Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ritern sa onoga sveta

Vreme čitanja: 4min | pon. 22.02.21. | 16:40

Ogromno oružje u rukama Novaka Đokovića

Kada minus pretvoriš u plus tako što protivnički servis serviraš nazad rivalu pod noge, onda si Novak Đoković. Niko nikada nije riternirao kao što to radi srpski teniser. Znali smo to i pre Australijan Opena, ali je, posebno u finalu, ritern bio smrtonosno oružje. Koliko god da je Novak ispaljivao dobre poteze iz svih ituacija, nekako je pomenuti udarac bio, ne trn, već daska u oku Danila Medvedeva u Melburnu. I novi pokazatelj da je ritern jedna od glavnih bazuka Novakovog inače bogatog arsenala.

Umesto da se brani, Đoković riternom suštinski napada i uspeva da izbaci protivnika iz balansa. Tu leži “tajna” njegovih dobrih igara pri osvajanju 18. grend slema, uz nikad bolji servis.

Izabrane vesti

Rus je sa visinom koju poseduje mogao da računa da će servisom praviti razliku. Čak je i u razmenama odavao utisak nepobedivosti u svim mečevima pre finala. I kada se na to doda vrhunski servis, delovalo je da će se Đoković suočiti sa mnogo problema. Ali – ne. Novak je uspeo da predvidi skoro sve kretnje Rusa, a samo bi se loptica stvorila za sekundu na drugoj strani ekrana, Medvedevu pod nogama.

Novak to obično čini tako što gađa duboko, snažno i otprilike po sredini. Na taj način protivnici nemaju šansu niti vremena da reaguju, jer im se loptica prebrzo pojavi ispred patika. Tako Đoković namešta ton poena. A protivnik gubi ugao sa kojim može da igra pri sledećem udarcu. Đoković tako uđe u poen, a posle toga je jasno kako ide dalje…

Posebno se to vidi po brojkama prilikom drugog servisa Medvedeva u finalu. Rus je uspeo da osvoji samo devet od 32 poena odigrana na drugi servis. Konstantno je bio na petama, oduvan, nateran da se kreće unazad.

Indikativno je činjenica da je Danil Medvedev dobio protiv Novaka samo 69% na prvi i 39% poena na drugi servis. Poređenja radi, protiv Pospišila je beležio 78% na prvi i 73% na drugi, protiv Karbaljesa 85% i 86%, Krajinovića 77% i 55%, Mekdonalda 78% i 67%, Rubljova 80% i 59%, a u polufinalu protiv Cicipasa 88% i 50%. Dakle, proiv Đokovića je upisao najmanji procenat dobijenih poena i na prvi i na drugi servis na celom turniru.

"Dozvolio sam mu malo as servisa i lakih poena. Uspeo sam da čitam njegov servis, da se pozicioniram. Znao sam da imam potez, da imam igru", rekao je Đoković.

Đoković je uspeo da vrati 63% loptica na prvi servis Medvedeva, a koliko je to moćan podatak govori i da je Rubljov u četvrtfinalu imao 48% u tom pogledu, a Cicipas samo 41%.

Medvedev je, dakle, na svakom meču turnira pre finala osvajao 77% ili više poena na prvi servis, a Cicipas je posle 88% dobijenih poena Rusa izjavio da je “Medvedev poput Iznera”. A onda ga je Novak spustio na 69%. Strahovito oružje je taj ritern, uz naravno servis koji je funkcionisao besprekorno u Melburnu.

"Moraš da se prilagodiš protivniku, imao sam sreću da u svojoj igri imam razne opcije, različite stilove i to je došlo do izražaja. Znao sam šta moram da uradim. Bilo je neizvesno do 6:5, dok mu nisam oduzeo servis, ali znao sam da kontrolišem meč. On voli da igra u ritmu, ima sjajan servis, jedna od ključnih stvari bio je ritern, vratio sam mnogo njegovih servisa", istakao je Đoković.

Čak je i čuveni Nikolaj Davidenko, kada je video šta Novak radi Medvedevu s riternima, prokomentarisao tokom meča da bi po njegovog sunarodnika bilo bolje da servira 130 kilometara na sat uz dosta spina, nego da zapinje i tako pomaže Đokoviću da snagu servisa koristi protiv njega.

Sve to ima veze i sa anticipacijom, urođenim talentom da se pročita pokret protivnika pri servisu, sa matematikom, fizikom, psihologijom, taktikom, elastičnim telom srpskog tenisera, te njegovim čuvenim proklizavanjima i akrobacijama.

Evo kako se Novak postavljao pri riternu tokom turnira u poređenju sa Medvedevim.

A ovako je sve to izgledalo protiv Zvereva u tesnom i teškom meču, težem od finala.

 

Blizu linije, duboko, po sredini. Novakova dobitna kombinacija. Deluje prosto. Ali, samo Novak zna kako mu uspeva. Uvek je bio sjajan u riternu, ali je u Australiji ovog februara taj segment posebno bio impresivan. Medvedev nije znao šta ga je snašlo, udario je u zid.


tagovi

Novak ĐokovićDanil Medvedev

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara