Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Savršen početak ofanzive na London: Novak preslišao Švarcmana za 78 minuta

Vreme čitanja: 3min | pon. 16.11.20. | 16:33

Najbolji teniser sveta lako izašao na kraj protiv Argentinca

Novak Đoković je ofanzivu na titulu na završnom turniru u Londonu započeo pobedom! I to ubedljivom. Dijego Švarcman poslužio je kao malo jači trening pred duel s Danilom Medvedevim u sredu, pošto je Novak počistio Argentinca sa terena za samo 78 minuta uz 2:0 u setovima (6:3, 6:2).

Posle nešto više od dve sedmice pripreme i odmora za poslednji turnir godine Novak Đoković je izgledao našpanovano gotovo do savršenstva. Onaj poraz od Lorenca Sonega u Austriji je daleka prošlost, što je najbolji teniser sveta pokazao na terenu O2 Arene u Londonu. Ima, naravno, još sitnica koje treba doterati, na primer bekhend udarce koji su bili znatno slabiji i neprecizniji od gotovo perfektnog forhenda. O tome najbolje govori podatak da je imao čak 26 vinera, od čega 15 iz forhenda, ali i da je imao 14 neiznuđenih grešaka, jednu više od protivnika, od čega osam iz bekhenda. Sve je to uspeo da nadomesti bez problema i Đoković nije mogao da odradi bolji posao.

Izabrane vesti

Švarcmana je, baš kao Andreja Rubljova protiv Rafe Nadala u nedelju uveče, izgleda malo progutala veličina ovog događaja, zbog čega je pružio lošiju partiju od očekivane. Svakako ga treba razumeti, jer je u poslednjih mesec dana karijeru okrenuo za 180 stepeni uz neke fantastične događaje na prethodna dva turnira, ali na ovom terenu Novak Đoković je ipak gazda.

To se ubrzo i videlo u samoj igri. Đoković je idealno otvorio meč, bez izgubljenog poena, a mogao je lako i do brejka već u drugom gemu, ali je napravio dve neiznuđene greške, posle čega je Švarcman nakratko dobio krila. A onda se desio i brejk, ali za Argentinca! Taj treći gem bio je verovatno najslabiji Đokovićev momenat u celom meču. Švarcman je ekspresno stigao do 0:40, ali ga je srpski as umalo sustigao. No, Švarcman je poslednju brejk šansu iskoristio pošto ga je Novak slabo napao, a ovaj to iskoristio na pravi način. Ne samo što je to bio Đokovićev najslabiji momenat, već i Švarcmanov najbolji segment u celom susretu. Prvi reket planete je momentalno uzvratio udarac, gotovo na identičan način! A onda isti potvrdio perfektnom igrom na svoj servis.

Prelomni trenutak prvog seta, a onda i celog susreta, bio je osmi gem u kojem je Đoković izvukao brejk posle fantastične reakcije na Švarcmanov povratak sa 0:30 na 40:30. Prvu brejk loptu je ispustio zbog sitnog promašaja, ali u drugom pokušaju nije pogrešio. Ubrzo Novak je imao i ceo set u džepu, a protivnika je naterao na čak devet neiznuđenih grešaka.

Odličnim ritmom nastavio je da igra Đoković i na startu drugog seta. Odmah je uzeo brejk najbolji na svetu, koji je pokušavao da se vrati dobrim servisom i izdrži sve nalete srpske aždaje, ali uspeo je samo da stigne do 40:40, ne i da preokrene ovu strašnu razmenu udaraca. I tu se Švarcman totalno slomio! Đoković je potpuno eksplodirao i u roku od nekoliko minuta već imao 2:0 u rukama i sve je išlo naruku srpskom asu. Rutinskim manevrom Đoković je protutnjao do pobede za tek nešto više od 78 minuta, odnosno tek oko 37 minuta igre u drugom setu.

ATP MASTERS LONDON – prvo kolo

Grupa Tokio 1970

Ponedeljak:

N. Đoković – D. Švarcman 2:0 (6:3, 6:2)

21.05: (1,70) D. Medvedev – S. Zverev (2,03)


tagovi

Novak ĐokovićDijego ŠvarcmanZavršni ATP turnirATP masters London

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara