Lejla Fernandez (Reuters)
Lejla Fernandez (Reuters)

Stopama Serene Vilijams: Drugi TOP 5 skalp Fernandezove za polufinale US opena

Vreme čitanja: 2min | uto. 07.09.21. | 23:41

Strašan tenis igrala je kanadska tinejdžerka koja je posle Naomi Osake i Anđelik Kerber eliminisala i Elinu Svitolinu

Lejla Fernandez je pravo malo tenisko čudo. Srušila je Naomi Osaku, srušila je Anđelik Kerber, a večeras, dan nakon što je napunila 19. godina, istu sudbinu priredila je Elini Svitolinoj i plasirala se u polufinele US opena - 1:2 (3:6, 6:3, 6:7).

Posle dva i po sata opake borbe sa Ukrajinkom postala je najmlađa teniserka od 1999. godine koja je na istom Grend slemu izbacila dve TOP 5 teniserke. Kada se istakne podatak, da je pre 22 godine ista stvar pošla za rukom tada 17-godišnjoj Sereni Vilijams, jasno je o kakvom potencijalu se radi. Deluje da bi sa Britankom Emom Radukanu u godinama koje dolaze mogla da gospodari ženskim tenisom.

Izabrane vesti

Šta sve kanadska tinejdžerka poseduje u raskošnom arsenalu videlo kako kroz 42 vinera, tako i što se nije plašila da čak 24 puta izađe na mrežu protiv jedne od najmoćnijih udaračica sa osnovne linije. Svitolina je Fernandezovu uspela da probije samo pet puta što će reći da je 73. teniserka sveta imala čak 79 odsto uspešnosti!

Sa 73. mesta je ušetala na US open, a ukoliko bude okončala učešće u polufinalu gde će joj rivalka biti bolja iz duela Krejčikova - Sabalenka, sleduje joj 36. pozicija. Ako pak izbori finale biće 27, a u slučaju da napravi senzaciju i podigne pehar, eto Fernandezove na 19. mestu.

Prvih pet gemova uvodnog seta protekli su bez brejka, a onda je tinejdžerka u najdužem gemu smogla snage da iskoristi drugu brejk šansu. Na ubedljiv način je potvrdila oduzimanje servisa protivnici, a par minuta kasnije postala prva na ovogodišnjem US openu koja je uzela set Svitolinoj.

U narednom setu Ukrajinka je dala silovit odgovor. U dva navrata je oduzimala servis protivnici, povela 5:1, ali je u nastavku uspela da u dobroj meri zakomplikuje situaciju. Fernandezova je vratila jedan brejk, a pri vođstvu protivnice 5:3 imala šansu da se potpuno vrati u set. Ipak, nije iskoristila tri brejk lopte, dok Svitolina jeste realizovala prvi i jedini set poen.

Došao je treći set kao period velikih oscilacija u igri obe teniserke, ali i spektaklarnih razmena i snažnih udaraca. Fernandezova je povela 5:2, Svitolina promenila ploču te vezala tri gema za izjednačenje. Čak je i pritiskala servis protivnice, ali nije uspela da dođe do 6:5. Odlučujući set je otišao u taj-brejk. Vodila je Kanađanka 4:1, Svitolina se vratila na 5:5, ali je na prvu i jedinu meč loptu poslala ritern u aut.

Tako je Lejla Fernandez postala najmlađa polufinalistkinja US opena od 2005. godine i Marije Šarapove. Krenula je Lejla stopama Serene i Marije, što će reći da se krčka velika teniska karijera.




tagovi

Elina SvitolinaLejla FernandezUS open

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara