Novak Đoković (Reuters)
Novak Đoković (Reuters)

Tajbrejković protiv čoveka kojem još niko nije oduzeo servis

Vreme čitanja: 4min | ned. 09.07.23. | 10:52

Hubert Hurkač kao najveći test za Novaka Đokovića na ovogodišnjem Vimbldonu

Meč po meč i eto Novaka Đokovića poprilično rutinski i očekivano u osmini finala Vimbldona. Ni za jednu od dosadašnjih prepreka u vidu Pedra Kaćina, Džordana Tompsona i Stana Vavrinke nije bilo potrebno više od dva i po sata, što grubih, što finih radova na londonskoj travi. Ali okršaj sa Hubertom Hurkačom (treći meč dana na Centralnom terenu, izvesno ne pre 19.00) biće najveći ispit za Novaka u prvoj nedelji, možda i na čitavom Vimbldonu - dok se ne dokaže suprotno.

Svestan je toga trenutno svetski broj dva, a od ponedeljka 17. jula, nadamo se, novi-stari lider ATP liste.

Izabrane vesti

"Biće to najteži izazov za mene do sada. Video sam kako je igrao, kako se opušteno i lagodno oseća na travi. Nije ispustio set. Pobeđivao je Federera ovde pre nekoliko godina, a to mnogim igračima nije poštlo za rukom. Dakle, ne oseća pritisak igranja na velikim stadionima", poručio je Đoković koji je o poljskom gorostastu počeo da razmišlja maltene istovremeno kako je završio prekjučerašnji duel sa Stanom Vavrinkom. Fokus svojstven najboljem svih vremena.

Ono što je mnogima verovatno promaklo, ali što sigurno nije promaklo Goranu Ivaniševiću, Novaku, niti čitavom timu prvog favorita za osvajanje Vimbldona jeste činjenica da je Hurkač uz Matea Beretinija jedini teniser koji protivnicima nije dozvolio da naprave brejk! Albert Ramos Vinjolas, Jan Čoinski i Lorenco Muzeti zajedničkim snagama su se domogli 11 brejk prilika, a poljska as mašina ih je sve neutralisala.

"Vi ste iz Srbije, tako da vam neću odati sve tajne. Novak je osvojio 23 grend slem titule, u sjajnoj je formi i željan je novih trofeja. On je najveći igrač koji je ikada živeo, neverovatno je koliko je doneo ovom sportu. Svaki put kada igraš sa najboljima, to je prilika da odigraš najbolje što možeš, da se nadmećeš. Volim travu, to je podloga koja odgovara najviše mojoj igri. Samopouzdanje mi je prilično visoko. Uvek moraš da veruješ u sebe, da probaš da se motivišeš i da budeš spreman za sledeći poen", rekao je Hurkač za Sport Klub.

ĐOKOVIĆ (1,05) - HURKAČ (7,70)

Ipak, malo je krupnija zverka Novak Đoković, najbolji ritetner kojeg je tenis ikada video. Mada, na neke servise koji budu sekli vazduh i hujali brzinom od preko 200 kilometara na čas (Najbrži Hurkačev servis na ovogodišnjem Vimbldonu išao 222 kilometra na čas), ni Novak neće imati odgovor. Hurkač je trenutno četvrti na listi igrača sa najviše as servisa - ispalio ih je 49, što je prosečno nešto više od 16 po meču. Međutim, svestan je i popularni Hubi da će protiv Novaka morati da rizikuje i kada ne bude pronalazio prvi servis, te će samim tim i opasnost od duplih grešaka biti veća.

No, čak i ako bude setova u kojima Novak ne uspe da zauzda Hurkačove servise, šansu će vrebati u taj-brejku. Obojica tenisera imaju maksimalan učinak u 13. gemovima na ovogodišnjem Vimbldonu. Đoković je odigrao po jedan u svakom od tri meča i najproblematičnije je bilo protiv Vavrinke. Stan je poveo sa 5:3 i to nije nužno loša stvar jer je Novak posle dužeg vremena oseti situaciju u kojoj nema potpunu kontrolu, a opet se iz nje iskobeljao.

Na Rolan Garosu maltene nije napravio nijednu neiznuđenu grešku u taj-brejkovima, a osvojenim 13. gemom protiv Vavrinke ispisao je još jedan pasus teniske istorije. Izjednačio se sa Pitom Samprasom (1994. godine) kao teniser koji je dobio 12 uzastopnih grend slem taj-brejkova u jednoj kalendarskoj godini.

Interesantno, godinu je počeo izgubljenim taj-brejkom u drugom kolu Australijan Opena protiv Enca Kuakoa, a zatim je dobio jedan protiv Grigora Dimitrova, pa dva protiv Stefanosa Cicipasa u finalu Ozija. Na Garosu je u taj-brejkovima čistio Aleksandra Kovačevića, Martona Fučoviča, dva puta Alehandra Davidoviča Fokinu, pa Karena Hačanova i Kaspera Ruda u finalu. Niko nije bio ni blizu da mu pomrsi račune.

Ako ste se pitali zašto je nadimak Tajbrejković već postao viralan.

Nikada Novak nije prezao od tih moćnih servera što šalju bombe nakon što podbace lopticu. I nebrojeno puta ih je čistio u tri seta. Ali desilo mu se 2015. recimo da je Kevin Anderson servirao kao u transu te da je posle dva taj-brejka poveo sa 2:0. Kasnije je Đoković to okrenuo i rešio u svoju korist, ali bilo je nepeto.

Bio je to šesti okršaj Novaka i Andresona, baš kao što će Novak šesti put igrati protiv Hurkača koji je svaki put morao da mu čestita.

"Izvrstan igrač. Neko ko je u top 15, 20 već dugi niz godina, a bio je i top 10 teniser. Najmanje ga treba potcenjivati. Zapravo ne sme se potcenjivati. Znam da će biti izuzetno težak meč jer on mnogo dobro servira, izlazi na voleje, Kompletan je igrač sa čvrtim bekhendom i napadačkim forhendom. Dobro se brani. Znam šta me očekuje i nadam se da ću biti na visini zadatka", poručio je Đoković.

I što reče Novak nakon što je pobedio Tompsona u drugom kolu "Ne mogu da kažem da se ne radujem taj-brejku. Naravno da volim da završim posao ranije. Ali kada dođe do taj-brejka svestan sam i ja, a svesni su i moji protivnici kakav skor imam i da ću verovatno da podignem nivo igre. Zanimljivo, u uvodnim poenima ovogodišnjih taj.brejkova oba protivnika su napravila duplu grešku. To govori da osećaju pritisak."

Dakle, win-win situacija. Čak iako Hurkač bude čuvao svoj servis kao do sada, u 13. gemu postaće svestan da Tajbrejković diže nivo igre i dolazi po njega.


tagovi

Novak ĐokovićHubert HurkačVimbldonVimbldon 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara