(©AFP)
(©AFP)

Pade i taj Njujork! GOAT Novak sa 24. slemom u rukama gleda sa teniskog Olimpa

Vreme čitanja: 3min | pon. 11.09.23. | 01:36

Paklen meč protiv Danila Medvedeva, ali trijumf od 3:0

Na teniskom Olimpu stoji sam! Novak Đoković, najveći teniser sveta svih vremena, sada sa pristojne distance gleda konkurenciju. I onu decenijsku i ovu novu koja nadire. Jer, večeras je pao i Njujork, najneprijatniji “mejdžor” za Novaka. U rukama srpskog sportskog genije nalazi se 24. grend slem trofej u karijeri! A, niko nikada nije došao ni do 23.

Ako je neko žalio što se u finalu US opena neće sudariti Đoković i Alkaras, shvatio je večeras da je grdno pogrešio. Novak i Danil su igrali svemirski tenis, iz neke druge galaksije, do poslednjeg daha, do poslednjeg grama snage u rukama i nogama. A, na kraju je Srbin došao do pehara sa 3:0 u setovima – 6:3, 7:6, 6:3, posle tri sata i 15 minuta igre.

Izabrane vesti

Četiri grend slema u sezoni, a Novak je igrao u sva četiri finala. I osvojio tri trofeja. U 36. godini. U sezoni kada su svi “videli” njegov pad sa trona, kada su se naslađivali tesnim porazom u finalu Vimbldona. I posle svih ovih godina, opet isti ti ništa nisu naučili: Đoković najviše voli kad ga otpišu, ocrne, kada sa slašću aplaudiraju njegovom porazu. Uvek se vrati jači, gladniji, da pokaže da i te kako ima šta da kaže. Da je GOAT. Sada već bez ikakve dileme.

Bilo je večeras i nečeg malo ličnog: Medvedev je 2021. na istom ovom mestu, u finalu, sprečio Novaka da osvoji kalendarski Grend slem. Pamtio je Njujork Đokovićeve suze, pamtio i to što mu zbog “više sile” prošle godine nije dozvoljeno ni da igra. Zato je imao večeras sjajnu podršku s tribina, da mu se oduži ta američka publika i silni džet-set koji je pohrlio da ga još jednom vidi na delu. Uostalom, oskarovac Metju Mekonahi je sedeo u njegovom boksu!

Kao što hirurg precizno seče skalpelom, tako je Novak Đoković “crtao” reketom i lopticom po terenu u prvom setu. Danil Medvedev nije stigao ni vazduh da uzme, a već je bio u rezultatskom zaostatku, pošto je srpski as na startu meča napravio brejk, poveo 2:0 i Rusu nije do kraja seta dozvolio nijednu šansu da se vrati u igru. Nije imao Medvedev nijednu brejk loptu u prvom setu, a morao je pred kraj da još jednom spasava svoj servis, tada je uspeo, ali je Đoković u sledećem gemu rutinski odservirao za 6:3 i vođstvo od 1:0.

Drugi set je trajao sat i 45 minuta! Eto, dovoljno je samo to reći pa da se shvati kakav je to atomski tenis bio. Rovovska borba. Kao na dobro utvrđenom frontu, nijedna strana nije popuštala ni za pedalj i tako sve do poslednjeg poena. Jasno, rešavan je u taj-brejku. Prštali su nestvarni udarci, nije bilo jeftinog poena, niko ništa nije poklanjao. Bilo je razmena posle kojih su obojica, a pogotovo Đoković, ostajali bez daha, borili se za vazduh. Medvedev je bio kao mašina, vraćao je ono što mnogi ne bi ni za dva života. I to ne samo da prebaci lopticu preko mreže nekim poslednjim atomom snage, već je na kontru odgovarao rekontrom, na “bombu” iz Novakovog reketa uzvraćao je ništa slabijom.

Sredinom seta viđena je samo po jedna brejk šansa na obe strane, koja nije realizovana, a onda je Medvedev imao i jednu set loptu na Novakov servis na 6:5, koju je Đoković odbranio izlaskom na mrežu. U taj-brejku Rus je bolje krenuo, poveo 3:1, no ta mu je prednost kratko trajala. Generalno očajni prvi servis srpskog tenisera u drugom setu (56 odsto) proradio je kada je bilo najpotrebnije i doneo je Novaku 7:5 u taj-brejku, odnosno vođstvo od 2:0 u setovima.

Nekadašnji američki teniser Tenis Sandren sredinom drugog seta je na tviteru napisao:

“Umorio sam se samo gledajući ovo”. I to je kratki, ali tačni opis drugog dela meča.

Statistički sajtovi su odmah izbacili podatak:

“Novak Đoković ima 10:0 u finalima grend slemova kada povede sa 2:0 u setovima”.

Tako i bi! Nije moglo bez drame ni u trećem setu. Brejk za Novaka, pa brejk Medvedeva, pa novi brejk Đokovića. I u poslednjem gemu opet neizvesnost, ali kada je Rus poslao loptu u mrežu sve je eksplodiralo. Novak Đoković – šampion Njujorka. Gazda svetskog tenisa. GOAT – bez diskusije.


tagovi

Novak ĐokovićUS Open 2023Danil Medvedev

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara