Karlos Alkaraz (Reuters)
Karlos Alkaraz (Reuters)

Princ je stigao da skine kraljeve! Alkaraz posle tri i po sata drame srušio i Đokovića (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 07.05.22. | 20:02

Španski tinejdžer posle Nadala skinuo skalp i svetskom broju jedan za finale mastersa u prestonici Španije

Borba do iznemoglosti u Madridu... Do poslednjeg atoma snage. Novak Đoković i Karlos Alkaraz odigrali su meč godine u polufinalu mastersa u prestonici Španije, a generacijski rat u trajanju od tri i po sata pripao je čudesnom španskom tinejdžeru. Princ je izgelda stigao u Madrid da skine sa trona kraljeve belog sporta jer je postao jedini teniser u istoriji koji je uspeo da na istom turniru u uzastopnim mečevima na šljaci skine skalp i Rafaelu Nadalu i Novaku Đokoviću - 1:2 (7:6, 5:7, 6:7).

Da podvig u vidu trijumfa protiv najboljeg tenisera sveta bude veći, Alkaraz je uradio nešto što je u teniskom svetu na mastersima uglavnom nezamislio. Dobio je meč protiv Novaka iako je izgubio prvi set. A istorija kaže da je Đoković u takvim situacijama samo deset puta gubio, a rušio rivale u čak 327 navrata.

Izabrane vesti

Đoković je servirao kao gotovo nikada u karijeri kada je u pitanju šljaka, ali ali je u završnici odlučujućeg seta 15 godina mlađi rival ipak imao duži dah, više svežine i vetar u leđa praktično svih prisutnih na teniskom zdanju u Madridu. Svaki njegov viner u trenucima kada se situacija na terenu lomila, podsetio bi na euforiju ekvivalentnu golu fudbalske reprezentacije Španije u finalu mundijala. A vineri su iz reketa domaćeg tenisera pljuštali kao kiša - bilo ih je preko 50!

Toliko je puta u karijeri Đoković pronalazio izlaz iz slepih ulica, ali Alkaraz se u završnici meča pretvorio u betonski zid koji je terao rivala ne na jedan, već na nekoliko udaraca više kako bi došao do poena. Takvom defanzivom, produžavao je poene, a u dugim razmenama, ipak je postalo evidentno da Novak nije na njegovom energetskom nivou. Godine naravno čine svoje - stavljao je Novak u poslednje vreme javnosti do znanja da telo ne sluša kao pre deset godina - ali i broj odigranih mečeva u 2022. godini je takođe odigrao ulogu. Đokoviću je ovo polufinale predstavljalo tek 12. nastup, a Alkarazu okruglo 30.

Čupao se Novak iz konopaca u četvrtom i šestom gemu odlučujućeg seta kada je zbirno spasao čak pet brejk lopti, pobegao sa ruba provalije spasivši meč loptu u svom servis gemu (na 5:4), a veliku priliku da iznenadi rivala propustio je samo gem ranije kada je izvršio pritisak na Alkarazov servis, poveo 0:30, a onda jednu relativno zrelu šansu za tri brejk lopte upropastio slanjem loptice u mrežu.

Rasplet je pao u novom taj-brejku, u kojem je Đoković snagu mogao da crpi iz činjenice da je prvi set dobio upravo na taj način, a Alkaraz na konto toga da su mu energetske rezerve bile punije i da je bio nošen adrenalinom madridske publike. Rano je Španac napravio mini-brejk, Novak konstantno bio na poen, dva zaostatka... Uspeo je da spase prvu meč loptu u taj.brejku na 6:4, ali je u narednu Alkaraz okončao udarcem koji mu je uz besprekorne drop šotove kojima je sakupio dvocifreni broj vinera, doneo pobedu - neobranjivim forhendom.

Tako je 19-godišnjak postao najmlađi finalista u istoriji madridskog mastersa i protiv boljeg iz okršaja Aleksander Zverev - Stefanos Cicipas pokušaće da se domogne četvrtog trofeja, a drugog mastersa ove sezone. Prethodno je podizao pehare u Rio de Žaneiru, Majamiju i Barseloni.

Sve u svemu, Đoković je odigrao najbolji meč od starta 2022. godine i pokazao da će biti konkurentan za završnicu mastersa u Rimu, odnosno Rolan Garosa. Možda prvi gem na meču u kojem je Novak dozvolio brejk rivalu, nije nagovestio da ćemo videti verovatno najbolji Đokovićev set od starta sezone. Alkaraz je uspeo da čuva brejk do polovine seta, a onda je Srbin krenuo u furiozni nalet. Prvi servis ga je perfektno služio, riterni su bili iuzetno duboki, dominirao je u kratkim razmenama. Šta reći o podatku da je četiri gema na svoj servis u prvom setu okončao bez izgubljenog poena.

I u finišu drugog dela igre, Novak je sa dve brejk lopte pretio Alkarazu da će povesti 5:4 i servirati za pobedu od 2:0. Nije se desilo i to jasno pokazuje da je, iako ima samo 19 godina, Španac poprilično sazreo u glavi. To je potvrdio i u 11. gemu drugog seta kada je odbranio još jednu brejk-loptu, a zatim oduzeo servis Đokoviću za izjednačenje u setovima.

Nezavisno od rezultata u finalu, Alkaraz će od ponedeljka biti šesti teniser planete, ali je izdanjima protiv dvojice teniskih giganata koji zbirno imaju 41 grend slem titulu pokazao da je rešen da vrlo brzo sebi prokrči put među pet najboljih. Naravno, krajnji cilj je teniski tron, a to u nekom trenutku, posle atomskog tenisa koji je demonstirao u saradnji sa Đokovićem, deluje sasvim izvesno.


tagovi

Novak ĐokovićKarlos Alkaras

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara