivati, prošle godine je iskoristio Novakovo odsustvo, vratio se iz dva seta minuta minusa i u finalu savladao Danila Medvedeva pokazavši tako koliko uporno dosadan ume da bude.

Pa ipak, naši su bukmejkeri procenili da su uprkos tom porazu šanse Medvedeva značajno veće, iako on od grend slemova i dalje ima samo onaj sa Otvorenog prvenstva SAD iz 2021. Zato je igrao poslednja dva finala Australijan opena te se njegov uspon na tron vrednuje kvotom 7,00. Nadal je daleko iza sa kvotom 17,0.

Tek za dalje – prava nedoumica, a posebno interesantno je da su na deobi četvrtog mesta na listi, sa kvotom 15,0 na njihov uspon na pobedničko postolje, Stefanos Cicipas, trostruki polufinalista iz Melburna, te Nik Kirjos, domaći favorit i čovek koji je prošle sezone na Vimbldonu baš u sudaru sa Đokovićem izgubio svoje prvo grend slem finale. U rodnoj zemlji samo jednom je dobacio do četvrtfinala.

Nisu ni ostali konkurenti nešto mnogo bolji. Na kvoti 20 su poravnati Janik Siner, Kasper Rud i Holger Rune. Siner nikada nije igrao grend slem polufinale, Rune se tek gura među velike i zasad može da se pohvali samo četvrtfinalom Rolan Garosa, dok je Rud već malo ozbiljnija zverka pošto se diči sa finalima Rolan Garosa i Ju-Es Opena iz prošle godine. S tim da bi i on morao da bude skroman, jer je u Parizu uspeo da Nadalu uzme samo tri gema, da bi ga u Njujorku savladao sada povređeni Karlos Alkaraz.

Na kraju je tu i Aleksander Zverev, ima finale Ju-Es opena iz 2020, polufinale Australijan opena iz iste te godine, i kvotu 30 uz svoje ime.

GLAVNI FAVORITI ZA OSVAJANJE AUSTRALIJAN OPENA

Novak Đoković – 1,80

Danil Medvedev – 7,00

Rafael Nadal – 17,0

Nik Kirjos – 17,0

Stefanos Cicipas – 15,0

Janik Siner – 20,0

Kasper Rud – 35,0

Holger Rune 25,0

Aleksander Zverev – 35,0

Na kraju, ako bi se sva naša nadanja i obistinila i ako bi Đoković i osvojio 22. grend slem titulu onda bismo u nastavku godine navijali i da pretekne Nadala, jer svi znamo da se “Bik sa Majorke“ uzda u trijumf na Rolan Garosu, drugom grend slemu sezone.

Zato je Mozzart kladionica spremila i specijalnu ponudu za ljubitelje tenisa koji će moći da se klade i na broj Novakovih grend slemova u 2023. godini. Jer ako pobedi u Melburnu uvereni smo da se neće zaustaviti na jednom. Pitanje je samo: dva, tri ili sva četiri što bi već bio istorijski uspeh.

TENISKA 2023. GODINA – SPECIJALNA PONUDA

Novak Đoković osvaja dva ili više grend slema u 2023. godini – 2,00

Novak Đoković osvaja tri ili više grend slema u 2023. godini – 5,00

Novak Đoković osvaja sva četiri grend slema u 2023. godini – 20,0

Novak Đoković broj 1 na ATP listi 31. decembra 2023. godine – 1,60


tagovi

Novak ĐokovićRafael NadalDanil MedvedevNik KirjosStefanos CicipasKasper RudHolger RuneJanik SinerAleksander ZverevAustralijan openAustralijan Open 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara