Janik Siner sa peharom Dejvis kupa (Reuters)
Janik Siner sa peharom Dejvis kupa (Reuters)
Janik Siner (©Reuters)
Janik Siner (©Reuters)

Sinermanija zarazila Italiju! Nije izduvani balon, već jedan u milion

Vreme čitanja: 5min | pon. 27.11.23. | 12:22

Kada dva puta pobedite Novaka Đokovića u razmaku od 12 dana, kada spasete tri meč lopte protiv najvećeg svih vremena, kada kao od šale tučete top 10 tenisere, spremni ste da se porvate za čelo ATP liste i grend slem titule

Kada je pre nešto više od godinu dana osvojio US Open i kao 19-godišnjak preuzeo od Novaka Đokovića prvo mesto ATP liste, kada je tog istog Novaka Đokovića posle gubitka prvog seta srušio na Vimbldonu, a prethodno se naosvajao turnira na šljaci, Karlos Alkaras je proglašen teniskim čudom. Taj narativ je stopu pratio Španca, kao i najave da će u godinama koje dolaze čistiti konkurenciju na velikim turnirima, da mu niko neće biti ni do kolena... Bilo je i onih što su smelo ili neoprezno, bez pokrića (jer previše je rano o tome pričati) galamili kao će Karlitos jednog dana biti najveći teniser svih vremena.

Paralelno sa ovim dešavanjima teniski svet je uz Alkarasa povremeno umeo da spoji Janika Sinera i Holgera Runea, da Italijana i Danca počasti epitetima novih teniskih lidera, ali u datom trenutku, nedovoljno razvijenih, da se čopor pribojava njihove rike. Ali izdvojen iz srca čopora, raslo je Sinerovo lavovsko srce... Neustrašivo je jurišao na plen i kada bi preko puta bili kapitalci, najveći od najvećih, poput Novaka Đokovića. Kandži se nije pribojavao, u svaku novu borbu za teritoriju ulazio je neustrašivo i zbog toga je zaludeo Italiju!

Izabrane vesti

Zamislite, sinoć odigran Derbi Italije, desila se jedna od najvećih utakmica italijanskog fudbala između Juventusa i Intera, a jutros na naslovnici sajta Gazzetta dello Sport isključivo tenis, uglavnom oličen u slikama Janika Sinera. Da, desilo se, jer je 22-godišnjak na svojim plećima, kao titan Atlas nebesa, nosio Italiju do titule u Dejvis kupu koja se čekala od 1976. godine.

Sinermanija je počela da se širi Čizmom još od Završnog mastersa kada je Janik u grupnoj fazi u Torinu srušio Novaka Đokovića. Tada je Gazzetta obelodanila vizual na kojem teniski kralj Novak Đoković predaje krunu italijanskom princu. Onda se prirodni teniski poredak vratio u normalu jer se Đoković u finalu, prilično rutinski revanširao Sineru, koji nije očajavao zbog poraza, već se onako dečački, iskreno smešio u društvu najvećeg svih vremena. I tada se znalo da je sudar Italije i Srbije u polufinalu Dejvis kupa i te kako realan, da bi Novak i Janik mogli da se sastanu treći put u samo 12 dana, ali ni kvote, niti svetska javnost nisu baš bili uvereni da Siner može da napravi čudo, da može da postane prvi igrač još od 2019. i Danila Medvedeva koji je uzeo meru Đokoviću dva puta u istoj kalendarskoj godini.

Ali Siner nije izgubio nadu ni kada je Novak Đoković imao tri meč lopte na njegov servis. Na semaforu 0:40, poen je delio Italiju od eliminacije, Srbiju od finala Dejvis kupa. I onda se desilo nešto što niko na planeti nije mogao da pretpostavi. Pet uzastopnih poena Italijana za beg sa giljotine i najavu nestvarnog preokreta protiv najboljeg tenisera planeta. To je jedna od onih pobeda koje određuju nastavak karijere, koji pokazuju da ćete biti veliki, moćni, zapamćeni, da je budućnost vaša.

Da će biti vladar svetskog tenisa jednom kada Novak Đoković bude odlučio da je dosta i završi karijeru, Siner do poslednjih nekoliko meseci ove sezone nije nagovestio tako moćno i autoritativno. Momak koji je između svoje osme i 12. godine bio jedan od najperspektivnijih skijaša Italije, državni šampion u veleslalomu (dok je paralelo od treće godine trenirao i tenis), reketom je iscrtao cilj za 2024. godinu - proboj na čelo ATP liste i premijernu grend slem titulu.

A, ne tako davno, legendarni italijanski teniser, 90-godišnji Nikola Pjetranđeli kritikovao je mladog zemljaka pričajući javno kako je Siner osvojio premalo titula, kako je on u karijeri došao do 48 pehara. A onda je zahvaljujući Sineru Pjetranđeli sinoć dobio priliku da ozaren položi ruke na Salataru. Izdanjem na Dejvis kupu Janik je naterao Pjetranđelija da promeni mišljenje.

"Kakv je ovo Janik bio! Bio je dete, sada je čovek", rekao je vremešni Italijan.

A Siner, ostao je toliko skroman u izjavama nakon uspeha u kojem je njegov doprinos nemerljiv. Setimo se da je nakon singla, i u dublu, zajedno sa Lorencom Sonegom, srušio Đokovića koji je igrao u tandemu sa Miomirom Kecmanovićem.

"Uvek sam sebe doživljavao kao timskog igrača. Tim je izuzetno važan, ali morate da ostanete fokusirani pod pritiskom, morate pronaći mir. Doneo sam mnogo energije iz Torina, a ona je samo porasla kada sam se udružio sa saigračima. Juče smo bili na poen od ispadanja, a danas držimo pehar", ispričao je Siner.

Zadržati fokus suočavajući se sa tri meč lopte protiv najboljeg svih vremena, protiv čoveka za kojeg znate da može da vam vrati lopticu pod noge i kada ispalite bombu od preko 200 kilometara na čas, koji vam se konstantno igra sa živcima samom pojavom, likom i delom? Nemoguća misija u milion slučajeva. Ali Siner je pre dva dana bio taj jedan u milion. I kada je javnost verovala da Siner stiže u Malagu bez mnogo energije, kao izduvani balon nakon pada u finalu Završnog mastersa, on je uspeo da oživi najbolji verziju sebe.

Od epiteta protivotrova za Karlosa Alkarasa (Siner ga je dobio četiri puta u sedam duela), do momka sposobnog da napravi velike probleme Novaku. Ostale je prerastao, to pokazuju i serije pobeda nad top 10 i top 5 teniserima u završnici sezone.

SINEROVA DOSTIGNUĆA U 2023. GODINI

- Osvajač Dejvis kupa sa Italijom

- Pobedio Novaka Đoković tri puta u 12 dana (dva puta u singlu i jednom u dublu)

- Tri pobede protiv lidera ATP liste (dve nad Novakom, jedna nad Alkarasom)

- Prvi Italijan koji se kvalifikovao na Završni masters

- Četiri ATP titule u 2023. godini

- Najmlađi Italijan koji je osvojio masters titulu (22 godine)

- Najbolje rangirani italijanski teniser (izjednačio se sa Panatom kao 4. na svetu)

- 64 pobede u sezoni (rekord Italije u Open eri)

- Italijan sa najviše titula (izjednačen rekord na 10)

- Prvi Italijan u finalu Završnog mastersa

- Prvi teniser mlađi od 23 godine koji je neporažen stigao do finala Završnog mastera još od 2003. i Federera

- Šest uzastopnih pobeda protiv top 5 tenisera

- Osam uzastopnih pobeda protiv top 10 tenisera

- Prvo grend slem polufinale (Vimbldon)


tagovi

Janik Siner

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara