Psihologija kralja preokreta: Igraće se Novak i sa Sinerovom glavom

Vreme čitanja: 4min | pet. 14.07.23. | 08:33

Malo ko je poslednjih godina, a da se ne preziva Federer ili Nadal, namučio Đokovića na najpoznatijoj londonskoj travi kao Janik Siner, ali baš taj Đokovićev povratak daje posebnu težinu njihovom novom okršaju

Ima, u dan, tačno četiri godine otkako se u Londonu desio jedan od najvećih vimbldonskih preokreta. Tribine Centralnog terena spremale su se za eksploziju, navijači su likovali jer je Rodžer Federer imao dve meč lopte na servis protiv Novaka Đokovića. I da je preko puta bio bilo koji drugi teniser, verovatno bi Švajcarac danas umesto 20 imao 21 grend slem titulu, ali srpska mentalna gromada se postarala da finale iz 2019. dobije epitet epskog, ne samo u okvirima Vimbldona, već tenisa u globalu.

Bila je to jedna od mnogobrojnih Đokovićevih demonstracija da mečevi protiv njega, posebno na tri dobijena seta, nisu gotovi dok ne osvojite poslednji poen. Od najsvežijih primera izdvajamo finala Vimbldona iz prošle i pretprošle godine gde su mu Mateo Beretini i Nik Kirjos uzimali prvi set, a koji sat kasnije čestitali na trofeju. Tu je i finale Rolan Garosa od pre dve godine kada je Stefanos Cicipas posle 2:0 pomislio da je već osvojio prvu grend slem titulu. Verovatno najveća greška koju možete da napravite protiv Đokovića, kao kada u fudbalu protiv Nemaca spustite gard u vođstvu, a sudija još nije odsvirao kraj.

Izabrane vesti

Isto tako je bilo i u prošlogodišnjem četvrtfinalu Vimbldona protiv momka sa kojim će se Novak danas od 14.30 sudariti na Centralnom terenu Ol Ingland klaba, sa ulogom u vidu karte za finale. Malo ko je tokom serije od četiri uzastopne vimbldonske titule - a da se ne preziva Federer ili Nadal - namučio Đokovića na najpoznatijoj londonskoj travi kao Janik Siner. Poveo je perspektivni Italijan sa 2:0 u setovima (7:5, 6:2), a onda u naredna tri seta osvojio još samo sedam gemova.

Đoković (1,22) - Siner (4,30)

Kroz nekoliko časova osmi teniser sveta trebalo bi da izađe na teren i zaboravi na sve što se desilo pre godinu dana. Da mu mali mozak ne kljucaju svi Đokovićevi preokreti, sve izazovne, sve naizgled bezizlazne situacije koje je pretvarao u pobede i grend slem titule. Nemoguća misija. Da pritisak ne krene da ga izjeda pa makar uzeo prvi set, ma sve i da ponovo povede sa 2:0. I tada će se Novak igrati sa njegovom glavom. Novakovo znamenje, podvizi, sva ona prkošenja zakonima verovatnoće zaposednu misli protivnika i udalje ih od tenisa. Uglavnom tako biva.

Novak Đoković je čovek koji je dobio najviše grend slem mečeva (u Open eri) poto je izgubio prvi set. Za sada je na brojici 46 što je za dva više od najbližeg mu Andrea Agasija, dok na Vimbldonu sa brojkom od 14 deli rekord Borisa Bekera. Još jedan podatak od kojeg rivali strepe, još jedan adut kralja preokreta.

Siner nikada dosad nije osetio težinu grend slem polufinala, dok Đoković takve mečeve jede za doručak, nekada i kao užinu ili dezert. Biće ovo srpskom asu 46 grend slem polufinale. Ma koliko Siner bio kvalitetan, a tu činjenicu niko ne spori (naprotiv), od ovolike razlike u iskustvu noge često umeju da zaklecaju, ruke da zadrhte. Četrnaest godina i 86 dana je mlađi Italijan od Đokovića što je najveća razlika u polufinalima Vimbldona u poslednjih 50 i kusur godina, odnosno u Open eri. A šta sve staje u tih deceniju i po.

„Biće potpuno drugačije nego pre godinu dana. Poznaje me bolje nego tad, ali i ja njega. Biće i malo taktičke borbe. I psihološke bitke. Uvek je teško igrati protiv Đokovića, pogotovo na grend slemovima, ali sam srećan što sam dobio ovu priliku. Boriću se za svaku loptu, gledaću da uživam u trenutku, znajući da ako dam sve od sebe, mogu da ga pobedim“, provejava samopouzdanje iz Sinerovih reči, ali i ono je kategorija promenljive prirode.

Videlo se to najbolje na Novaku Đokoviću tokom Rolan Garosa. Potvrdio je i Goran Ivanišević da je Nole u Pariz došao sa poljuljanom verom u sebe, ali unutrašnja snaga i samopouzdanje rasli su iz meča u meč. I tada je otvoreno pričao da je Karlos Alkaras prvi favorit. Na Vimbldonu se mantra drastično promenila. Novinari su "čačkali mečku" i dobili najiskreniji mogući odgovor na pitanje da li smatra sebe favoritom za pehar u Londonu.

"Ne želim da zvučim arogantno, ali naravno da smatram sebe favoritom. Sudeći na osnovu rezultata koje sam postizao ovde tokom karijere i u prethodna četiri izdanja Vimbldona koja sam osvojio... Zatim novi plasman u polufinale. Da, doživljavam sebe kao favorita."

To što je svestan svoje nadmoći, ne znači da će Novak zanemariti Sinerove kvalitete, niti će nipodaštavati sposobnosti momka koji je uz dva izgubljena seta, poprilično lako došao među četiri najbolja - najduži meč trajao mu je 160 minuta. Pritom, poput Rubljova koji je dobrano namučio Novaka, Italijan takođe slovi za direktnog i agresivnog tenisera. Branilac titule koji je dobio oba dosadašnja međusobna susreta je toga svestan.

Pred Đokovićem je novi TOP 10 izazivač, predstavnik nove teniske generacije, novi mladi lav željan velikog skalpa koji mu na Centralnom terenu Vimbldona niko nije skinuo od 2013. Mada, kao što Novak sam reče "Mnogi žele taj skalp, ali jednostavno se ne dešava".

Neka tako i ostane.


tagovi

Novak ĐokovićVimbldonVimbldon 2023Janik Siner

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara