(©Reuters)
(©Reuters)

Đokoviću triler protiv Zvereva, dubl odlučuje da li će Srbija u polufinale

Vreme čitanja: 3min | pet. 05.02.21. | 05:11

Preokrenuo je svetski broj 1 rezultat i sačuvao šanse srpskom nacionalnom timu

Novak Đoković gazduje u Australiji. To je njegov teren. Nepobediv je na kontinentu kengura i koala. Rod Lejver arena je njegova kuća, a Srbija neće olako prepustiti tron. Savladao je Novak Đoković Aleksandera Zvereva posle preokreta u tri seta - 6:7, 6:2, 7:5.

Premijerno izdanje ATP kupa pripalo je Srbiji, Nemačka ga ne pamti po dobrom, takođe ni Aleksander Zverev. Završio je turnir bez pobede, čekao je godinu dana da bi se revanširao Šapovalovu na istom mestu, a protiv Novaka Đokovića je imao priliku da odvede Nemačku u polufinale i zakaže sudar sa Rusijom. Propustio ju je i doživeo peti poraz u sedmom međusobnom susretu sa svetskim brojem 1.

Izabrane vesti

Novak Đoković je na ATP kupu odigrao 11. meč i upisao 11. trijumf.


Nekoliko desetina gledalaca se ušunjalo na tribine Rod Lejver arene u Melburnu. Pronašli su najuporniji put do ulaska na teniski spektakl. Meč je počeo u sporijem ritmu, ali su prvi reket sveta i nemački teniser igrali sve bolje kako je vreme odmicalo. Ponudili su zaljubljenicima u beli sport novu dimenziju tenisa u odnosu na meč Dušana Lajovića i Jana-Lenarda Štrufa i pokazali zašto su najbolji na svetu.

Odlično su servirali i Đoković i Zverev. Nisu se suočavali sa brejk loptama, ljubomorno su čuvali servis i uveli su meč u taj-brejk. Pred početak šestog gema meč je nakratko prekinut zbog kiše koja je počela da promiče, pa su organizatori bili primorani da razvuku krov. Novak se mučio ubaci prvi servis, ali je procenat osvojenih poena na isti bio visok tokom čitavog prvog seta.

Pljuštali su brejkovi na startu taj-brejka na obe strane. Netipično su vezivali greške, olako su propuštali servis, a u igri nerava bolje se snašao Saša Zverev (7:3). Iako je Nemac prvi popustio i prepustio poen na svoj servis, odigrao je perfektno u nastavku 13. gema. Zverev je set osvojio asom od 218km/h.

Rezervisan je bio Đoković prilikom izlazaka na mrežu, nije bio odlučan i Zverev je to koristio. Nastavio je nemački teniser sa servisima tamo gde je stao u prvom setu. Služio ga je servis, iznadprosečno je izvodio početni udarac. Nije bilo njegovih duplih servis grešaka i žutih minuta koji su se očekivali svaki čas do petog gema drugog seta. Prvo je Zverev odservirao duplu grešku, izdao ga je servis, a zatim je svetski broj 1 izvanredno riternirao i napravio prvi brejk na meču. Potvrdio je Đoković brejk, bio je to najteži gem za srpskog tenisera. Napravio je srpski as novi brejk i raspalio atmosferu na tribinama. Malobrojna publika na tribinama bila je oduševljena, prolamalo se ’Nole, Nole i Srbija, Srbija’ Rod Lejver arenom. Gemom bez izgubljenog poena dobio je Đoković drugi set.


Siguran je bio Novak na svom servisu u trećem setu, relativno lako je uzimao gemove, ali Zverev nije popuštao. Brejka nije bilo ni na vidiku, delovalo je da bi i treći set mogao kao prvi da bude rešen u trećem setu, a da igrači dođu do 13. gema bez ispuštenog servisa. Pri rezultatu 4:4, Aleksander Zverev je vodio 40:15, a zatim Novak uzima četiri vezana poena i pravi brejk. Bili su potrebni Đokoviću mirna ruka i dobri servisi u još jednom gemu kako bi odluka o tome ko ide u polufinale pala u dublu. Nije iskoristio srpski as prvu meč loptu, a da stvar bude gora Nemac je iskoristio brejk loptu. Ipak, Zverev je opet poklekao na servisu,a Novak nije neko ko će vam pokloniti dve prilike za povratak. Slomio je Novak Zvereva i sačuvao šanse Srbije za odbranu trona.




tagovi

Novak ĐokovićAleksander ZverevATP kup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara