Novak Đoković (© Reuters)
Novak Đoković (© Reuters)

Tenis je sport u kojem na kraju uvek pobedi Đoković

Vreme čitanja: 4min | pon. 07.06.21. | 17:02

Opasan otpor tinejdžera Musetija koji je dobio prva dva seta, ali je u naredna tri najbolji teniser sveta dozvolio samo jedan gem Italijanu pošto je predao u petom setu pri rezultatu 4:0

Bravo Lorenco, igrao si strašan tenis u prva dva seta, ali video si zašto je Novak Đoković najbolji na svetu. Sagoreo je svetski broj jedan u plamenu neiznuđenih grešaka, a ulje je dolivao sjajni italijanski tinejdžer Museti – tako su izgledala prva dva i kusur sata meča. Ali Novak je toliko puta tokom karijere pokazao da je dugoprugaš i da ga ne plaši kada protivnik praktično pobegne iz vidokruga u prvom delu trke. Jer na kraju uvek Novak pobedi. Musetijevo telo nije izdržalo ovaj mali maraton, pa je Italijan formalno predao meč kada je sve bilo rešeno – 3:2 (6:7, 6:7, 6:1, 6:0, 6:0, 4:0).

Meč koji će bez sumnje pamtiti i jedan i drugi i koji će predstavljati dragoceno iskustvo za dalji teniski razvoj i napredak mladog Ittalijana. Pljuštali su bekhendi, forhendi i vineri sa njegove strane u prva dva seta. Niko ne može da tvrdi da ih nije zaslužio, ali bilo je jasno da se čeka buđenje Đokovića. Da je ranije pronašao svoj najbolji tenis, ma koliko Museti kvalitetno i snažno udarao, teško da bi bilo drugačije.

Izabrane vesti

Jedan Novak Đoković je otišao do svlačionice u pauzi između drugog i trećeg seta, a vratio se potpuno drugi i počela je noćna mora za Musetija. Udarci su dobili dubinu, loptice preciznost, broj poklonjenih poena se smanjio.

Naravno na startu je sve to izgledalo drugačije. Iz gema u gem, Museti je delovao sve opuštenije i postajalo je jasnije da nije slučajno došao do najboljih 16 u svom prvom pojavljivanju na Rolan Garosu. Nije bilo respekta prema najboljem na svetu, strašno se kretao u dugim razmenama, snažno šamarao loptice, terao Novaka da odigra potez više da bi uzeo poen.

Novak mu je oduzeo servis u četvrtom gemu i u skladu sa godinama, iskustvom, kvalitetom, renomeom mirisalo je na rutinski prvi set, ali je Italijan odgovorio istom merom već u narednom. Gem po gem, stigli su do taj-brejka, prvog za Novaka na ovogodišnjem Rolan Garosu.

Bio je to najzahtevniji set koji je Novak odigrao od starta turnira i prvi koji je izgubio. Trajao je samo 25 minuta kraće od čitavog meča trećeg kola protiv Ričardasa Berankisa. Vodio je Đoković 4:1 u taj-brejku, usledila je serija Musetija do 4:4 uz dva vrhunska vinera iz bekhenda. Po jedan poen na obe strane, pa greška Đokovića, 19. po redu i set lopta kao poklon Italijanu. Odmah zatim rizičan forhend viner na liniju, pa nova greška i nova set lopta za rivala. Odbranio je i nju, ali za treću nije imao rešenje. Perfektan forhend viner za najavu onoga što će uslediti.

Doktorska disertacija studenta prve godine na temu forhenda. Impresivno i najčešće neuhvatljivo za dekana belog sporta. Za razliku od prvog seta, sada je Museti u četvrtom gemu došao do brejka, a Novak odgovorio u narednom. Ali vrhunski forhendi bili su pravilo u drugom delu igre. Kod Italijana su imali dubinu i preciznost, Novakove lopte su, kada nije grešio, ugavnom išle bliže sredini i padale koji metar unutar polja.

U prvom setu su kod tinejdžera bili upečatljiviji vineri bekhendom, a drugi mu je doneo upravo forhend. Deset od 13 neodbranjivih udaraca došli su na taj način. Neko bi rekao da je imao sreće kada je iz trka na Novakove vrlo kvalitetne udarce vraćao loptice koje su čistile linije. Ali “Sreća prati hrabre“, kaže poslovica i većinu tih poena Museti je zaslužio. Na kraju mu nisu doneli pobedu, iako je posle dva nula sigurno verovao da nezadrživo gazi tim putem. U taj-brejku drugog je uništio Novaka, ali samo zato što mu je ovaj to dozvolio. Mislima je već bio u trećem setu kada je Italijan poveo 3:0. Pustio je jednu lopticu koju je mogao da igra da padne na liniju iščekujući aut, ali je loše procenio i izgubio poen, a koji minut kasnije i set.

Međutim, video je Museti preobražaj teniskog kralja. Onog koji to nije u Parizu, ali koji je rešen da oduzme tron Rafaelu Nadalu (ako ne bude iznenađenja, sastaće se polufinalu) i ne dozvoljava da ga išta spreči na tom putu. Zato je naredna tri seta pretvorio u čistilište. Od 13 gemova, Museti je uzeo samo jedan. U čitavom četvrtom setu Đoković je dozvolio 19-gdišnjaku samo četiri poena! Zaključno sa 4:0 u kojem mu je Museti predao, vezao ih je 13. U međuvremenu je Italijan, između četvrtog i petog seta zatražio medicinski tajm-aut.

Znate kako kažu, mora do finala, ili finala pre finala, (pošto ga ukoliko prođe Beretinija u sledećoj rundi čeka Nadal), neko ozbiljno da vas namuči da biste došli do trofeja. Možda je baš to uloga Musetija na ovom turniru... I naravno, pokazao je Italijan da ga čeka svetla budućnost, a Đoković da mu je mentalna snaga alter ego.


tagovi

Novak ĐokovićRolan Garos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara