(© Reuters)
(© Reuters)

Osvetnik je rešio da namiri račune: Valjda je sad sa Sašom kvit, još da vrati dug Alkarasu

Vreme čitanja: 3min | ned. 20.08.23. | 04:21

Novak Đoković u osmom finalu Sinsinatija

Nervoza na početku, rutina na kraju. Kad se posle samo nekoliko razmena suočio sa opasnošću da izgubi servis izgledalo je da ga progone duhovi iz Tokija i Torina, a ispostavilo se da je Novak Đoković suviše ozbiljna marka čak i za jednog od, za njega, najneprijatnijih rivala na ATP turu. Svako može da tumači na svoj način, naravno da niko nikad nije dobio meč u prvom gemu, ali kad je Srbin odbio startni nalet Aleksandra Zvereva kasnije je sve delovalo lakše – 2:0 (7:6, 7:5).

U redu, bilo je povremenih padova, tu i tamo nervoze, čak i sugestija Goranu Ivaniševiću ili obrnuto, ali je najvažnije da je (trenutno) drugi reket sveta umariširao u završnu arenu Mastersa u Sinsinatiju, gde će se za treću titulu na ovom turniru boriti sa Karlosom Alkarasom. Ispada da je dobro što mu je baš Zverev bio takmac na pretposlednjem stepeniku, jer mu se tako revanširao za dva bolna poraza. Oba u polufinalima, najpre Olimpijskih Igara 2021, onda i Završnog mastersa iste godine u Italiji. Da, bio je tu onaj sudar na Ju Es openu iste godine, kad je Beograđanin slavio 3:2, ali kao da računi još nisu podmireni i zato se ispostavljaju natenane.

Izabrane vesti

Deo duga bi mogao da namri u nedeljnom finalu sa Alkarasom, kad je već navikao na sebe odoru osvetnika. Španac mu je ionako stao na žulj preotevši mu krunu na Vimbldonu, otuda je jasno da u telu vlasnika 23 grend slem trofeja sve „kuva“ pred još jedan, sva je prilika, uzbudljiv duel.

Za naš sport je sjajno što ćemo imati još jedno takvo finala. To smo svi priželjkivali i evo nas“, kao da jedva čeka Novak da se nameri na Španca.

Duel sa Zverevim je bio napet više zbog stila protivnika i opredeljenja da servisom proba da iznenadi. Novak se nije dao i praktično ga je učinio ne preterano atraktivnim, niti neizvesnim. Poteza vrednih aplauza je bilo. Neizvesnosti nije. Đoković se posle spasene tri brejk lopte na početku meča trgao, igralo se maltene gem za gem, čak je Srbin pri vođstvu 5:4 imao tri šanse da okonča daj deo igre, ali je dozvolio Saši da se vrati – ima i do njegovog kvaliteta, nije slučajno vlasnik 20 trofeja u karijeri – da bi ga slomio tej u taj-brejku. Tu već niko ne može da parira Novaku. Dokazano više puta, sad još jednom potvrđeno (7:5).

Tako uzdrmanog Zvereva, Novak je načeo već u uvodnom delu drugog seta i to se ispostavilo presudnim. Iako je u u toj deonici imao dosta neiznuđenih grešaka (čak 17), probleme sa vetrom, zamerke organizatoru na aktiviranje vatormeta (Amerikanci i sport, hm!) priveo je meč kraju. U jednom trenutku je malo zabrinuo navijače, jer je Zverev vratio brejk, da bi već u sledećem gemu nas as pri rezultatu 0:30 pokazao koliko je mentalno snažan, dobio naredna četiri poena, pa još jedan gem i tako obezbedio mesto u finalu.

Tesna pobeda, teško izvojevana. Kad igrate protiv Zvereva, koji razorno servirsa teško je napraviti brejk. Malo sam takvih šansi imao, ali sam se u najvažnijim trenucima snašao“, govorio je Srbin, pošto se domogao osmog finala Sinsinatija.

U prvih pet se nije domogao pehara, ali je 2018. tukao Rodžera Federera, a 2020. Miloša Raonića. Vreme je za het-trik. Još kad bi bilo bez izgubljenog seta...



tagovi

Novak ĐokovićTenisATPATP SinsinatiMasters u SinsinatijuSinsinati

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara