"Đoković"
"Đoković"

Šta dalje?

Vreme čitanja: 3min | pon. 06.06.16. | 10:19

Po prvi put još otkad je čovek sleteo na mesec jedan teniser ima sva četiri grend slema u svom džepu u isto vreme. Sledi juriš na kalendarski slem, pa možda čak i Golden slem

ĐokovićUspeh – ogroman! Radost – još veća. Istorija je ispisana, ali ima i još mnogo praznih stranica koje čekaju na potpis. Na pečat. Vreme curi, svaka prilika je zlatna. Mora da se iskoristi. Ima li čoveka kome je sve ovo jasnije do Novaku Đokoviću? Učinio je veliku stvar, ali ga čekaju još veće, na dohvat ruke su mu. A, dovoljno ga dobro znamo, pobogu svakog dana nam je u domovima, da se neće zaustaviti.

Nipošto.

Izabrane vesti

Dakle, pitanje je - šta dalje? Odgovor koji se nameće je - kalendarski slem. Drugi odgovor je golden (zlatni) slem!

Po prvi put još otkad je čovek sleteo na mesec jedan teniser ima sva četiri grend slema u svom džepu u isto vreme. Rod Lejver je uspeo da ih osvoji u istoj godini 1969. godine po drugi put u svojoj karijeri i tek je sada dočekao naslednika, iako (još) nije u pitanju kalendarski slem.
"Ne želim da zvučim arogantno, ali zaista mislim da je sve dostižno u životu. Privilegija mi je i čast da budem uz Roda Lejvera", odgovorio je Đoković na pitanje Bi-Bi-Sija da li može da uzme i preostala dva grend slema u sezoni.

SVEEEEEE! Novak Garos (VIDEO)

Nije krio Đoković oduševljenje osvajanjem turnira koji je tako dugo čekao. Kaže, ovo mu je treći najvažniji turnir koji je osvojio.
"Ovo je verovatno jedan od najlepših momenata u mojoj karijeri. Rekao bih - pored osvajanja Vimbldona 2011. i pobede u Dejvis Kupu sa Srbijom. To su momenti koji se ne zaboravljaju", istakao je Novak.

Jasna poruka

Đoković pored svega juri Rodžera Federera po broju osvojenih najvećih turnira - Švajcarac je prvi sa 17, dok Novak ima 12 i sada se nalazi na 4. poziciji na večnoj listi. Ističe naš teniser da mu na početku karijere nije prijalo što igra u ovoj eri tenisa.
"Na početku mi nije bilo drago što sam deo tenisa u ovom vremenu kada je ovako jaka konkurencija. Kasnije sam shvatio da se u životu sve događa sa razlogom. Stavljeni ste u svoju poziciju sa razlogom i ulogom. Da učite, rastete i razvijate se".

Takođe, pored dva grend slema na listi Novakovih prioriteta veoma visoko se nalazi i osvajanje zlatne medalje u Rio de Žaneiru. Ukoliko bi osvojio to zlato, Vimbldon i US open, došao bi do golden slema koji je u istoriji tenisa uspela da napravi jedino Štefi Graf 1988. godine.

Đokovića sada nećemo gledati sve do početka Vimbldona. Pre toga neće igrati pripremne turnire, a raspored koj iga čeka je jako, jako težak. Prvo Vimbldon, potom Olimpijske igre pa US Open...  Tri turnira čijim bi osvajanjem psotavi osebe na pijedestal na kom se niko u muškom tenisu nije nikada našao.

Pobednik Rolan Garosa 2016. godine

Ako iko može da osvoji sve navedeno to je Novak Đoković.

U prethodnih šest grend slem finala je igrao, u pet je pobedio. Jeste od krvi i mesa, ali igra kao mašina. Bez greške. Ima oscilacije, ali manje od svakog igrača na svetu. Svaki udarac mu je sve bolji, konkurencija ne može da ga prati. Više nije važna ni podloga. Pa čak nek se igra i na šljaci – nije problem.

Konkurencija deluje daleko. Rodžer Federer i Rafael Nadal su istrošeni, imaju problema sa povredama, ali i manji kvalitet od Novaka što je očigledno. Endi Mari je glavni takmac, može da bude jako opasan pogotovo na travi, ali van toga gotovo da nema šanse. Kei Nišikori, Miloš Raonić, Rišar GaskeTomaš Berdih i ostali su postali rutina, Sten Vavrinka jako neugodan, ali ne i previše opasan. Mlađe snage koje predvodi Dominik Tim nezrele i u ovom momentu nedorasle.

Dakle – auto put. Samo da stisne gas do daske.

(FOTO: Action images)


tagovi

Štefi GrafRolan GarosRod LejverNovak Đoković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara