Sebastijan Korda (©Reuters)
Sebastijan Korda (©Reuters)

Takvih preokreta nema ni u sapunicama, Korda dobio Hurkača u tri i po sata ludila

Vreme čitanja: 4min | ned. 22.01.23. | 08:01

Taj-brejk trajao preko sat vremena, prvo grend slem četvrtfinale za Amerikanca, sledeći protivnik je Karen Hačanov

Možda je tačna ona teza da smo tek dolaskom Karlosa Alkarasa i Holgera Runea dobili svetsku klasu koja može da nasledi Veliku trojku svetskog tenisa, ali i među onim, nešto starijim igračima koji nisu bili te sreće da uhvate sezone kada je prošlo zlatno doba belog sporta - Federer u penziji, Nadal igra sve manje, Đoković jedini drži nivo - ima kvaliteta za uspehe na velikoj sceni i to se tek sada vidi.

Dugo će se pričati o tome kakav su meč odigrali Sebastijan Korda i Hubert Hurkač! Takvih preokreta nema ni u španskim sapunicama kojima su nam matori punili glave kao klincima pre više od dve decenije, na kraju je Amerikanac stigao do najveće pobede na grend slem turnirima i prvog plasmana u četvrtfinale jednog od četiri najveća turnira na turu, posle više od tri i po sata ludila - 3:6, 6:3, 6:2, 1:6, 7:6(7)!

Izabrane vesti

"Sjajno je biti prvi put u četvrtfinalu, navijači su me pogurali do pobede. Izgubio sam mnogo energije u četvrtom i petom setu, ali sa tribina sam dobijao zamajac za pobedu i hvala na tome. Teško mi je bilo da dobijem meč u drugačijim uslovima. Inače sam sujeveran, ali taj-brejk sam dobio zahvaljujući peškiru, ponavljao sam istu rutinu sve vreme i prošlo je. Sad ću pod tuš da malo urlam od radosti i tako proslavim", s osmehom je završio Korda.

Mladi Amerikanac sada ide na Karena Hačanova, koji je rutinski stigao do četvrtfinala. Momak koji je u trećem kolu izbacio dvostrukog uzastopnog finalistu Australijan Opena Danila Medvedeva iz prošle sezone nosi dobra sećanja na dva meča protiv Hačanova, koga je dobio prvo u Sinsinatiju, onda i Antverpu na tvrdog podlozi bez izgubljenog seta.

Teško je opisati tok ovog meča. Jedini pravi način da se sažme sve što se dešavalo tokom tri i po sata izuzetno zanimljivog meča na Rod Lejver Areni jeste da se upotrebi često korišćena fraza - rolerkoster. Duel je zaista bio prepun uspona i padova, koncentracije, forme, ritma... Obojica su imali svoje briljantne, ali i trenutke koje bi radije što pre da zaborave. Na kraju je Korda bio za nijansu više spremniji da prigrli ono što mu se nudilo na stolu, a to je pobeda koja ga vodi među osam najboljih.

Nije da Hurkač nije imao svojih prilika da uradi isto. I te kako ih je bilo, samo mu je nedostajalo ono nešto da napravi taj konačni iskorak. Dovoljno je samo pogledati kako je tekao peti set koji je otišao do taj-brejka. Obojica su se čvrstodržali svog servisa u uvodnih devet gemova, a kako se set približavao kraju tako su ruke počele da se tresu obojici, dok je umor uveliko preuzeo kontrolu nad jednim i drugim.

U desetom gemu Korda je prvo zapalio masu pošto je poveo sa 30:15 i bio na dva poena od pobede pošto je veći mao 5:4 u rukama, ali se Hačanov vratio sa tri uzastopna poena i uveo meč u pravu dramu. Kordin servis u narednom gemu bio je uvod u sve što je viđeno tokom taj-brejka. Hurkač je osetio da ima ogromnu šansu, poveo je sa 30:0, onda i 40:15, imao jednu, pa još jednu brejk šansu koju je ispustio, a i pored toga što je rezultat još dva puta bio na 40:40, Amerikanac je pravim rešenjima uspevao da ostane korak ispred protivnika i sačuva servis.

Taj-brejk je bio zapravo vrhunac ludila u Melburnu ove nedelje. Čak devet puta su gubili svoj servis, pa je tako Hurkač prvo imao 3:1 uz dva mini-brejka, da bi se Korda vratio posle strašne dijagonale u dugoj razmeni, čime je uzeo naredna dva servisa protivniku! Bio je to začetak serije od šest poena čime je Amerikanac stigao do 7:3 uz još jedan mini-brejk! I umesto da privede meč nešto mirnijem kraju, Korda počinje da greši verovatno pod opterećenjem pobede koja je bila na vidiku, dok je Hurkač počeo da udara lopticu iz sve snage sa nadom da će se nešto dobro desiti. I desilo se. Uzeo je oba servisa 22-godišnjem takmacu i stigao do 7:7! Ali, onda je novi učenik Radeka Štepaneka uspeo da uzvrati istom merom i stigne do 8:7, da bi oba svoja servisa pretvorio u poene i iz prve meč lopte zatvorio krug u duelu sa mnogo kontrasta.

Korda bi posle ove pobede mogao da dogura daleko. Ako nastavi tradiciju kada su u pitanju mečevi sa Hačanovim na betonu, polufinale bi moglo da bude iza ćoška. Korda je posle meča nahvalio novog trenera Radeka Štepaneka koji se nedavno priključio timu, a prisustvo među Top 30 na ATP listi biće dodatni motiv za dalji napredak. Veliko iskustvo za Kordu kome isto definitivno nedostaje na najvećoj sceni. Sada odmor, pa - Hačanov.

AUSTRALIJAN OPEN - REZULTATI

Muškarci

H. Hurkač – S. Korda 6:3, 3:6, 2:6, 6:1, 6(7):7

J. Nišioka – K. Hačanov 0:6, 0:6, 6(4):7

Žene

I. Švjontek – E. Ribakina 4:6, 4:6

J. Ostapenko – K. Gof 7:5, 6:3



tagovi

Hubert HurkačSebastijan KordaAustralijan openAustralijan Open 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara