Novak Đoković (Reuters)
Novak Đoković (Reuters)

Opipao je puls, eksploatisao rude i spremio Sineru poljubac smrti

Vreme čitanja: 4min | ned. 19.11.23. | 13:36

Novak Đoković od 18.00 kreće po apsolutni rekord i sedmi pehar na Završnom mastersu protiv momka koji ga je pre samo pet dana pobedio i naterao na strepnju

Poljubac smrti je radnja, akcija ili sled događaja koji će sigurno uticati na propast i uništenje nekoga ili nečega. Jedan takav poslao je Novak Đoković sinoć Karlosu Alkarasu, još jedan je spremio za današnje finale Završnog mastersa (18.00) i Janika Sinera, momka koji ga je pre samo pet dana prvi put u karijeri pobedio i sledstveno tome, naterao na strepnju za nastavak turnira.

Dogodio se u jučerašnjem polufinalu sa Karlitosom jedan poen o kojem, dan posle, bruji teniska planeta i koji sigurno nije promakao ni mladom Italijanu pred njegov meč karijere. Vodio je najbolji teniser sveta sa 1:0 u setovima imao 4:2 u drugom periodu igre i brejk loptu. Dvadeset i pet puta loptica je išla sa jedne na drugu stranu mreže, a Novak Đokovića je bio svuda! Kao da se multiplikovao, kao da je Španac pukušavao da probije najmanje dvojicu tenisera. I na kraju je Alkaras isterao loptu van terena iako je paralela bila potpuno otvorena. Protiv bilo kog drugog tenisera ne bi morao da gađa liniju, da šalje lopticu toliko duboko i rizikkuje grešku. Protiv Novaka, znao je da će se poen nastaviti ako ne nacrta loptu na samu liniju.

Izabrane vesti

Đoković (1,62) - Siner (2,50)

To je Novak Đoković i sve što predstavlja. Igra se sa vašom glavom, provocira crva sumnje da izmili, da se probudi. Naročito kada ga sretnete u završnici turnira, kada je na talonu ulazak u finale ili borba za pehar. Tada i njegov mozak počinje da radi u nekom, drugim teniserima, nedokučivom režimu.

Za Janika Sinera smo do sinoć mogli da tvrdimo da u datom trenutku igra verovatno najbolji tenis na planeti. Posle Novakovog jučerašnjeg maltretiranja Karlosa Alkarasa, pređašnja teza je pod debelim znakom pitanja, a konačna argumentacija biće dostavljena večeras, najverovatnije u periodu između 20.00 i 21.00, možda i nešto kasnije.

Najbolja stvar koja se dogodila Novaku Đokoviću jeste taj poraz od Italijana, zajedno sa neprepoznatljivim taj-brejkom, sa vibracijama krcate Pala Alpitur dvorane, vrlo često negativnim, usmerenim baš na račun Srbina. Dobro je i što se Novak, u onoj večeri kada su igrali Siner i Rune, bar u dubini duše osetio nemoćno (uprkos pobedama nad Runeom i Hurkačom) jer mu je plasman u polufinale zavisio od nekih drugih ljudi. Ne sumnjajte da su sve to rudnici, samo njemu znani, iz kojih najbolji svih vremena crpi najmoćnije energente.

Poznato je, i sam je Novak Đoković o tome govorio više puta, da kada se sastaje sa teniserima sa kojima ranije nije igrao, da je neophodno nekoliko gemova, ponekad i čitav prvi set da ih iz prvog lica skautira, da im pročita igru. Sa Sinerom u utorak nije igrao prvi put, već četvrti, ali su se Srbin i Italijan prvi put našli licem u lice na betonu, verovatno jednom od najbržih na svetu. A to opipavanje pulsa od pre pet dana, trebalo bi da bude od presudnog značaja u današnjem finalu - za čitanje Sinerovih udaraca, naročito servisa koji su bili briljantni... Toliko da Novak Đoković za čitav meč imao samo tri brejk šanse, a da je jedini put servis rivalu oduzeo u trećem setu.

Ako mu je sve što se izdešavalo u grupnoj fazi Završnog mastersa u nekoj meri umaljilo samopouzdanje, Đoković onom doktorskom disertacijom protiv Alkarasa napunio do maksimuma. Jer i sam zna da je sinoć jedan 36-godišnjak isporučio kretnju, fleksibilnost, mentalitet i tenisku inteligenciju kakvu nemaju ni momci koji su po godinama bliži njegovom sinu no njemu.

“Jedino što mora jeste da mu se čestita. Odigrao je fantastičan meč. To sam mu i rekao na mreži. Milsim da je bio hrabriji u ključnim momentima, da je tada igrao najbolji tenis i apsolutno zaslužio da pobedi. Ne mislim da sam uradio mnogo pogrešnih stvari", rekao je Đoković nakon poraza od Sinera, a juče najavio njihov revanš: "Igra sjajan tenis, verovatno njegov najbolji na ovoj pozornici protiv Top 10 tenisera. Igrali smo taj-brejk u trećem setu, meč je bio vrlo neizvestan. Atmosfera neverovatna, naelektrisana. Ne očekujem ništa manje od toga, verovatno će biti još bučnijeu dvorani nego tokom duela grupne faze. Dakle, finale. Bio sam u ovakvim situacijama mnogo puta. Srećan sam zbog osećaja koji imam u sebi, zbog načina na koji igram i nadam se svom najboljem tenisu sutra."

Novak će danas igrati svoje deveto finale na Završnom mastersu, a jedina dva čoveka koja su ga pobeđivala u finalima jesu Endi Mari 2016. i Aleksander Zverev dve godine kasnije.

Siner ima perfektnu nedelju iza sebe, potukao je svakoga ko je izašao pred njega - od Cicipasa, preko Đokovića i Runea, do Danila Medvedeva. Momak koji je u seriji od šest pobeda nad Top 5 teniserima i osam trijumfa nad rivalima iz Top 10 društva cilja istoriju italijanskog sporta, nišani nezamisliv podvig u vidu dva skalpa Novaka Đokovića u samo nekoliko dana.

Ali finala nose neku drugačiju vrstu pritiska. I samo ako uspe sa njim da se nosi, ima šansu da još jednom dobije Novaka. Ali čak i da ostane mentalno stabilan, teško da u tom segmentu može da parira čoveku koji se pritiskom hranu, koji ga jede za doručak.

Ponovo će se Pala Alpitur dvoranom oriti "Ole, ole, ole, Janik, Janik"... Šta mislite, šta će Novak Đoković čuti?


tagovi

Novak ĐokovićJanik SinerZavršni ATP turnir

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara